fbpx

Pyszne, szybkie ciasto czekoladowe

przepis

Najprostsze, super szybkie ciasto czekoladowe i to ze składników, które pewnie na stałe macie u siebie w kuchni. Do jego zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera! W składzie jest spora porcja lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego (możecie wymienić na inny kwaskowy np. malinowy czy wiśniowy) i to między innymi on, sprawia, że ciasto mimo, że jest mocno puszyste, jest jednocześnie cudownie wilgotne. Ciasto jest przepyszne właściwie od razu po zrobieniu, więc doskonale sprawdzi się w opcji „jadą niespodziewani goście”. Choć pewnie gdy raz go spróbujecie, już na stałe zagości w Waszym repertuarze. Bardzo dobre, ekspresowe i jeszcze dość tanie w wykonaniu. Cóż chcieć więcej w odpowiedzi na codzienną słodką zachciankę?

Szybkie ciasto czekoladowe

  • kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
  • 7 łyżek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki

Kwadratową formę do pieczenia o boku 22-23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i gorzkie kakao. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać dżem. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.

Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Szybkie ciasto czekoladoweŁatwe szybkie ciasto czekoladowe

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„mmmmm jaki dobry. Robiłam z dżemem wiśniowym. Pycha ?. Chociaż ja dałam 240 zamiast 280 g cukru i jest w dam raz. I mąki troszkę więcej pewnie ze 300g.” Katarzyna

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Szybkie ciasto czekoladowe
Data
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

10 komentarzy

  • Greta 26 kwietnia 2020 o 09:37 Odpowiedz

    Czy to właściwe proporcje?- 400 ml mleka a 250 g mąki?

    • Wysmakowane 26 kwietnia 2020 o 10:02 Odpowiedz

      Tak. Chociaż pojawił się gdzieś komentarz, ze konieczne było dodanie troche więcej maki, tak ok 300 g.

  • Marika 23 marca 2020 o 17:49 Odpowiedz

    Kochani nie mam jajek co w zamian …. ?????

  • Magdalena (English4work) 12 czerwca 2019 o 01:45 Odpowiedz

    ta czarna porzeczka na pewno dodaje super smaku:)

    • Wysmakowane 12 czerwca 2019 o 06:24 Odpowiedz

      I smaku i wilgotności.

  • Gosia 7 czerwca 2019 o 11:49 Odpowiedz

    Proste i pyszne dzięki zrobimy jeszcze dziś córka będzie zachwycona.

  • Beata 6 czerwca 2019 o 16:09 Odpowiedz

    Super, dobrze mieć taki przepis pod ręką 🙂

  • Aga 6 czerwca 2019 o 14:03 Odpowiedz

    Sama robię bardzo podobne tylko bez dżemu. Pycha 😉

  • Katrzyna 23 maja 2019 o 19:56 Odpowiedz

    Wilgotne, pyszne ciacho ?

MENU