Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Rolada dyniowa z szybkim kremem bananowym

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjna rolada dyniowa z kremowym nadzieniem bananowo – twarogowym. Gdy tylko natknęłam się u Love & Olive Oil, na zdjęcie jej rolady, to wiedziałam, że muszę taką zrobić. I to prędzej, niż później. Natomiast nie korzystałam z przepisu z tej strony. Zrobiłam roladę z mojego ukochanego, sprawdzonego przepisu, którym już dawno chciałam się z Wami podzielić. Paski ciemne powstały z masy jak na ciasto, ale z dodatkiem kakao, a pomarańczowe z ciasta wymieszanego z większą ilością puree dyniowego i z skórką startą z pomarańczy. Niestety moje pomarańczowe paski zbyt mocno stopiły się z resztą, jakby nie było, też pomarańczowego, ciasta dyniowego. Love & Olive Oil osiągnęła swój piękny kolor pasków, z wykorzystaniem barwnika pomarańczowego, stąd podaję go w składnikach jako dodatek opcjonalny.

Ja mają roladę nadziałam prostym serkiem bananowym. Opcjonalnie, możecie zrobić nadzienie z mascarpone i serka kanapkowego, jak w przepisie na Ciasto dyniowe z gruszkami, lub krem cytrynowy z przepisu na Ciasto truflowe.

 

Rolada dyniowa

  • czubata łyżeczka kakao
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • opcjonalnie – odrobina barwnika pomarańczowego
  • 3 niewielkie jajka
  • 110 g cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szklanki puree z dyni (ok. 140 g)
  • szczypta soli

Krem bananowy

  • 1 dojrzały banan
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 pełne łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę o wymiarach ok 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić, by ciasto bez problemu odeszło od formy po upieczeniu. Piekarnik nastawić na 190 stopni C, grzanie góra – dół bez termoobiegu.

Do jednej małej miseczki przesiać kakao. Do drugiej zetrzeć przez drobne sitko skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy.

Do osobnej miski przesiać wszystkie suche, sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną). Dokładnie wymieszać. Do największej miski wbić całe jajka. Dodać cukier i zmiksować na jasną, mocno puszystą masę. 1 łyżkę puree z dyni włożyć do miski z skórką pomarańczową. Resztę dodać do zmiksowanych jajek. Wsypać sól i zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie dodać przesiane, suche składniki i jak najdelikatniej wymieszać.

3 płaskie łyżki masy włożyć do miseczki z kakao, a 2 do miski z skórką pomarańczową (można też dodać barwnik pomarańczowy). Na blaszkę wylać pozostałe ciasto i wyrównać. Wymieszać zawartości obu miseczek. Do szprycy przełożyć pomarańczową masę. Założyć dość cienką końcówkę i porobić równoległe maski na cieście, zachowując spore odstępy. Następnie do szprycy włożyć ciemną masę. Zmienić końcówkę na szerszą i porobić ciemnie paski pomiędzy pomarańczowymi.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec ok. 9 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry dnem na czystą ściereczkę. Ostrożnie odkleić papier i ciasto zwinąć w roladę. Zostawić do ostudzenia. W tym czasie zrobić nadzienie. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.

Ostudzone ciasto, ostrożnie rozwinąć. Równomiernie posmarować nadzieniem. Zwinąć z powrotem w roladę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Rolada z puree z dyni z serkiemRolada dyniowa z szybkim kremem bananowym

 

Najprostsze i najszybsze, a przy tym przepyszne przepisy na ciasta znajdziesz w moim najnowszym e-booku Szybkie ciasto

przepis na szybkie ciasto

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami