
Autor Wysmakowane 17 czerwca 2020
E-book z moimi top pomysłami na przepisy dla niemowląt (znajdziecie go tutaj) ukazał się już jakiś czas temu, ale moja kruszyna, jakby nie było, rośnie i je dalej ?. Mam, więc dziś dla Was bonusowo trzy jedzeniowe hity, które królują obecnie w menu mojej najmłodszej pociechy, a które nie zdążyły załapać się do e-booka. Bierzcie i róbcie Waszym maluchom. Mam nadzieję, że zareagują równie entuzjastycznymi mruknięciami i pokrzykami zadowolenia jak moja Polcia.
Ale przed przepisami jeszcze mała polecajka, a mianowicie żel Contractubex, na który natrafiłam szukając czegoś na bliznę mojego synka. Ci z Was, którzy są tu ze mną dłużej, może pamiętają jego trefne zderzenie z doniczką i jeszcze ferelniejszego lekarza, który mu po tym zderzeniu zszywał ranę… i to na samym środku czoła. Moje matczyne serce krwawi za każdym razem jak spojrzę na synka. Stosowaliśmy się do wszelkich zaleceń dbając o ranę, tak by była ona jak najmniej wypukła i blada. Próbowaliśmy też różnych magicznych środków i plastrów. Niestety wszystko z dość miernym skutkiem. Od kilku tygodni testujemy preparat Contractubex, który jest na rynku już od wielu lat, ale my trafiliśmy na niego dopiero teraz. Preparat zawiera między innymi alatoninę i heparynę ważne w gojeniu blizn. I wreszcie ta rana zaczyna ładnie blednąć. Podrzucam Wam więc nazwę kremu, choć oczywiście mam nadzieję, że nikomu z Was się on nie przyda w tak dramatycznych okolicznościach jak nam. Ale pssst! Stosuję go też na moją bliznę po moich trzech cesarkach i zdecydowanie widzę poprawę. Uff.
PRZEPISY DLA NIEMOWLĄT
Poniżej trzy obiecane przepisy, które robią ostatnio prawdziwą furorę na talerzu mojej najmłodszej pociechy. I nie tylko. Bo wszystkie trzy dania i my i nasze starsze dzieci również zajadamy z wielką ochotą. Więcej pomysłów na przepisy dla niemowląt znajdziecie w moim e-booku. Serdecznie zapraszam. Znajdziecie tam ponad 60 przepisów na start rozszerzania diety maluchów. Z tym zestawieniem już nigdy nie będziecie się zastanawiać, co, jak i kiedy podać Twojemu maleństwu. Wszystko podane na tacy.
Kotleciki z soczewicy
Pyszne kotleciki idealne na wege obiad dla całej rodziny. Są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Jedynie uważajcie na czas pieczenia. Kotleciki powinny mieć lekko chrupiącą „skorupkę”, ale w środku pozostać zupełnie miękkie.
- 150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół cebuli
- 1 mała marchewka
- mały ząbek czosnku
- po szczypcie słodkiej papryki, curry, pieprzu, cynamon
- odrobina mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Ugotować soczewicę do miękkości w około 350 ml wody (ok 15 minut). W tym czasie na oliwie zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę. Dodać roztarty czosnek i marchewkę startą na jak najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać i smażyć razem jeszcze dwie minuty. Na patelnię dodać ugotowaną soczewicę z wszystkimi przyprawami i całość dokładnie wymieszać ugniatając widelcem. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki, choć nie powinno być to konieczne. Z masy uformować małe kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 min w 210 stopniach.
Chmurka jajeczna z piekarnika
Bezkonkurencyjnie ulubiony sposób mojej córeczki na jajko. Klasyczny omlet wetuje. Jajecznicę przygarnia chętnie dopiero odkąd przyrządzam ją na parze (przepis znajdziecie w e-booku). Ale ta chmurka to jest jej hicior numer jeden.
- jajko
- ulubione przyprawy, np. po szczypcie majeranku, oregano, czosnku, papryki słodkiej
Nagrzać piekarnik do 210 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Dokładnie rozdzielić białko od żółtka, nie uszkadzając żółtka. Białko ubić na sztywno i wyłożyć je łyżką na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie. Blaszkę z białkiem wsunąć do piekarnika i piec 7 minut. Po tym czasie żółtko umieścić w dołku i piec kolejne 5 minut do ścięcia żółtka. Podawać od razu.
Omlet z batata
Drugie „jajeczne” odkrycie. Klasyczny omlet moja pociecha zdecydowanie wetuje. Za to ten z dodatkiem batata zajada, aż miło patrzeć. Szykując jakieś danie z wykorzystaniem batata warto ugotować go odrobinę więcej i zostawić do przyrządzenia tego omleta. Mając ugotowanego batata ten omlet zajmie dosłownie chwilę.
- jajko
- 2 łyżki mąki jaglanej
- po szczypcie słodkiej papryki, czosnku, majeranku
- ok 50 g ugotowanego, miękkiego batata
- posiekany koperek
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
- świeże warzywa do podania, np. pomidorki, ogórek bez skórki, paski papryki
Rozgrzać patelnię cienko posmarowaną tłuszczem. Żółtko, mąkę, zioła i batat zmiksować na gładką masę. W osobnej miseczce ubić na sztywno białko. Białko razem z koperkiem dodać do wcześniej pozostałej masy i jak najdelikatniej wymieszać, starając się by piana jak najmniej opadła. Masę wyłożyć równomiernie na rozgrzaną patelnię, przykryć i smażyć na wolnym ogniu do ścięcia.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z WŁAŚCICIELEM MARKI CONTRACTUBEX
2 Responses
chmurka jajeczna z piekarnik to posmakowała nie tylko dla dziecka ale i męża :))
Haha, to akurat prawda. I ja też chętnie zajadałam.