Pyszne, szybkie ciasto czekoladowe

- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: forma 22 x 22 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Najprostsze, super szybkie ciasto czekoladowe i to ze składników, które pewnie na stałe macie u siebie w kuchni. Do jego zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera! W składzie jest spora porcja lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego (możecie wymienić na inny kwaskowy np. malinowy czy wiśniowy) i to między innymi on, sprawia, że ciasto mimo, że jest mocno puszyste, jest jednocześnie cudownie wilgotne. Ciasto jest przepyszne właściwie od razu po zrobieniu, więc doskonale sprawdzi się w opcji „jadą niespodziewani goście”. Choć pewnie gdy raz go spróbujecie, już na stałe zagości w Waszym repertuarze. Bardzo dobre, ekspresowe i jeszcze dość tanie w wykonaniu. Cóż chcieć więcej w odpowiedzi na codzienną słodką zachciankę?
Szybkie ciasto czekoladowe
- kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 280 g drobnego cukru do wypieków
- 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
- 7 łyżek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki
Kwadratową formę do pieczenia o boku 22-23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i gorzkie kakao. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać dżem. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.
Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„mmmmm jaki dobry. Robiłam z dżemem wiśniowym. Pycha ?. Chociaż ja dałam 240 zamiast 280 g cukru i jest w dam raz. I mąki troszkę więcej pewnie ze 300g.” Katarzyna
8 rewelacyjnych czekoladowych ciast do zrobienia w chwilę i 32 inne przepisy na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto. Zapraszam!
Powiązane wpisy






Czy to właściwe proporcje?- 400 ml mleka a 250 g mąki?
Tak. Chociaż pojawił się gdzieś komentarz, ze konieczne było dodanie troche więcej maki, tak ok 300 g.
Kochani nie mam jajek co w zamian …. ?????
Nie próbowałam przy tym cieście z zamiennikami wiec nie wiem czy wyjdzie równie dobre. Bez jajek to https://www.wysmakowane.pl/przepisy/ciasto-dyniowe-bez-jajek/ jest extra jeśli ma pani jakieś puree z dyni zamrożone.
ta czarna porzeczka na pewno dodaje super smaku:)
I smaku i wilgotności.
Proste i pyszne dzięki zrobimy jeszcze dziś córka będzie zachwycona.
Super, dobrze mieć taki przepis pod ręką 🙂
Sama robię bardzo podobne tylko bez dżemu. Pycha 😉
Wilgotne, pyszne ciacho ?