fbpx

Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci

przepis

Mięciutkie pulpeciki z indyka zanurzone w delikatnym sosie bazyliowym. Zdrowy, pełnowartościowy obiadek dla całej rodziny. Sos warto przygotować na bazie domowego bulionu (ja zawsze gotuję go hurtowo i mrożę w mniejszych pojemniczkach, a następnie wykorzystuję do różnych dań, sosów czy zup) z dodatkiem tartej marchewki. Sos zagęściłam śmietaną i podprażoną z mąką cebulką. Mimo, że sos nie jest do końca zielony, zapewniam że smak bazylii jest bardzo fajnie odczuwalny.

Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.

 

Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci

  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • ok 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 400 ml bulionu drobiowy
  • niewielka marchewka
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki listków bazylii

Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wymieszać z mięsem mielonym i po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać po czym dodać łyżkę sosu sojowego, jajko i ok 3 łyżki bułki tartej (lub więcej, tyle by uzyskać dość zwartą konsystencję masy). Wyrobić dłońmi i uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i obsmażyć pulpeciki do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. W osobnym garnku zagotować bulion. Zetrzeć marchewkę i wmieszać ją do bulionu. Ponownie zagotować i do garnka przełożyć z patelni podsmażone pulpeciki. Gotować przykryte na małym ogniu około pół godziny, kilka razy delikatnie mieszając.

Pozostałe pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle z dodatkiem łyżki mąki pszennej. Odstawić. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i ją zahartować (wlewając łyżka po łyżce bulion z mięsa, cały czas mieszając). Do tak zahartowanej śmietany dodać koncentrat, bazylię i podsmażoną cebulę). Zmiksować blenderem ręcznym. Wlać z mięsa cały sos i wymieszać po czym razem przelać z powrotem do mięsa. Dokładnie wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.

pulpeciki z indyka dla dzieci

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

6 komentarzy

  • Maciej 30 stycznia 2020 o 10:13 Odpowiedz

    Bardzo dobre wyszły. Polecam ten przepis.

  • Monika 28 października 2018 o 17:32 Odpowiedz

    Wypróbuję przepis :), może moje dziecko spróbuje … 🙂

  • Natalia 14 marca 2018 o 19:35 Odpowiedz

    To musi być pyszne

  • Kaja 14 marca 2018 o 18:15 Odpowiedz

    Z tego dania najchętniej skosztowałabym bazylię. 🙂 Mięsa ze względu na zdrowie nie jadam. Wygląda smacznie, ale nie skuszę się.

  • Tomasz 14 marca 2018 o 17:45 Odpowiedz

    Mimo że dzieckiem nie jestem, to sam był zjadł. Bardzo lubię indyka.

  • krystynabozenna 1 marca 2018 o 08:53 Odpowiedz

    Pysznie zabrzmiało, akurat zastanawiałam się co by tu zrobić na obiad innego 🙂

MENU