- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: Forma 25 x 35 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 listopada 2020
Rewelacyjna rolada dyniowa z kremowym nadzieniem bananowo – twarogowym. Gdy tylko natknęłam się u Love & Olive Oil, na zdjęcie jej rolady, to wiedziałam, że muszę taką zrobić. I to prędzej, niż później. Natomiast nie korzystałam z przepisu z tej strony. Zrobiłam roladę z mojego ukochanego, sprawdzonego przepisu, którym już dawno chciałam się z Wami podzielić. Paski ciemne powstały z masy jak na ciasto, ale z dodatkiem kakao, a pomarańczowe z ciasta wymieszanego z większą ilością puree dyniowego i z skórką startą z pomarańczy. Niestety moje pomarańczowe paski zbyt mocno stopiły się z resztą, jakby nie było, też pomarańczowego, ciasta dyniowego. Love & Olive Oil osiągnęła swój piękny kolor pasków, z wykorzystaniem barwnika pomarańczowego, stąd podaję go w składnikach jako dodatek opcjonalny.
Ja mają roladę nadziałam prostym serkiem bananowym. Opcjonalnie, możecie zrobić nadzienie z mascarpone i serka kanapkowego, jak w przepisie na Ciasto dyniowe z gruszkami, lub krem cytrynowy z przepisu na Ciasto truflowe.
Rolada dyniowa
- czubata łyżeczka kakao
- skórka z połowy pomarańczy
- 100 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
- opcjonalnie – odrobina barwnika pomarańczowego
- 3 niewielkie jajka
- 110 g cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szklanki puree z dyni (ok. 140 g)
- szczypta soli
Krem bananowy
- 1 dojrzały banan
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 pełne łyżki syropu klonowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę o wymiarach ok 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić, by ciasto bez problemu odeszło od formy po upieczeniu. Piekarnik nastawić na 190 stopni C, grzanie góra – dół bez termoobiegu.
Do jednej małej miseczki przesiać kakao. Do drugiej zetrzeć przez drobne sitko skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy.
Do osobnej miski przesiać wszystkie suche, sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną). Dokładnie wymieszać. Do największej miski wbić całe jajka. Dodać cukier i zmiksować na jasną, mocno puszystą masę. 1 łyżkę puree z dyni włożyć do miski z skórką pomarańczową. Resztę dodać do zmiksowanych jajek. Wsypać sól i zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie dodać przesiane, suche składniki i jak najdelikatniej wymieszać.
3 płaskie łyżki masy włożyć do miseczki z kakao, a 2 do miski z skórką pomarańczową (można też dodać barwnik pomarańczowy). Na blaszkę wylać pozostałe ciasto i wyrównać. Wymieszać zawartości obu miseczek. Do szprycy przełożyć pomarańczową masę. Założyć dość cienką końcówkę i porobić równoległe maski na cieście, zachowując spore odstępy. Następnie do szprycy włożyć ciemną masę. Zmienić końcówkę na szerszą i porobić ciemnie paski pomiędzy pomarańczowymi.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec ok. 9 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry dnem na czystą ściereczkę. Ostrożnie odkleić papier i ciasto zwinąć w roladę. Zostawić do ostudzenia. W tym czasie zrobić nadzienie. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
Ostudzone ciasto, ostrożnie rozwinąć. Równomiernie posmarować nadzieniem. Zwinąć z powrotem w roladę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.