
Autor Wysmakowane 20 września 2018
Polędwiczka to jedno z najprostszych i najszybszych do przyrządzenia mięs, a przy tym, dobrze zrobiona jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam dania z polędwiczką i na szybki obiad i na romantyczną kolację w dwoje. Danie, które Wam dziś serwuję, czyli polędwiczka w winie z winogronami, równie dobrze pasuje do obydwu tych kategorii. Wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekt uzyskujemy WOW. Nie przesadzajcie z ilością rozmarynu. Ma dość mocny smak i jego nadmiar może przytłoczyć danie.
Polędwiczka w winie z winogronami
- polędwiczka wieprzowa ok 300 g
- pół czerwonej cebuli
- ok 150 g zielonych winogron
- pełna łyżka oleju np. rzepakowego
- 2 gałązki rozmarynu
- ok 75 ml bulionu wołowego
- ok 75 ml wytrawnego czerwonego wina
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i świeżo zmielony pieprz
Polędwiczkę (w temperaturze pokojowej)umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć białe błonki (tylko grube, twarde części). Pokroić w plastry o grubości ok. 1,2 cm.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Winogrona umyć i przekroić na pół (kilka zostawić do dekoracji). Jeśli mają duże pestki, należy je wyjąć.
Mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, usmażyć mięso z obu stron. Doprawić solą i pieprzem dopiero na patelni. Smażyć po ok 2,5 minuty na stronę (w środku może wciąż być nie do końca zrobione, dojdzie podczas leżakowania). Zdjąć polędwiczki z patelni, ułożyć na talerzu i przykryć folią. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać olej i dodać drobno posiekany rozmaryn oraz cebulę. Smażyć chwilę do zeszklenia cebulki. Wówczas wlać gorący bulion i wino. Gotować 2 minuty. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do śmietany kilka łyżek płynów z patelni by ją zaprawić, po czym przelać śmietanę na patelnię. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać winogrona, wymieszać i podgrzać pół minuty.
Mięso wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kilkoma winogronami i podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale pasują pieczone ziemniaki lub kluski śląskie.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
11 Responses
Świetna propozycja na niedzielny obiad 🙂
Myślę, że będzie nam smakować
Ale to smakowicie wygląda 🙂
Fajny przepis 🙂 Nie miałam okazji go wypróbować, ale chyba będzie okazja już niedługo 🙂
Uwielbiam potrawy z dodatkiem wina, co prawd przez moment w kuchni „pachnie” jak w podłej knajpce, ale za to jak smakuje. Z piwem jest podobnie, przypomina mi stare piwiarnie z dzieciństwa, które czuć było na całej ulicy.
Jakie wykwintne danie i jak pięknie wygląda 🙂
Ciekawe połączenie smaków!
Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie 🙂
Dziękuje pięknie ❤️
Ciekawe połączenie – myślę, że przypadloby mi do gustu 🙂
Spróbuj to się przekonasz 🙂 nie każdemu pasuje łączenie miesa z owocami. Nam akurat bardzo.