Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Rolada bezowa z bitą śmietaną

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rolada bezowa z bitą śmietaną ma równie dużo swoich wielbicieli co i przeciwników. Jeśli po przeczytaniu w nazwie słowa „beza” liczycie na taką chrupkość jak przy małych bezikach czy przy Pavlovej, to od razu porzućcie te wyobrażenia. Beza w roladzie bezowej jest cudownie mięciutka i delikatna, a chrupka jest jedynie cienka powłoczka zewnętrzna. Inaczej nie byłoby szans zawinąć bezy w roladę! Mi ta konsystencja bardzo, ale to bardzo odpowiada. Spróbujcie czy trafi również w Wasze gusta. A dużo nie ryzykujecie bo rolada bezowa to chyba najprostszy i najszybszy sposób na bezę. Nie ma tu wielogodzinnego, powolnego suszenia, a jedynie krótkie pieczenie w 150 stopniach, a jeśli będziecie trzymać się przepisu, to raczej nie powinniście mieć żadnych problemów z przyrządzeniem ciasta. Czytałam opinie na forach i innych blogach o trudnościach z odklejeniem bezy od papieru czy o zwinięciu jej w roladę. Mi nigdy beza nie sprawiała żadnych trudności. Wręcz przeciwnie. Jedynie czystą przyjemność i w robieniu i w konsumpcji ? Do środka dajemy dowolne owoce oraz bardzo dobrze ubitą, naprawdę sztywną śmietanę. Można śmietanę usztywnić specjalnym usztywniaczem do ubijania lub dodatkiem serka mascarpone. Mi jednak zdecydowanie najbardziej smakuje wersja tylko z ubitą śmietaną. Jest najdelikatniejsza (co wspaniale współgra z chrupką otoczką) i nie ma ryzyka sztucznego posmaku. Warto jednak użyć śmietany 36% i to takiej, co do której macie pewność, że pięknie, bezproblemowo się ubije (u mnie śmietana MU! z kartonika). Tym razem roladę wypakowałam granatem, ale możecie użyć w jego miejsce maliny (chyba moja ulubiona kombinacja), jeżyny, mango, wiśnie, jagody czy dowolne inne owoce, najlepiej sezonowe.

 

Rolada bezowa z bitą śmietaną

  • 3 białka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • niepełna łyżeczka octu z białego wina lub ryżowego
  • 350 ml śmietany kremówki (bardzo zimna)
  • 40 g cukru pudru
  • dowolne owoce do środka: granat/ wiśnie/ maliny/ jeżyny…

 

Blachę o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Białka ubić z szczyptą soli. Gdy będzie już sztywna, powoli, stopniowo zacząć dodawać cukier: łyżka, po łyżce, w odstępach, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na koniec piana ma być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec ubijania dodać łyżeczkę przesianej mąki i ocet. Pianę wyłożyć do blaszki zachowując ok 1 cm od krawędzi (beza się rozrośnie na boki podczas pieczenia). W miarę wyrównać powierzchnię. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i zostawić na kilka minut na blacie, po czym odwrócić ją do góry nogami na czysty papier do pieczenia. Odkleić papier, na którym piekła się beza i zostawić ją do całkowitego ostudzenia.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem na bardzo sztywną i puszystą masę. Wyłożyć równomiernie na bezę, posypać owocami i pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić ok godzinę w lodówce i podawać. Zdecydowanie najlepsza w dniu robienia. Kolejnego dnia wierzch bezy traci swoją chrupkość (beza przechowywana jest w lodówce ze względu na bitą śmietanę).

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało.

Zapraszam Cię też serdecznie do dołączenia do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Jest smacznie i miło. I oczywiście będziesz wtedy na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

deser z bitą śmietaną granatrolada bezowa co na wierzchrolada bezowa z bitą śmietanąprosta beza na szybko przepisrolada bezowa z śmietaną ubitą i granatem

Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami