fbpx

Pszenno – żytni chleb na zakwasie

przepis

Pszenno – żytni chleb na zakwasie. Bardzo prosty. Pracy przy nim jest absolutne minimum, natomiast po wymieszaniu wymaga minimum 8 godzin leżakowania. Można zostawić go w piekarniku na noc i nastawić automatyczne włączenie piekarnika na rano, godzinę przed pobudką. Wówczas po przebudzeniu się zostaje tylko wyłączenie piekarnika i po chwili, można już cieszyć się smakiem idealnie świeżego, jeszcze ciepłego chleba. Mąki można modyfikować w zależności od posiadanych zasobów, choć nie polecam dawać bardzo ciężkich mąk. Wówczas chleb wychodzi dość ciężki i zbity.

 

Pszenno – żytni chleb na zakwasie

  • 3 łyżki aktywnego, dojrzałego zakwasu
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 2 pełne garści mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 2 łyżeczki soli
  • garść ziaren słonecznika + do posypania
  • 450 ml wody
  • masło do natłuszczenia formy

Zakwas wyjąć z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ocieplić go do temperatury pokojowej. Formę wysmarować masłem.

Wszystkie mąki przesiać do miski. Dodać sól, pestki słonecznika, wodę i zakwas. Wszystko wymieszać widelcem. Ciasto wyjdzie dość gęste. 3 łyżki odłożyć jako kolejny zakwas do zamykanego pojemniczka (przechowywać w lodówce). Ciasto przełożyć do formy do pieczenia (keksówka 28-30 cm długości) i obsypać słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 8 – 12 godzin. Ciasto w tym czasie znacznie urośnie. Po tym czasie przykryć i wyjąć na blat. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wstawić chleb do gorącego piekarnika i piec godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę zostawić w formie, po czym wyjąć na kratkę i odłożyć do ostudzenia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Pszenno – żytni chleb na zakwasie

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pszenno – żytni chleb na zakwasie
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

  • Monia 14 czerwca 2020 o 11:35 Odpowiedz

    Zdobyłam się wreszcie na odwagę i z
    Upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie bo opis był bajecznie prosty. Zakochałam się w tym chlebie.

MENU