![Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci 1 Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci](https://www.wysmakowane.pl/wp-content/uploads/2017/03/Mili-pulpeciki-z-indyka-w-sosie-bazyliowym4-150x150.jpg)
Autor Wysmakowane 2 marca 2017
Mięciutkie pulpeciki z indyka zanurzone w delikatnym sosie bazyliowym. Zdrowy, pełnowartościowy obiadek dla całej rodziny. Sos warto przygotować na bazie domowego bulionu (ja zawsze gotuję go hurtowo i mrożę w mniejszych pojemniczkach, a następnie wykorzystuję do różnych dań, sosów czy zup) z dodatkiem tartej marchewki. Sos zagęściłam śmietaną i podprażoną z mąką cebulką. Mimo, że sos nie jest do końca zielony, zapewniam że smak bazylii jest bardzo fajnie odczuwalny.
Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.
Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci
- 1,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 jajko
- ok 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła klarowanego
- 400 ml bulionu drobiowy
- niewielka marchewka
- łyżka mąki
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki listków bazylii
Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wymieszać z mięsem mielonym i po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać po czym dodać łyżkę sosu sojowego, jajko i ok 3 łyżki bułki tartej (lub więcej, tyle by uzyskać dość zwartą konsystencję masy). Wyrobić dłońmi i uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i obsmażyć pulpeciki do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. W osobnym garnku zagotować bulion. Zetrzeć marchewkę i wmieszać ją do bulionu. Ponownie zagotować i do garnka przełożyć z patelni podsmażone pulpeciki. Gotować przykryte na małym ogniu około pół godziny, kilka razy delikatnie mieszając.
Pozostałe pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle z dodatkiem łyżki mąki pszennej. Odstawić. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i ją zahartować (wlewając łyżka po łyżce bulion z mięsa, cały czas mieszając). Do tak zahartowanej śmietany dodać koncentrat, bazylię i podsmażoną cebulę). Zmiksować blenderem ręcznym. Wlać z mięsa cały sos i wymieszać po czym razem przelać z powrotem do mięsa. Dokładnie wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.
6 Responses
Bardzo dobre wyszły. Polecam ten przepis.
Wypróbuję przepis :), może moje dziecko spróbuje … 🙂
To musi być pyszne
Z tego dania najchętniej skosztowałabym bazylię. 🙂 Mięsa ze względu na zdrowie nie jadam. Wygląda smacznie, ale nie skuszę się.
Mimo że dzieckiem nie jestem, to sam był zjadł. Bardzo lubię indyka.
Pysznie zabrzmiało, akurat zastanawiałam się co by tu zrobić na obiad innego 🙂