Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mięciutkie pulpeciki z indyka zanurzone w delikatnym sosie bazyliowym. Zdrowy, pełnowartościowy obiadek dla całej rodziny. Sos warto przygotować na bazie domowego bulionu (ja zawsze gotuję go hurtowo i mrożę w mniejszych pojemniczkach, a następnie wykorzystuję do różnych dań, sosów czy zup) z dodatkiem tartej marchewki. Sos zagęściłam śmietaną i podprażoną z mąką cebulką. Mimo, że sos nie jest do końca zielony, zapewniam że smak bazylii jest bardzo fajnie odczuwalny.

Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.

 

Bazyliowe pulpeciki z indyka dla dzieci

  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • ok 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 400 ml bulionu drobiowy
  • niewielka marchewka
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki listków bazylii

Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wymieszać z mięsem mielonym i po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać po czym dodać łyżkę sosu sojowego, jajko i ok 3 łyżki bułki tartej (lub więcej, tyle by uzyskać dość zwartą konsystencję masy). Wyrobić dłońmi i uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i obsmażyć pulpeciki do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. W osobnym garnku zagotować bulion. Zetrzeć marchewkę i wmieszać ją do bulionu. Ponownie zagotować i do garnka przełożyć z patelni podsmażone pulpeciki. Gotować przykryte na małym ogniu około pół godziny, kilka razy delikatnie mieszając.

Pozostałe pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle z dodatkiem łyżki mąki pszennej. Odstawić. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i ją zahartować (wlewając łyżka po łyżce bulion z mięsa, cały czas mieszając). Do tak zahartowanej śmietany dodać koncentrat, bazylię i podsmażoną cebulę). Zmiksować blenderem ręcznym. Wlać z mięsa cały sos i wymieszać po czym razem przelać z powrotem do mięsa. Dokładnie wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.

pulpeciki z indyka dla dzieci

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Z tego dania najchętniej skosztowałabym bazylię. 🙂 Mięsa ze względu na zdrowie nie jadam. Wygląda smacznie, ale nie skuszę się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami