Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pyszne, szybkie ciasto czekoladowe

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najprostsze, super szybkie ciasto czekoladowe i to ze składników, które pewnie na stałe macie u siebie w kuchni. Do jego zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera! W składzie jest spora porcja lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego (możecie wymienić na inny kwaskowy np. malinowy czy wiśniowy) i to między innymi on, sprawia, że ciasto mimo, że jest mocno puszyste, jest jednocześnie cudownie wilgotne. Ciasto jest przepyszne właściwie od razu po zrobieniu, więc doskonale sprawdzi się w opcji „jadą niespodziewani goście”. Choć pewnie gdy raz go spróbujecie, już na stałe zagości w Waszym repertuarze. Bardzo dobre, ekspresowe i jeszcze dość tanie w wykonaniu. Cóż chcieć więcej w odpowiedzi na codzienną słodką zachciankę?

Szybkie ciasto czekoladowe

  • kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
  • 7 łyżek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki

Kwadratową formę do pieczenia o boku 22-23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i gorzkie kakao. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać dżem. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.

Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Szybkie ciasto czekoladoweŁatwe szybkie ciasto czekoladowe

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„mmmmm jaki dobry. Robiłam z dżemem wiśniowym. Pycha ?. Chociaż ja dałam 240 zamiast 280 g cukru i jest w dam raz. I mąki troszkę więcej pewnie ze 300g.” Katarzyna

 

 

 

8 rewelacyjnych czekoladowych ciast do zrobienia w chwilę i 32 inne przepisy na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto. Zapraszam!

e-book szybkie ciasto

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Wyśmienite ciasto. Piekę je średnio raz w tygodniu. Smakuje całej rodzinie a do tego tanie i proste! Ja do rozpuszczonego masła dodaje ~1/3 tabliczki gorzkiej czekolady. Jest wtedy mocno czekoladowe

  2. Zrobiłam dzisiaj. Powiem tylko że dodałam cukier trzcinowy bo taki używamy, białego nie używam. Nie jest on jakoś słodszy raczej taki sam jak biały ale zdrowszy wiadomo… i dodałam go ok. 180 g. Plus dżem do tego i ciasto wyszło słodkie, pyszne… Gdybym dała tyle co w przepisie chyba bym nie zjadła… Ogólnie super przepis prosty szybki i ciasto wilgotne super 👍😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami