Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pulpeciki w sosie z serka topionego

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Absolutnie uwielbiane przez dzieci pulpeciki w sosie z serka topionego, delikatnie doprawione majerankiem i ziołami prowansalskimi. Ekspresowe, tanie i bezproblemowe w przygotowaniu. Po odłożeniu porcji dla maluchów doprawiamy talerze „dorosłych” świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną chilli dla zaostrzenia smaku.

Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.

 

Pulpeciki w sosie z serka topionego

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • po łyżeczce majeranku i ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • parmezan
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • średnia cebula
  • 200 ml bulionu warzywnego

Mięso wymieszać w misce z roztrzepanym jajkiem, 1 ząbkiem przeciśniętym przez praskę, wszystkimi przyprawami i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wyrobić na jednolitą masę po czym formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (co jakiś czas zwilżać dłonie żeby mięso nie kleiło się do rąk). Kulki mięsne oprószyć mąką i krótko obsmażać ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle na patelni, aż będą z zewnątrz rumiane (w środku wciąż mogą być surowe). Zdejmować z patelni i odkładać na talerz.

Po usmażeniu wszystkich kulek na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i lekko zeszklić pozostały czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Dodać bulion, serek topiony i parmezan. Wymieszać dokładnie do roztopienia serów i połączenia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i poddusić razem 5 minut. Dodać kulki mięsa i gotować jeszcze kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie w środku. Podawać z makaronem, ryżem lub dowolną kaszą.

pulpeciki w sosie z serka topionego dla dzieci

Więcej pomysłów na dania dla najmłodszych znajdziesz po tagu Obiady dla dzieci. Jeśli spodobał Ci się ten przepis to szczególnie polecam Bazyliowe pulpeciki z indyka oraz  burgery rybne w dwóch odsłonach: z ryżem i dynią lub z ziemniakami.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami