Autor Wysmakowane 2 kwietnia 2021
Rolada z sera koziego, twarogu i rzodkiewek, otulona ziołową „panierką”. Niebanalny dodatek do pieczywa. I do tego pięknie prezentuje się na stole. Nawet podczas wyjątkowego, wielkanocnego śniadania. Zrobienie rolady zajmuje dosłownie chwilę. Natomiast ważne, by po zrobieniu dać jej się naprawdę porządnie schłodzić, by nabrała właściwej konsystencji. Minimum noc leżakowania w lodówce, najlepiej całą dobę.
Jak jeszcze upieczecie do tego domowe pieczywo, to będzie już śniadanko idealne.
Rolada z sera koziego w ziołowej „panierce”
- 5 rzodkiewek
- 50 g sera koziego twarogowego
- 200 g twarogu białego półtłustego
- sól i biały pieprz do smaku.
- ok. 2/3 szklanki posiekanych ziół: natka, szczypiorek, bazylia, rzeżucha
4 rzodkiewki obrać. Nie musi być bardzo dokładnie. Oba sery i cztery rzodkiewki zmiksować na gładki mus. Piątą rzodkiewkę posiekać z skórką posiekać jak najdrobniej i wymieszać z masą twarogową. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wszystkie zioła drobno posiekać i wymieszać. Rozłożyć kawałek folii spożywczej i wyłożyć zioła od krawędzi folii, na długość ok. 15 cm i szerokość wystarczającą, by obtoczyć roladę. Masę twarogową wyłożyć równomiernie wzdłuż krawędzi na ziołach. Z pomocą folii, zawinąć ściśle twaróg w zioła.. Odciąć folię. Roladę włożyć do lodówki na minimum całą noc, by stężała i nabrała idealnej konsystencji. Odwinąć delikatnie z folii po minimum 12 godzinach. Przechowywać w lodówce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
O tak, ser kozi i zioła to bardzo udana kompozycja. Bardzo lubimy.