Przepisy

Więcej

Porcja
ok 10
Trudność
Średni
Porcjaok 10
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pulchne paluchy drożdżowe

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pulchne, mięciutkie paluchy drożdżowe prosto z pieca… z twojego pieca! Bułeczki wychodzą rewelacja. Ja zrobiłam dość krótkie grubaski, bo z zamysłem miały być do kanapek, ale jeśli wolicie możecie je znacznie rozciągnąć formując długie, zgrabne paluszki.  Takie długie i cienkie, posypane obficie solą gruboziarnistą i ulubionymi przyprawami będą idealną przekąską do podjadania zupełnie same lub do maczania w dowolnych dipach (tu kilka inspiracji -> pasta na kanapki) czy też po latynosku – tylko w dobrej jakości oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwierzcie mi, że paluchy nic więcej nie potrzebują. I Wy też nie 😀 Polecam bardzo!

Pulchne paluchy drożdżowe

  • 26 g świeżych drożdży
  • 7 g cukru drobnego
  • 200 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 70 ml oliwy
  • żółtko
  • posypka wedle preferencji: sól gruboziarnista/ kminek/ czarnuszka/ sezam

Drożdże przełożyć do średniej miski (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać ok 70 ml ciepłego mleka (nie gorące, bo zabije drożdże, powinno mieć ok 40 stopni C). Dodać 20 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie resztę mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól i wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże, oliwę i resztę mleka. Ugniatać ciasto, aż zrobi się mocno miękkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Z ciasta zagnieść kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i układać obok siebie z zachowaniem ok 2 cm odstępów na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ostatnie 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozmąconym żółtkiem, obsypać ulubionymi dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut aż będą lekko rumiane. Studzić na blacie.

Pulchne paluchy drożdżowePuszyste paluchy drożdżowe

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

    1. Bardzo się cieszę, że wyszły tak pyszne. Rzeczywiście jak tylko się skończą, ma się ochotę zrobić znowu 😉

    1. Jak to przy cieście drożdżowym. Potrzebuje czas żeby urosnąć. Natomiast nie jest to dla nas pracochłonne. Ciasto sobie samo stoi rośnie, bez naszego udziału 🙂

  1. Uwielbiam wypieki z ciasta drozdzowego. Paluchy wyglądają przepysznie. Ja bym może dodała do nich suszonych pomidorów i oliwek.

    1. Ja dodalam suszone pomidory , papryke , cebule dymke i kukurydze + ziola prowansalskie. Pyszne bylo! Zaraz znowu bede wyrabia ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami