Przepis na faworki idealne

przepis

Zdradzam Wam mój wypracowany przez lata patent! Przepis na faworki idealne – extra kruche i delikatne. Jak je zrobić? Z pewnością bez proszku do pieczenia i bez drożdży – na oba składniki można się często natknąć w różnych faworkowych wariacjach. Za to z dodatkiem spirytusu (dzięki temu faworki nie chłoną tłuszczu) i smalcu (są dzięki niemu jeszcze bardziej kruche)! I co najważniejsze – tłukę je z całej siły jak popadnie. Jak byłam mała to babcia zawsze powtarzała mi, że ciasto na faworki trzeba uderzyć wałkiem sto razy. Zawsze śmiałam się z tego, a teraz doceniam babciną mądrość. Miała rację! Uderzając w ciasto tłuczkiem spulchniamy je i wtłaczamy w nie dużo powietrza, co sprawia że faworki wychodzą cudownie delikatne i kruche. Oj tak! Faworki idealne!

Przepis na faworki idealne

  • 450 g mąki pszennej (polecam krupczatkę)
  • łyżka cukru pudru (plus do posypania z wierzchu po pieczeniu)
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia: 1 kg smalcu i dwie łyżki oleju

Mąkę i łyżkę cukru pudru przesiać przez drobne sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, tj. żółtka, śmietanę, łyżkę smalcu i spirytus. Dokładnie wyrobić dłońmi ciasto. Ciasto na faworki lubi zagniatanie i zdecydowanie lubi jak trwa długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i miękkie (ok 7 – 8 minut). Po wyrobieniu dobrze jest odłożyć ciasto na ok 30 minut (łatwiej się z nim później pracuje), ale nie jest to konieczne.

Po leżakowaniu ciasto jeszcze chwilę wyrobić. Rozwałkować, złożyć na pól i ponownie na pół. Mocno uderzać w ciasto wałkiem by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ponownie pozagniatać, rozwałkować i składać i znów uderzać. W razie potrzeby można powtórzyć trzeci raz. Jak po każdym uderzeniu będzie pojawiać się dużo pęcherzyków powietrza, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

W szerokim garnku mocno rozgrzać smalec z odrobiną oleju.

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą jak najcieniej rozwałkować (im cieńsze tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche), najlepiej na grubość 1 mm. Ciasto pociąć na paski o grubości ok 3 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie i przewlekać (jeden koniec odgiąć i wkładać w nacięcie przeciągając na drugą stronę).

Faworki kłaść na rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć – powinny pozostać blade, bardzo delikatnie zarumienione. Odsączać na ręczniczku papierowym. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Zapraszam też na różne wysmakowane pączki! Idealne na karnawał!

idealne faworki.wysmakowaneprzepis na faworki idealne wysmakowane.pl.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

“Były takie dobre ze zostałam zmuszona do powtórki” Gosia

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Przepis na faworki idealne
Data
Ocena
41star1star1star1stargray na podstawie 45 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

12 komentarzy

  • Newenglandblog.pl 27 lutego 2019 o 23:28 Odpowiedz

    Smak dzieciństwa. Dawno nie robiłam faworków. Jutro wykorzystam Twój przepis.

  • Karolina 30 stycznia 2019 o 09:49 Odpowiedz

    Najlepszy przepis na faworki który testowałam i już chyba w życiu nie zrobię z innego!

  • Monika 29 stycznia 2019 o 16:21 Odpowiedz

    Pani napisała najlepiej dodać mąkę krupcztke tak zrobiłam i nie polecam wyszły twarde. Najlepsza jest mąką pszenna 😁😁😁pozdrawiam

    • Wysmakowane 29 stycznia 2019 o 16:52 Odpowiedz

      może błąd leżał gdzieś indziej? Faworki z tego przepisu pewnością nie wychodzą twarde. Może za krótko wyrabiane?

      • Monika 29 stycznia 2019 o 22:19 Odpowiedz

        Robiłam dokładnie jak było napisane gniotlam długo walilam wałkiem…. I wyszły twarde😐

        • Karolina 30 stycznia 2019 o 09:54 Odpowiedz

          Ojej to mnie bardzo dziwu. Robiłam dokładnie jak w przepisie i wyszły mi idealnie kruche.

  • Agata 25 stycznia 2019 o 18:27 Odpowiedz

    Czy można pominąć smalec? Nie wpłynie jego brak na smak?

    • Wysmakowane 25 stycznia 2019 o 18:33 Odpowiedz

      Można smażyć na oleju a nie na smalcu. W samym cieście ja lubię dodatek smalcu. Faworki są jeszcze bardziej kruche. Ale jeśli to konieczne to można pominąć. Smalec wpływa na konsystencje a nie sam smak

  • Roksana www.kopanina.pl 22 stycznia 2019 o 21:41 Odpowiedz

    Kocham faworki miłością absolutną, punkt obowiązkowy na ostatki 🙂 też piekę w domu

  • Candy Pandas 22 stycznia 2019 o 10:43 Odpowiedz

    U nas zawsze robi się drożdżowe faworki, miękkie i puszyste 🙂 Takich kruchych domowych nigdy nie jadłyśmy 🙂

    • Wysmakowane 22 stycznia 2019 o 21:23 Odpowiedz

      Polecam przetestować. Choćby dla porównania, które Ci bardziej smakują.

  • Spirulina 22 stycznia 2019 o 08:29 Odpowiedz

    Patent z tłuczeniem bardzo fajny 🙂 Gdzieś kiedyś ta mądrość mi przeszła przez ucho, choć jej nigdy nie stosowałem. Przy następnej porcji faworków skorzystam z rady 🙂

MENU