Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem

przepis

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem to prosty pomysł na zdrowy, pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam odstawić pstrągi do zamarynowania na jakieś 45 minut, ale jeśli nie macie czasu, można pominąć ten etap.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem

  • 4 pstrągi patroszone
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • ok 10 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Czosnek rozgnieść nożem z ćwierć  łyżeczki soli. Wymieszać z miękkim masłem.

Ryby umyć (też w środku, dokładnie wysuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny (w środku i na zewnątrz). Środek ryby nasmarować obficie masłem czosnkowym, włożyć do środka gałązki tymianku – po dwie do każdej rybki. Resztę tymianku wetrzeć w skórę ryby od zewnątrz. Odstawić w temperaturze pokojowej na około 45 minut.

Ryby ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i piec w 190 stopniach około 15 minut. Podawać od razu z dowolnymi dodatkami, np. surówką z kapusty i pieczonymi ziemniakami.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 13 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

4 komentarze

  • Amadeusz 10 sierpnia 2018 o 15:57 Odpowiedz

    Uwielbiam takie proste przepisy. Muszę przyznać, że dawno mi tak nie smakował pstrąg.

  • Olga 8 marca 2018 o 09:24 Odpowiedz

    Wygląda apetycznie!

  • Magdalena Kopała 7 marca 2018 o 21:55 Odpowiedz

    Kiedyś jadłam takiego pstrąga w Polańczyku – przepyszny był 🙂

  • krystynabozenna 7 marca 2018 o 21:41 Odpowiedz

    A właśnie snułam rozważania na temat upieczenia pstrąga, a tu zaglądam i widzę przepis jak dla mnie 🙂
    Dziękuję 🙂

MENU