Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Przepis na faworki idealne

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zdradzam Wam mój wypracowany przez lata patent! Przepis na faworki idealne – extra kruche i delikatne. Jak je zrobić? Z pewnością bez proszku do pieczenia i bez drożdży – na oba składniki można się często natknąć w różnych faworkowych wariacjach. Za to z dodatkiem spirytusu (dzięki temu faworki nie chłoną tłuszczu) i smalcu (są dzięki niemu jeszcze bardziej kruche)! I co najważniejsze – tłukę je z całej siły jak popadnie. Jak byłam mała to babcia zawsze powtarzała mi, że ciasto na faworki trzeba uderzyć wałkiem sto razy. Zawsze śmiałam się z tego, a teraz doceniam babciną mądrość. Miała rację! Uderzając w ciasto tłuczkiem spulchniamy je i wtłaczamy w nie dużo powietrza, co sprawia że faworki wychodzą cudownie delikatne i kruche. Oj tak! Faworki idealne!

Przepis na faworki idealne

  • 450 g mąki pszennej (polecam krupczatkę)
  • łyżka cukru pudru (plus do posypania z wierzchu po pieczeniu)
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia: 1 kg smalcu i dwie łyżki oleju

Mąkę i łyżkę cukru pudru przesiać przez drobne sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, tj. żółtka, śmietanę, łyżkę smalcu i spirytus. Dokładnie wyrobić dłońmi ciasto. Ciasto na faworki lubi zagniatanie i zdecydowanie lubi jak trwa długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i miękkie (ok 7 – 8 minut). Po wyrobieniu dobrze jest odłożyć ciasto na ok 30 minut (łatwiej się z nim później pracuje), ale nie jest to konieczne.

Po leżakowaniu ciasto jeszcze chwilę wyrobić. Rozwałkować, złożyć na pól i ponownie na pół. Mocno uderzać w ciasto wałkiem by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ponownie pozagniatać, rozwałkować i składać i znów uderzać. W razie potrzeby można powtórzyć trzeci raz. Jak po każdym uderzeniu będzie pojawiać się dużo pęcherzyków powietrza, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

W szerokim garnku mocno rozgrzać smalec z odrobiną oleju.

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą jak najcieniej rozwałkować (im cieńsze tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche), najlepiej na grubość 1 mm. Ciasto pociąć na paski o grubości ok 3 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie i przewlekać (jeden koniec odgiąć i wkładać w nacięcie przeciągając na drugą stronę).

Faworki kłaść na rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć – powinny pozostać blade, bardzo delikatnie zarumienione. Odsączać na ręczniczku papierowym. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Zapraszam też na różne wysmakowane pączki! Idealne na karnawał!

przepis na faworki idealne wysmakowane.pl.idealne faworki wysmakowane

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

52708481 286993382196132 6190223079667400704 n
„Były takie dobre ze zostałam zmuszona do powtórki” Gosia

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

  1. Przetestowane dwukrotnie i następujące spostrzeżenia. Mąka krupczatka może być drobniejsza i grubsza – użyć tej drobniejszej (Lubella lub Szczepanki, broń Boże „królowa mąk”). Lepiej pomieszać pół na pół z mąką tortową. Żółtka miałam bardzo duże, a i tak śmietany trzeba dać więcej. Ciasto wałkować bardzo cienko. Atutem ciasta jest to, że nie potrzeba podsypywać mąką w trakcie zagniatania ani wałkowania. Smażyć krótko, aby nie ściemniały. Do smażenia wrzucam mały kawałeczek ziemniaka, który wymieniam jak ściemnieje. Faworki wyszły BARDZO DOBRE, ale…i tak jak na gust mój i mojej rodziny bezkonkurencyjne są faworki z ciasta piwnego :).

  2. Nie wiem dlaczego, robiłam dwa razy i ciasto się rozwarstwia, nie chce ugnieść,choć wyrabialam chyba 15min aż ręce mnie bolały i nie da się go rozwałkować, to nie są moje pierwsze faworki ale nie wiem w czym tkwi problem

    1. Rozwarstwia się na etapie zagniatania? 15 minut to bardzo długo, z pewnością nie ugniatałam tak długo, więc to nie tu tkwi problem. Może miałaś mąkę o innej chłonności i ciasto wyszło za suche? Wówczas można spróbować dodać odrobinę więcej śmietany. Powinno pomóc.

    1. Mniej więcej tyle, co widać na tym zdjęciu nad komentarzami (zdjęcie przesłane mi przez czytelnika bloga, zanim jeszcze miałam na blogu opcję dodawania zdjęć w komentarzach ;)) Czyli pełny duży talerz.

    1. może błąd leżał gdzieś indziej? Faworki z tego przepisu pewnością nie wychodzą twarde. Może za krótko wyrabiane?

      1. Ojej to mnie bardzo dziwu. Robiłam dokładnie jak w przepisie i wyszły mi idealnie kruche.

    1. Można smażyć na oleju a nie na smalcu. W samym cieście ja lubię dodatek smalcu. Faworki są jeszcze bardziej kruche. Ale jeśli to konieczne to można pominąć. Smalec wpływa na konsystencje a nie sam smak

  3. Patent z tłuczeniem bardzo fajny 🙂 Gdzieś kiedyś ta mądrość mi przeszła przez ucho, choć jej nigdy nie stosowałem. Przy następnej porcji faworków skorzystam z rady 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami