Rolada bezowa z bitą śmietaną

przepis

Rolada bezowa z bitą śmietaną ma równie dużo swoich wielbicieli co i przeciwników. Jeśli po przeczytaniu w nazwie słowa „beza” liczycie na taką chrupkość jak przy małych bezikach czy przy Pavlovej, to od razu porzućcie te wyobrażenia. Beza w roladzie bezowej jest cudownie mięciutka i delikatna, a chrupka jest jedynie cienka powłoczka zewnętrzna. Inaczej nie byłoby szans zawinąć bezy w roladę! Mi ta konsystencja bardzo, ale to bardzo odpowiada. Spróbujcie czy trafi również w Wasze gusta. A dużo nie ryzykujecie bo rolada bezowa to chyba najprostszy i najszybszy sposób na bezę. Nie ma tu wielogodzinnego, powolnego suszenia, a jedynie krótkie pieczenie w 150 stopniach, a jeśli będziecie trzymać się przepisu, to raczej nie powinniście mieć żadnych problemów z przyrządzeniem ciasta. Czytałam opinie na forach i innych blogach o trudnościach z odklejeniem bezy od papieru czy o zwinięciu jej w roladę. Mi nigdy beza nie sprawiała żadnych trudności. Wręcz przeciwnie. Jedynie czystą przyjemność i w robieniu i w konsumpcji 😊 Do środka dajemy dowolne owoce oraz bardzo dobrze ubitą, naprawdę sztywną śmietanę. Można śmietanę usztywnić specjalnym usztywniaczem do ubijania lub dodatkiem serka mascarpone. Mi jednak zdecydowanie najbardziej smakuje wersja tylko z ubitą śmietaną. Jest najdelikatniejsza (co wspaniale współgra z chrupką otoczką) i nie ma ryzyka sztucznego posmaku. Warto jednak użyć śmietany 36% i to takiej, co do której macie pewność, że pięknie, bezproblemowo się ubije (u mnie śmietana MU! z kartonika). Tym razem roladę wypakowałam granatem, ale możecie użyć w jego miejsce maliny (chyba moja ulubiona kombinacja), jeżyny, mango, wiśnie, jagody czy dowolne inne owoce, najlepiej sezonowe.

 

Rolada bezowa z bitą śmietaną

  • 3 białka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • niepełna łyżeczka octu z białego wina lub ryżowego
  • 350 ml śmietany kremówki (bardzo zimna)
  • 40 g cukru pudru
  • dowolne owoce do środka: granat/ wiśnie/ maliny/ jeżyny…

 

Blachę o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Białka ubić z szczyptą soli. Gdy będzie już sztywna, powoli, stopniowo zacząć dodawać cukier: łyżka, po łyżce, w odstępach, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na koniec piana ma być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec ubijania dodać łyżeczkę przesianej mąki i ocet. Pianę wyłożyć do blaszki zachowując ok 1 cm od krawędzi (beza się rozrośnie na boki podczas pieczenia). W miarę wyrównać powierzchnię. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i zostawić na kilka minut na blacie, po czym odwrócić ją do góry nogami na czysty papier do pieczenia. Odkleić papier, na którym piekła się beza i zostawić ją do całkowitego ostudzenia.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem na bardzo sztywną i puszystą masę. Wyłożyć równomiernie na bezę, posypać owocami i pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić ok godzinę w lodówce i podawać. Zdecydowanie najlepsza w dniu robienia. Kolejnego dnia wierzch bezy traci swoją chrupkość (beza przechowywana jest w lodówce ze względu na bitą śmietanę).

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

deser z bitą śmietaną granatrolada bezowa co na wierzchrolada bezowa z bitą śmietanąprosta beza na szybko przepisrolada bezowa z śmietaną ubitą i granatem

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Rolada bezowa z bitą śmietaną
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 6 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

5 komentarzy

  • Anna 21 marca 2020 o 14:35 Odpowiedz

    Woła do mnie – zrób mnie!
    Oj uwielbiam bezowe desery.

  • Justyna 20 marca 2020 o 21:23 Odpowiedz

    wygląda obłędnie! 😀 rolady bezowe zawsze kojarzą mi się z latem i czasem wolnym…ach, taki słodycz na trawie, to jest to!

  • Paulina 20 marca 2020 o 18:27 Odpowiedz

    Wygląda świetnie! Smakuje zapewne też dobrze 😉Beza i granat z pysznym kremem to moje smaki ❤️

  • Justyna 20 marca 2020 o 13:22 Odpowiedz

    Kochana! prezentuje się obłędnie, jestem pod wrażeniem, porywam kawałek, dwa, trzy..

  • Małgorzata Kijowska|DayliCooking 20 marca 2020 o 12:52 Odpowiedz

    Wyborna!
    Ślinotok gwarantowany jak się patrzy na tę roladkę 😍 I jak tu się odchudzać??? No nie da się 😄 Pycha!

MENU