Pyszne, szybkie ciasto czekoladowe

- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: forma 22 x 22 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Najprostsze, super szybkie ciasto czekoladowe i to ze składników, które pewnie na stałe macie u siebie w kuchni. Do jego zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera! W składzie jest spora porcja lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego (możecie wymienić na inny kwaskowy np. malinowy czy wiśniowy) i to między innymi on, sprawia, że ciasto mimo, że jest mocno puszyste, jest jednocześnie cudownie wilgotne. Ciasto jest przepyszne właściwie od razu po zrobieniu, więc doskonale sprawdzi się w opcji „jadą niespodziewani goście”. Choć pewnie gdy raz go spróbujecie, już na stałe zagości w Waszym repertuarze. Bardzo dobre, ekspresowe i jeszcze dość tanie w wykonaniu. Cóż chcieć więcej w odpowiedzi na codzienną słodką zachciankę?
Szybkie ciasto czekoladowe
- kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 280 g drobnego cukru do wypieków
- 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
- 7 łyżek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki
Kwadratową formę do pieczenia o boku 22-23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i gorzkie kakao. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać dżem. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.
Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„mmmmm jaki dobry. Robiłam z dżemem wiśniowym. Pycha ?. Chociaż ja dałam 240 zamiast 280 g cukru i jest w dam raz. I mąki troszkę więcej pewnie ze 300g.” Katarzyna
8 rewelacyjnych czekoladowych ciast do zrobienia w chwilę i 32 inne przepisy na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto. Zapraszam!
Powiązane wpisy






Zrobiłam dzisiaj. Powiem tylko że dodałam cukier trzcinowy bo taki używamy, białego nie używam. Nie jest on jakoś słodszy raczej taki sam jak biały ale zdrowszy wiadomo… i dodałam go ok. 180 g. Plus dżem do tego i ciasto wyszło słodkie, pyszne… Gdybym dała tyle co w przepisie chyba bym nie zjadła… Ogólnie super przepis prosty szybki i ciasto wilgotne super 👍😁
Cieszę się niezmiernie ze smakowało. ❤️
Czy to właściwe proporcje?- 400 ml mleka a 250 g mąki?
Tak. Chociaż pojawił się gdzieś komentarz, ze konieczne było dodanie troche więcej maki, tak ok 300 g.
Kochani nie mam jajek co w zamian …. ?????
Nie próbowałam przy tym cieście z zamiennikami wiec nie wiem czy wyjdzie równie dobre. Bez jajek to https://www.wysmakowane.pl/przepisy/ciasto-dyniowe-bez-jajek/ jest extra jeśli ma pani jakieś puree z dyni zamrożone.
ta czarna porzeczka na pewno dodaje super smaku:)
I smaku i wilgotności.
Proste i pyszne dzięki zrobimy jeszcze dziś córka będzie zachwycona.
Super, dobrze mieć taki przepis pod ręką 🙂
Sama robię bardzo podobne tylko bez dżemu. Pycha 😉
Wilgotne, pyszne ciacho ?