Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Rolada z sera koziego w ziołowej „panierce”

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rolada z sera koziego, twarogu i rzodkiewek, otulona ziołową „panierką”. Niebanalny dodatek do pieczywa. I do tego pięknie prezentuje się na stole. Nawet podczas wyjątkowego, wielkanocnego śniadania. Zrobienie rolady zajmuje dosłownie chwilę. Natomiast ważne, by po zrobieniu dać jej się naprawdę porządnie schłodzić, by nabrała właściwej konsystencji. Minimum noc leżakowania w lodówce, najlepiej całą dobę.

Jak jeszcze upieczecie do tego domowe pieczywo, to będzie już śniadanko idealne.

 

Rolada z sera koziego w ziołowej „panierce”

  • 5 rzodkiewek
  • 50 g sera koziego twarogowego
  • 200 g twarogu białego półtłustego
  • sól i biały pieprz do smaku.
  • ok. 2/3 szklanki posiekanych ziół: natka, szczypiorek, bazylia, rzeżucha

4 rzodkiewki obrać. Nie musi być bardzo dokładnie. Oba sery i cztery rzodkiewki zmiksować na gładki mus. Piątą rzodkiewkę posiekać z skórką posiekać jak najdrobniej i wymieszać z masą twarogową. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wszystkie zioła drobno posiekać i wymieszać. Rozłożyć kawałek folii spożywczej i wyłożyć zioła od krawędzi folii, na długość ok. 15 cm i szerokość wystarczającą, by obtoczyć roladę. Masę twarogową wyłożyć równomiernie wzdłuż krawędzi na ziołach. Z pomocą folii, zawinąć ściśle twaróg w zioła.. Odciąć folię. Roladę włożyć do lodówki na minimum całą noc, by stężała i nabrała idealnej konsystencji. Odwinąć delikatnie z folii po minimum 12 godzinach. Przechowywać w lodówce.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Rolada z sera koziego w ziołowej panierce

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami