Przepisy

Więcej

Porcja
6 osób
Trudność
Średni
Porcja6 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Roladki schabowe z serem feta i z bobem

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Roladki schabowe z serem feta i z bobem to kolejna (po roladkach z kozim serem i polonezach) wariacja cudów, które można wyczarować z schabu zamiast „zwykłego schabowego”. Bobowe szaleństwo trwa. Nie znamy dnia ani godziny kiedy bób się skończy, a że jest tak krótko to trzeba korzystać intensywnie. Połączony z prawdziwą fetą (dostarczoną mi niedawno prosto z Grecji) tworzą przepyszny duet. Schab dobrze jest zostawić w mleku na całą noc żeby namiękł i skruszał. Jeśli jednak nie macie na to czasu, albo po prostu macie miękki, odkarkowy kawałek schabu, to możecie pominąć ten etap. Mięso i tak powinno wyjść miękkie i delikatne. Jeśli jednak pomijacie etap leżakowania, to zacznijcie szykowanie dania od ugotowania bobu. Znacznie skróci to czas przygotowania (w tej opcji podany czas w przepisie).

Roladki podałam nie w całości, ale pokrojone w cienkie plasterki. Prezentowało się dużo ładniej i wszyscy mieli frajdę, że jedzą „schabowe sushi” 😛 W takiej formie świetnie nadają się też do lunchboxa. Zwłaszcza, że po odgrzaniu smakują również wyśmienicie.

Roladki schabowe z serem feta i z bobem

  • 700 g schabu w kawałku bez kości
  • ok 600 ml mleka
  • ok 400 g bobu
  • 150 g sera feta
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (lubię smażyć na połączeniu oleju oraz masła klarowanego)
  • dowolne dodatki (u mnie kasza pęczak wymieszana z drobno posiekanym, ugotowanym burakiem oraz rukolą)

Schab umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w plastry. Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie można je rozklepać jedynie dłonią. Kotlety przełożyć do miski i zalać mlekiem do przykrycia. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc (można pominąć etap leżakowania, j.w.). Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę przed szykowaniem.  Dokładnie osuszyć ręczniczkami papierowymi z mleka.

Zagotować wodę. Dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę masła oraz pół łyżeczki cukru. Włożyć bób i gotować około 15 minut aż będzie miękki (najlepiej wyłowić jednego i sprawdzić czy jest gotowy). Bób odcedzić, lekko ostudzić i wyjąć z łupinek. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.

Na każdym kotlecie, z jednego, krótszego boku, po całej długości rozłożyć po łyżce bobu i pokruszony ser feta. Zwijać roladki, mocno dociskając, tak by nie rozpadły się podczas smażenia.

Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni (całe dno ma być przykryte warstwą ok 3 mm). Piekarnik nagrzać na 175 stopni C. Roladki najpierw obtaczać w rozbitym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć krótko z każdej strony, do zarumienienia (w środku wciąż będą surowe). Po usmażeniu roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać resztą tłuszczu z patelni i wstawić (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut przed przekrojeniem na plasterki.

roladki schabowe jak zwijaćRoladki schabowe z serem feta i z bobemRoladki schabowe inaczej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

  1. Super pomysł! Roladki robię często, bo mąż bardzo lubi, ale nie robiłam nigdy z bobem! Muszę spróbować 🙂

    1. W teorii nazwa feta jest chroniona zastrzeżona dla Grecji, więc nie ma czegoś takiego jak „Polska feta” . A w praktyce to w Polsce przede wszystkim są popularne „serki kanapkowe” udające fetę, zamiast prawdziwej fety 😛 One są dużo gorsze w smaku i w konsystencji od tej prawdziwej wyrabianej z mleka koziego i owczego, która dojrzewa aż 3 miesiace. Ale oczywiście u nas też idzie dostać świetną jakościowo fetę. Z tymże jest bardzo droga, więc nie kupuję często, a tu sama przyjechała i aż się prosiła by coś wyczarować z jej użyciem 🙂

      1. Spróbuj jak będziesz mieć okazje. Zobaczysz czy warto doinwestować 🙂

    1. To prawda. Wbrew pozorom schab dość łatwo „zepsuć” i wysuszyć. Nawet z najlepszym przepisem gdy się piecze / smaży go zbyt długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami