
Autor Wysmakowane 25 kwietnia 2017
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem to prosty pomysł na zdrowy, pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam odstawić pstrągi do zamarynowania na jakieś 45 minut, ale jeśli nie macie czasu, można pominąć ten etap.
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem
- 4 pstrągi patroszone
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- ok 10 gałązek tymianku
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Czosnek rozgnieść nożem z ćwierć łyżeczki soli. Wymieszać z miękkim masłem.
Ryby umyć (też w środku, dokładnie wysuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny (w środku i na zewnątrz). Środek ryby nasmarować obficie masłem czosnkowym, włożyć do środka gałązki tymianku – po dwie do każdej rybki. Resztę tymianku wetrzeć w skórę ryby od zewnątrz. Odstawić w temperaturze pokojowej na około 45 minut.
Ryby ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i piec w 190 stopniach około 15 minut. Podawać od razu z dowolnymi dodatkami, np. surówką z kapusty i pieczonymi ziemniakami.
4 Responses
Uwielbiam takie proste przepisy. Muszę przyznać, że dawno mi tak nie smakował pstrąg.
Wygląda apetycznie!
Kiedyś jadłam takiego pstrąga w Polańczyku – przepyszny był 🙂
A właśnie snułam rozważania na temat upieczenia pstrąga, a tu zaglądam i widzę przepis jak dla mnie 🙂
Dziękuję 🙂