Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pszenno – żytni chleb na zakwasie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pszenno – żytni chleb na zakwasie. Bardzo prosty. Pracy przy nim jest absolutne minimum, natomiast po wymieszaniu wymaga minimum 8 godzin leżakowania. Można zostawić go w piekarniku na noc i nastawić automatyczne włączenie piekarnika na rano, godzinę przed pobudką. Wówczas po przebudzeniu się zostaje tylko wyłączenie piekarnika i po chwili, można już cieszyć się smakiem idealnie świeżego, jeszcze ciepłego chleba. Mąki można modyfikować w zależności od posiadanych zasobów, choć nie polecam dawać bardzo ciężkich mąk. Wówczas chleb wychodzi dość ciężki i zbity.

 

Pszenno – żytni chleb na zakwasie

  • 3 łyżki aktywnego, dojrzałego zakwasu
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 2 pełne garści mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 2 łyżeczki soli
  • garść ziaren słonecznika + do posypania
  • 450 ml wody
  • masło do natłuszczenia formy

Zakwas wyjąć z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ocieplić go do temperatury pokojowej. Formę wysmarować masłem.

Wszystkie mąki przesiać do miski. Dodać sól, pestki słonecznika, wodę i zakwas. Wszystko wymieszać widelcem. Ciasto wyjdzie dość gęste. 3 łyżki odłożyć jako kolejny zakwas do zamykanego pojemniczka (przechowywać w lodówce). Ciasto przełożyć do formy do pieczenia (keksówka 28-30 cm długości) i obsypać słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 8 – 12 godzin. Ciasto w tym czasie znacznie urośnie. Po tym czasie przykryć i wyjąć na blat. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wstawić chleb do gorącego piekarnika i piec godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę zostawić w formie, po czym wyjąć na kratkę i odłożyć do ostudzenia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Pszenno – żytni chleb na zakwasie

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Zdobyłam się wreszcie na odwagę i z
    Upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie bo opis był bajecznie prosty. Zakochałam się w tym chlebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami