fbpx

Roladki schabowe z serem feta i z bobem

przepis

Roladki schabowe z serem feta i z bobem to kolejna (po roladkach z kozim serem i polonezach) wariacja cudów, które można wyczarować z schabu zamiast „zwykłego schabowego”. Bobowe szaleństwo trwa. Nie znamy dnia ani godziny kiedy bób się skończy, a że jest tak krótko to trzeba korzystać intensywnie. Połączony z prawdziwą fetą (dostarczoną mi niedawno prosto z Grecji) tworzą przepyszny duet. Schab dobrze jest zostawić w mleku na całą noc żeby namiękł i skruszał. Jeśli jednak nie macie na to czasu, albo po prostu macie miękki, odkarkowy kawałek schabu, to możecie pominąć ten etap. Mięso i tak powinno wyjść miękkie i delikatne. Jeśli jednak pomijacie etap leżakowania, to zacznijcie szykowanie dania od ugotowania bobu. Znacznie skróci to czas przygotowania (w tej opcji podany czas w przepisie).

Roladki podałam nie w całości, ale pokrojone w cienkie plasterki. Prezentowało się dużo ładniej i wszyscy mieli frajdę, że jedzą „schabowe sushi” 😛 W takiej formie świetnie nadają się też do lunchboxa. Zwłaszcza, że po odgrzaniu smakują również wyśmienicie.

Roladki schabowe z serem feta i z bobem

  • 700 g schabu w kawałku bez kości
  • ok 600 ml mleka
  • ok 400 g bobu
  • 150 g sera feta
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (lubię smażyć na połączeniu oleju oraz masła klarowanego)
  • dowolne dodatki (u mnie kasza pęczak wymieszana z drobno posiekanym, ugotowanym burakiem oraz rukolą)

Schab umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w plastry. Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie można je rozklepać jedynie dłonią. Kotlety przełożyć do miski i zalać mlekiem do przykrycia. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc (można pominąć etap leżakowania, j.w.). Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę przed szykowaniem.  Dokładnie osuszyć ręczniczkami papierowymi z mleka.

Zagotować wodę. Dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę masła oraz pół łyżeczki cukru. Włożyć bób i gotować około 15 minut aż będzie miękki (najlepiej wyłowić jednego i sprawdzić czy jest gotowy). Bób odcedzić, lekko ostudzić i wyjąć z łupinek. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.

Na każdym kotlecie, z jednego, krótszego boku, po całej długości rozłożyć po łyżce bobu i pokruszony ser feta. Zwijać roladki, mocno dociskając, tak by nie rozpadły się podczas smażenia.

Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni (całe dno ma być przykryte warstwą ok 3 mm). Piekarnik nagrzać na 175 stopni C. Roladki najpierw obtaczać w rozbitym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć krótko z każdej strony, do zarumienienia (w środku wciąż będą surowe). Po usmażeniu roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać resztą tłuszczu z patelni i wstawić (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut przed przekrojeniem na plasterki.

roladki schabowe jak zwijaćRoladki schabowe z serem feta i z bobemRoladki schabowe inaczej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Roladki schabowe z serem feta i z bobem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

19 komentarzy

  • Karola Buszujwkuchni 26 lipca 2018 o 09:08 Odpowiedz

    Bardzo ciekawa propozycja obiadowa! Bób przyjmę w każdej postaci! 🙂

  • Aneta 26 lipca 2018 o 07:39 Odpowiedz

    Wyglądają pysznie

  • Justyna 25 lipca 2018 o 22:51 Odpowiedz

    Apetyczne, i jak pięknie podane. Mniam!

  • Wiola Korzeniowska 25 lipca 2018 o 22:47 Odpowiedz

    Super pomysł! Roladki robię często, bo mąż bardzo lubi, ale nie robiłam nigdy z bobem! Muszę spróbować 🙂

  • Paulina 25 lipca 2018 o 21:59 Odpowiedz

    Extra 😉

  • Julita 25 lipca 2018 o 21:36 Odpowiedz

    Co prawda schabu nie jem, ale połączenie fety i bobu bardzo mnie zaciekawiło 🙂

    • Wysmakowane 25 lipca 2018 o 21:45 Odpowiedz

      Słusznie bo jest naprawdę udane 🙂

  • Ania, Kęsy Codzienności 25 lipca 2018 o 19:59 Odpowiedz

    Dodawałam już ser typu feta do roladek z kurczaka plus szpinak… Twoje zjadłabym z przyjemnością 😍

    Niech mnie nikt nie zbluzga, ale… W czym tkwi różnica między polską a grecką feta? 🤔

    • Wysmakowane 25 lipca 2018 o 20:07 Odpowiedz

      W teorii nazwa feta jest chroniona zastrzeżona dla Grecji, więc nie ma czegoś takiego jak „Polska feta” . A w praktyce to w Polsce przede wszystkim są popularne „serki kanapkowe” udające fetę, zamiast prawdziwej fety 😛 One są dużo gorsze w smaku i w konsystencji od tej prawdziwej wyrabianej z mleka koziego i owczego, która dojrzewa aż 3 miesiace. Ale oczywiście u nas też idzie dostać świetną jakościowo fetę. Z tymże jest bardzo droga, więc nie kupuję często, a tu sama przyjechała i aż się prosiła by coś wyczarować z jej użyciem 🙂

      • Ania, Kęsy Codzienności 25 lipca 2018 o 20:21 Odpowiedz

        To wychodzi na to, że nie znam smaku prawdziwej fety ani nawet dobrej poslkiej fety…

        • Wysmakowane 25 lipca 2018 o 21:09 Odpowiedz

          Spróbuj jak będziesz mieć okazje. Zobaczysz czy warto doinwestować 🙂

  • Amber 25 lipca 2018 o 13:41 Odpowiedz

    Wyborne roladki!

  • Sylwia R 25 lipca 2018 o 11:53 Odpowiedz

    Idealna propozycja na niedzielny obiad z rodzinka 😉 super wyglada 😉

  • Małgorzata Kijowska 25 lipca 2018 o 10:02 Odpowiedz

    Schab to takie mięso, które niby proste, a jednak często wychodzi twarde i suche. Ale wystarczy dobry przepis i ze schabu wychodzą pyszne cudeńka 🙂 Takie jak Twoje, Kasiu :*

    • Wysmakowane 25 lipca 2018 o 20:10 Odpowiedz

      To prawda. Wbrew pozorom schab dość łatwo „zepsuć” i wysuszyć. Nawet z najlepszym przepisem gdy się piecze / smaży go zbyt długo.

  • Dorota 25 lipca 2018 o 09:27 Odpowiedz

    Uwielbiam takie schabowe roladki, a dawno nie jadłam. Takie z bobem muszą być przepyszne, bo bób uwielbiam!

    • Wysmakowane 25 lipca 2018 o 20:11 Odpowiedz

      Zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych schabowych 🙂 A bób u nas co chwila w sezonie 😉

  • Gosia 24 lipca 2018 o 18:45 Odpowiedz

    Kasiu, danie wygląda na prawdę świetnie, gratuluje pomysłu. Gdybym tylko miała dostęp do bobu…

    • Wysmakowane 25 lipca 2018 o 09:36 Odpowiedz

      Na wyspach nie ma bobu?!

MENU