Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
2 doby
TrudnośćŁatwy
Czas2 doby
Wydrukuj

Pulled pork

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pulled pork (czyli szarpana wieprzowina) to rewelacyjnie kruche mięso z bardzo długo pieczonej w niskiej temperaturze łopatki wieprzowej. Przygotowanie trwa bardzo długo, ale nakład pracy jest naprawdę minimalny. Musimy tylko zamarynować mięso (marynuje się już samo), przełożyć je do formy i wstawić do pieczenia (piecze się też samo :)). Nie bójcie się takiej ilości cebuli i czosnku. Używamy ich tylko do smaczku i aromatu, a nie do jedzenia.

Pulled pork

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki pieprzu czarnego
  • łyżka soli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej chilli
  • pół łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (ewentualnie keczupu)
  • 3 cebule
  • 14 ząbków czosnku

Sos pomidorowy wymieszać dokładnie z wszystkimi przyprawami. Mięso umyć, oczyścić z najgrubszych błonek. Absolutnie nie wycinać całego tłuszczu, to on nadaje mięsu takiej kruchości. Mięso natrzeć dokładnie pastą pomidorową. Przełożyć do naczynia i szczelnie owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc.

Z samego rana cebulę pokroić w ćwiartki, czosnek obrać z łupinek i zostawić w całości. Mięso przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i obłożyć dookoła warzywami. Przykryć szczelną pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić grzanie na 100 stopni C i zostawić mięso w takiej temperaturze przez mniej więcej 7 godzin. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze dwie godziny. Ostatnią godzinę piec odkryte, obracając kilkukrotnie by mięso się lekko zarumieniło z wierzchu. Mięso wyłożyć na półmisek i zostawić na 15 – 20 minut by odpoczęło.

Pulled pork szarpana wieprzowina

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. To jest genialne! Robiłem pierwszy raz i na bank nie ostatni. Właściwie samo się robi. Troche to trwa ale zdecydowanie warto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami