fbpx

Polędwiczka w winie z winogronami

przepis

Polędwiczka to jedno z najprostszych i najszybszych do przyrządzenia mięs, a przy tym, dobrze zrobiona jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam dania z polędwiczką i na szybki obiad i  na romantyczną kolację w dwoje. Danie, które Wam dziś serwuję, czyli polędwiczka w winie z winogronami, równie dobrze pasuje do obydwu tych kategorii. Wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekt uzyskujemy WOW. Nie przesadzajcie z ilością rozmarynu. Ma dość mocny smak i jego nadmiar może przytłoczyć danie.

Polędwiczka w winie z winogronami

  • polędwiczka wieprzowa ok 300 g
  • pół czerwonej cebuli
  • ok 150 g zielonych winogron
  • pełna łyżka oleju np. rzepakowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ok 75 ml bulionu wołowego
  • ok 75 ml wytrawnego czerwonego wina
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Polędwiczkę (w temperaturze pokojowej)umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć białe błonki (tylko grube, twarde części). Pokroić w plastry o grubości ok. 1,2 cm.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Winogrona umyć i przekroić na pół (kilka zostawić do dekoracji). Jeśli mają duże pestki, należy je wyjąć.

Mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, usmażyć mięso z obu stron. Doprawić solą i pieprzem dopiero na patelni. Smażyć po ok 2,5 minuty na stronę (w środku może wciąż być nie do końca zrobione, dojdzie podczas leżakowania). Zdjąć polędwiczki z patelni, ułożyć na talerzu i przykryć folią. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać olej i dodać drobno posiekany rozmaryn oraz cebulę. Smażyć chwilę do zeszklenia cebulki. Wówczas wlać gorący bulion i wino. Gotować 2 minuty. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do śmietany kilka łyżek płynów z patelni by ją zaprawić, po czym przelać śmietanę na patelnię. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać winogrona, wymieszać i podgrzać pół minuty.

Mięso wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kilkoma winogronami i podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale pasują pieczone ziemniaki lub kluski śląskie.

Polędwiczka w winie z winogronami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Polędwiczka w winie z winogronami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

11 komentarzy

  • Granivera 26 września 2018 o 17:14 Odpowiedz

    Świetna propozycja na niedzielny obiad 🙂

  • Atrakcyjne wakacje z dzieckiem 26 września 2018 o 14:37 Odpowiedz

    Myślę, że będzie nam smakować

  • Anna 26 września 2018 o 14:23 Odpowiedz

    Ale to smakowicie wygląda 🙂

  • Agrafka Geografka 26 września 2018 o 14:19 Odpowiedz

    Fajny przepis 🙂 Nie miałam okazji go wypróbować, ale chyba będzie okazja już niedługo 🙂

  • grafy w podróży 26 września 2018 o 13:04 Odpowiedz

    Uwielbiam potrawy z dodatkiem wina, co prawd przez moment w kuchni „pachnie” jak w podłej knajpce, ale za to jak smakuje. Z piwem jest podobnie, przypomina mi stare piwiarnie z dzieciństwa, które czuć było na całej ulicy.

  • Patrycja Czubak 21 września 2018 o 20:17 Odpowiedz

    Jakie wykwintne danie i jak pięknie wygląda 🙂

  • Olga 21 września 2018 o 15:41 Odpowiedz

    Ciekawe połączenie smaków!

  • Guess What (Klaudia) 21 września 2018 o 15:10 Odpowiedz

    Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie 🙂

    • Wysmakowane 21 września 2018 o 15:15 Odpowiedz

      Dziękuje pięknie ❤️

  • Karolina / Nasze Bąbelkowo 21 września 2018 o 14:33 Odpowiedz

    Ciekawe połączenie – myślę, że przypadloby mi do gustu 🙂

    • Wysmakowane 21 września 2018 o 15:15 Odpowiedz

      Spróbuj to się przekonasz 🙂 nie każdemu pasuje łączenie miesa z owocami. Nam akurat bardzo.

MENU