Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ricotta alle erbe – włoska pasta do kanapek

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ricotta alle erbe, czyli włoska pasta do kanapek na bazie ricotty i dużej ilości świeżych ziół. Bardzo prosta w wykonaniu, a efekt naprawdę super. Pastę dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem, ale jeśli nie macie na to czasu, to można też podawać od razu. Jeśli pasta ma być podawana od razu po zrobieniu, to nie dodawajcie już do niej listków laurowych. Pastę można podawać po prostu jak twarożek – w miseczce, już rozsmarowaną na kromce pieczywa/ krakersach lub uformowaną w małe stożki. Ostatni sposób zdecydowanie najładniejszy i najciekawszy :). Jeśli na niego się zdecydujecie to należy 4 małe miseczki wyłożyć folią spożywczą i delikatnie natrzeć oliwą extra virgin. Nakładać pastę do tak przygotowanych miseczek, wyrównać z wierzchu i porządnie schłodzić (w lodówce godzinę lub 15 minut w zamrażarce). Pastę wykładać bezpośrednio na talerzyki, usuwając z wierzchu folię.

Ricotta alle erbe

  • 250 g serka ricotta
  • po pełnej łyżce posiekanych świeżych ziół: bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka świeżych liści bazylii i/ lub natki do dekoracji

Schłodzoną ricottę przełożyć do większej miseczki. Dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać liście laurowe i ponownie delikatnie wymieszać (uważać by się nie pokruszyły bo będzie je ciężko wyciągnąć z serka). Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Pastę wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować świeżymi liśćmi bazylii i/ lub natki.

włoska pasta do kanapekRicotta alle erbe

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami