Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ravioli serowe z ragout z kaczki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ravioli serowe z ragout z kaczki – absolutnie rewelacyjny przepis, który poznałam podczas warsztatów z kuchni polsko – włoskiej, w których miałam wielką przyjemność wziąć ostatnio udział pod czujnym okiem rewelacyjnej Cristiny Catese w Akademii Kulinarnej Whirpool w Warszawie. Danie naprawdę nie jest trudne, choć jest dość wymagające i pod względem ilości składników i czasu. Obiecuję Wam jednak, że jest w 100% warte wysiłku i czasu, który w nie włożycie. Zachwyt każdego, kto spróbuje gwarantowany. Było to ostatnie z dań podanych na kursie i wszyscy byliśmy już naprawdę przejedzeni… ale chyba nikt nie zostawił ani jednego ravioli na talerzu. To po prostu było doskonałe danie.

Szkolenie było zorganizowane w ramach kampanii informacyjnej na temat mięsa drobiowego w UE „To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja”. Jej celem jest wzmocnienie zaufania do jakości unijnego drobiu. Obowiązujące w Unii Europejskiej standardy należą do jednych z bardziej surowych na świecie! Kampania koncentruje się na przybliżeniu unijnych standardów gwarantujących wysoki poziom dobrostanu zwierząt, zrównoważony rozwój produkcji oraz bezpieczeństwo żywności.

ps. Wiedzieliście, że statystyczny mieszkaniec UE spożywa średnio 25,3 kg mięsa drobiowego rocznie?

 

DSC3562 AKW Sopexa 08.09.2020 male DSC3571 AKW Sopexa 08.09.2020 male

Ravioli serowe z ragout z kaczki

Składniki na ravioli

  • 400 g mąki 00
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • garść semoliny do oprószenia stolnicy

Składniki na farsz do ravioli

  • 150 g sera ricotta
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 150 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • sól i pieprz

Składniki na ragout z kaczki

  • 500 g piersi z kaczki
  • Oliwa z oliwek extra vergine
  • 40 g masła
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchewka
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 30 g suszonych borowików

Składniki na redukcję z czerwonego wina – można pominąć lub zastąpić po prostu gęstym octem balsamicznym

  • 200 ml czerwonego owocowego wina
  • ¼ cebuli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

ravioli z serem i ziemniakami

PRZYGOTOWANIE 

Ciasto na ravioli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i jajka. Zagniatamy ciasto wilgotnymi dłońmi. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją ściereczką i odstawiamy na godzinę, by ciasto odpoczęło. W tym czasie szykujemy ragout i farsz.

Ragout

Z piersi kaczki odkrawamy skórę i odkładamy na bok. Mięso bardzo cienko kroimy. Drobno kroimy selera, marchewkę i czerwoną cebulę. Na dużą patelnię dodajemy odrobinę oliwy, odrobinę masła i posiekane warzywa. Podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w duże kawałki skórę z kaczki i namoczone w wodzie i odsączone grzyby. Jak tylko skóra zarumieni się przekładamy ją do wywaru, dzięki czemu będzie on bardziej aromatyczny.

Na patelnię dodajemy garść posiekanej piersi z kaczki, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy białe wino, podnosimy ogień i czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie wyjmujemy skórę z kaczki, wlewamy bulion, dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i kontynuujemy gotowanie. Od czasu do czasu mieszamy.

Farsz

W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano i ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Dokładnie mieszamy za pomocą widelca do otrzymania jednolitej kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.

Redukcja z czerwonego wina

Wino wlewamy do rondelka. Dodajemy posiekaną cebulę i doprowadzamy do wżenia. Gotujemy przez kilka minut do momentu, aż odparuje alkohol. Dodajemy 2 łyżki cukru z trzciny cukrowej, obniżamy ogień i dokładnie mieszamy, aż wino zgęstnieje i zredukuje się. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając. Powstałą redukcję przelewamy do miski przez sitko pozbywając się cebuli.

Ravioli

Tortownicę oprószamy semoliną i rozwałkowujemy na niej ciasto na ravioli. Powinno być bardzo cienkie.

Z ciasta wykrajamy długie paski o szerokości 8 cm. Z lodówki wyjmujemy farsz i zachowując odstępu wykładamy go na jednym pasku ciasta. Następnie drugim paskiem ciasta przykrywamy farsz i za pomocą opuszków palców uciskamy ciasto dookoła farszu pozbywając się powietrza. Powtarzamy czynność do skończenia składników.

ravioli z farszem serowym

KOMPOZYCJA DANIA

Ravioli gotujemy w garnku z osoloną wodą, jedno po drugim. Jak tylko wypłyną na powierzchnię odcedzamy je i przekładamy na duży talerz.

Ugotowane ravioli oblewamy ragout i delikatnie mieszamy. Przed podaniem, ravioli serowe z ragout i grzybami skrapiamy odrobiną redukcji z czerwonego wina.

ravioli serowe z ragout z kaczki

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami