
Autor Wysmakowane 8 grudnia 2020
Cudownie mięciutkie i puchate placki dyniowe z dodatkiem jogurtu. Placki, dzięki puree z dyni, wychodzą bardziej wilgotne, niż tradycyjne placki. Placki można przyrządzić w wersji bez nabiału. Zamiast masła, dodać olej o neutralnym smaku (używam rzepakowy), jogurt zaś można pominąć, ale wówczas należy mocno odsączyć puree z soku.
Pozostałe pomysły na dania z dynią pod tagiem: Dynia.
Placki dyniowe
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
- 3 jajka
- 300 g puree z dyni
- 60 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru drobnego
- 300 g mąki pszennej
- 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na patelni, na której będą smażone placki, starają się je jak najmniej podgrzać. Całe jajka roztrzepać trzepaczką. Dodać puree z dyni, jogurt i cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól i wymieszać. Całość przesypać do masy dyniowej. Dodać przestudzone masło i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste, to lekko je rozrzedzić mlekiem. Niekoniecznie całe będzie potrzebne. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej patelni (nie dodatkowego tłuszczu, będzie już lekko natłuszczona po roztopieniu masła).
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniesz ze mną na dłużej oraz zaobserwujesz mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramie. Cudownie też będzie usłyszeć Twoją opinię o przepisie, jeśli jakiś wypróbujesz.
Jedna odpowiedź
Przetestowane. Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.