fbpx

Pulchne paluchy drożdżowe

przepis

Pulchne, mięciutkie paluchy drożdżowe prosto z pieca… z twojego pieca! Bułeczki wychodzą rewelacja. Ja zrobiłam dość krótkie grubaski, bo z zamysłem miały być do kanapek, ale jeśli wolicie możecie je znacznie rozciągnąć formując długie, zgrabne paluszki.  Takie długie i cienkie, posypane obficie solą gruboziarnistą i ulubionymi przyprawami będą idealną przekąską do podjadania zupełnie same lub do maczania w dowolnych dipach (tu kilka inspiracji -> pasta na kanapki) czy też po latynosku – tylko w dobrej jakości oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwierzcie mi, że paluchy nic więcej nie potrzebują. I Wy też nie 😀 Polecam bardzo!

Pulchne paluchy drożdżowe

  • 26 g świeżych drożdży
  • 7 g cukru drobnego
  • 200 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 70 ml oliwy
  • żółtko
  • posypka wedle preferencji: sól gruboziarnista/ kminek/ czarnuszka/ sezam

Drożdże przełożyć do średniej miski (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać ok 70 ml ciepłego mleka (nie gorące, bo zabije drożdże, powinno mieć ok 40 stopni C). Dodać 20 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie resztę mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól i wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże, oliwę i resztę mleka. Ugniatać ciasto, aż zrobi się mocno miękkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Z ciasta zagnieść kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i układać obok siebie z zachowaniem ok 2 cm odstępów na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ostatnie 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozmąconym żółtkiem, obsypać ulubionymi dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut aż będą lekko rumiane. Studzić na blacie.

Pulchne paluchy drożdżowePuszyste paluchy drożdżowe

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pulchne paluchy drożdżowe
Data
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

16 komentarzy

  • Pawel 20 marca 2019 o 09:27 Odpowiedz

    Byłyby idealne na dzisiejsze śniadanie. Wyobrażam sobie ich smak. Pysznie

  • Sylwia R 20 marca 2019 o 09:04 Odpowiedz

    One są tak wciągające! Nawet nie wiem kiedy, paczki nie ma 😘 dziękuję za przepis 😃

    • Wysmakowane 24 marca 2019 o 00:15 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że wyszły tak pyszne. Rzeczywiście jak tylko się skończą, ma się ochotę zrobić znowu 😉

  • Amber 19 marca 2019 o 13:41 Odpowiedz

    Pieczywo domowe najlepsze!
    Paluchy dobre do zjedzenia od razu albo potem jako grzanki.

  • tysis 19 marca 2019 o 11:32 Odpowiedz

    Cudowne i apetyczne, zjadłabym z przyjemnością 🙂

  • aga 19 marca 2019 o 10:25 Odpowiedz

    ależ mi narobiłaś smaku 🙂

  • Justyna 18 marca 2019 o 23:31 Odpowiedz

    świetne! do pracy zwykle zabieram twarożek lub sałatkę, do których idealnie pasowałyby takie paluchy 🙂

  • Małgorzata Kijowska 18 marca 2019 o 23:03 Odpowiedz

    Bardzo lubię takie pieczywo. Dawno już nie piekłam, ale narobiłaś mi apetytu 😉 pora ruszyć do kuchni!

  • blogierka 18 marca 2019 o 00:21 Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie 🙂

  • Sandra 17 marca 2019 o 15:59 Odpowiedz

    o mamusiu, ale pysznie wyglądają 😀 Chętnie bym zjadła 🙂

  • MamAsia 17 marca 2019 o 15:35 Odpowiedz

    Wygladaja pysznie! Propozycje podania też zachęcaja, nawet ta sól gruboziarnista. Czas przygotowania mnie odstrasza 🙁

    • Wysmakowane 18 marca 2019 o 13:26 Odpowiedz

      Jak to przy cieście drożdżowym. Potrzebuje czas żeby urosnąć. Natomiast nie jest to dla nas pracochłonne. Ciasto sobie samo stoi rośnie, bez naszego udziału 🙂

  • Patryk z eduoffice 17 marca 2019 o 15:06 Odpowiedz

    Smakowicie to wygląda. W sam raz na niedzielny poranek przy kawie 😉

  • DOROTA 16 marca 2019 o 13:11 Odpowiedz

    chętnie wykorzystam przepis, wyglądają przepysznie! ♥

  • Olka 16 marca 2019 o 08:52 Odpowiedz

    Uwielbiam wypieki z ciasta drozdzowego. Paluchy wyglądają przepysznie. Ja bym może dodała do nich suszonych pomidorów i oliwek.

    • Wysmakowane 18 marca 2019 o 13:25 Odpowiedz

      Jak najbardziej można. To przepis podstawowy i można go wzbogacać o ulubione dodatki.

MENU