Przepisy

Więcej

Porcja
4-5 osób
Trudność
Łatwy
Porcja4-5 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Puchate placki dyniowe

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie mięciutkie i puchate placki dyniowe z dodatkiem jogurtu. Placki, dzięki puree z dyni, wychodzą bardziej wilgotne, niż tradycyjne placki. Placki można przyrządzić w wersji bez nabiału. Zamiast masła, dodać olej o neutralnym smaku (używam rzepakowy), jogurt zaś można pominąć, ale wówczas należy mocno odsączyć puree z soku.

Pozostałe pomysły na dania z dynią pod tagiem: Dynia.

 

Placki dyniowe

  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
  • 3 jajka
  • 300 g puree z dyni
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na patelni, na której będą smażone placki, starają się je jak najmniej podgrzać. Całe jajka roztrzepać trzepaczką. Dodać puree z dyni, jogurt i cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól i wymieszać. Całość przesypać do masy dyniowej. Dodać przestudzone masło i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste, to lekko je rozrzedzić mlekiem. Niekoniecznie całe będzie potrzebne. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej patelni (nie dodatkowego tłuszczu, będzie już lekko natłuszczona po roztopieniu masła).

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniesz ze mną na dłużej oraz zaobserwujesz mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramie. Cudownie też będzie usłyszeć Twoją opinię o przepisie, jeśli jakiś wypróbujesz.

Placki dyniowe puchate i miękkie przepis

 

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami