Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Średni
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Polędwiczka w winie z winogronami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Polędwiczka to jedno z najprostszych i najszybszych do przyrządzenia mięs, a przy tym, dobrze zrobiona jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam dania z polędwiczką i na szybki obiad i  na romantyczną kolację w dwoje. Danie, które Wam dziś serwuję, czyli polędwiczka w winie z winogronami, równie dobrze pasuje do obydwu tych kategorii. Wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekt uzyskujemy WOW. Nie przesadzajcie z ilością rozmarynu. Ma dość mocny smak i jego nadmiar może przytłoczyć danie.

Polędwiczka w winie z winogronami

  • polędwiczka wieprzowa ok 300 g
  • pół czerwonej cebuli
  • ok 150 g zielonych winogron
  • pełna łyżka oleju np. rzepakowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ok 75 ml bulionu wołowego
  • ok 75 ml wytrawnego czerwonego wina
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Polędwiczkę (w temperaturze pokojowej)umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć białe błonki (tylko grube, twarde części). Pokroić w plastry o grubości ok. 1,2 cm.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Winogrona umyć i przekroić na pół (kilka zostawić do dekoracji). Jeśli mają duże pestki, należy je wyjąć.

Mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, usmażyć mięso z obu stron. Doprawić solą i pieprzem dopiero na patelni. Smażyć po ok 2,5 minuty na stronę (w środku może wciąż być nie do końca zrobione, dojdzie podczas leżakowania). Zdjąć polędwiczki z patelni, ułożyć na talerzu i przykryć folią. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać olej i dodać drobno posiekany rozmaryn oraz cebulę. Smażyć chwilę do zeszklenia cebulki. Wówczas wlać gorący bulion i wino. Gotować 2 minuty. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do śmietany kilka łyżek płynów z patelni by ją zaprawić, po czym przelać śmietanę na patelnię. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać winogrona, wymieszać i podgrzać pół minuty.

Mięso wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kilkoma winogronami i podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale pasują pieczone ziemniaki lub kluski śląskie.

Polędwiczka w winie z winogronami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Uwielbiam potrawy z dodatkiem wina, co prawd przez moment w kuchni „pachnie” jak w podłej knajpce, ale za to jak smakuje. Z piwem jest podobnie, przypomina mi stare piwiarnie z dzieciństwa, które czuć było na całej ulicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami