Pulled pork

przepis

Pulled pork (czyli szarpana wieprzowina) to rewelacyjnie kruche mięso z bardzo długo pieczonej w niskiej temperaturze łopatki wieprzowej. Przygotowanie trwa bardzo długo, ale nakład pracy jest naprawdę minimalny. Musimy tylko zamarynować mięso (marynuje się już samo), przełożyć je do formy i wstawić do pieczenia (piecze się też samo :)). Nie bójcie się takiej ilości cebuli i czosnku. Używamy ich tylko do smaczku i aromatu, a nie do jedzenia.

Pulled pork

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki pieprzu czarnego
  • łyżka soli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej chilli
  • pół łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (ewentualnie keczupu)
  • 3 cebule
  • 14 ząbków czosnku

Sos pomidorowy wymieszać dokładnie z wszystkimi przyprawami. Mięso umyć, oczyścić z najgrubszych błonek. Absolutnie nie wycinać całego tłuszczu, to on nadaje mięsu takiej kruchości. Mięso natrzeć dokładnie pastą pomidorową. Przełożyć do naczynia i szczelnie owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc.

Z samego rana cebulę pokroić w ćwiartki, czosnek obrać z łupinek i zostawić w całości. Mięso przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i obłożyć dookoła warzywami. Przykryć szczelną pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić grzanie na 100 stopni C i zostawić mięso w takiej temperaturze przez mniej więcej 7 godzin. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze dwie godziny. Ostatnią godzinę piec odkryte, obracając kilkukrotnie by mięso się lekko zarumieniło z wierzchu. Mięso wyłożyć na półmisek i zostawić na 15 – 20 minut by odpoczęło.

Pulled pork szarpana wieprzowina

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pulled pork
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 12 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

1 komentarz

  • Ania 28 kwietnia 2017 o 09:52 Odpowiedz

    Fajny wpis. Będę tu częściej zaglądał.

MENU