Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

przepis

Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja dziś proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Roladki świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie (wtedy koniecznie co najmniej z podwójnej porcji!) czy kolacja na ciepło. Przyznaję, że przepis znalazłam w jakiejś gazecie, pstryknęłam zdjęcie telefonem, ale niestety tak skadrowane, że nie widać nazwy czasopisma. Więc niestety, mimo najszczerszych chęci, źródła Wam nie podam. Niemniej autorom przepisu pięknie dziękuję za pyszną inspirację.

Ciasto serowe

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g mocno schłodzonego masła min 82% tłuszczu + do natłuszczenia blachy
  • łyżeczka soli
  • 100 g tłustego sera twarogowego
  • ok 50 ml zimnej wody

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski przez dość drobne sitko. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekane w kosteczkę masło i rozcierając miedzy palcami wyrobić do powstania grudek. Dodać twaróg, sól i wodę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.

Nadzienie z sera bałkańskiego

  • 6 pomidorków suszonych
  • spora cebula dymka lub dwie małe
  • 200 g sera bałkańskiego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • świeżo zmielony pieprz
  • jajko

Pomidorki drobno pokroić. Dymkę posiekać w małą kosteczkę. Ser bałkański włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać pomidorki, zioła i oliwę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt ok 50 x 20 cm. Nadzienie rozsmarować wzdłuż szerszego boku. Zwinąć roladę. Roladę przekroić na 15 równych części, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut.

ciasto serowe roladki seroweRoladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

11 komentarzy

  • Adam z sposobynatradzik.pl 18 września 2019 o 12:47 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! Jutro biorę się do roboty i zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje, że przynajmniej w połowie tak apetyczne jak tutaj 😀

    • Wysmakowane 18 września 2019 o 12:54 Odpowiedz

      Nie mam żadnych wątpliwości 🙂

  • Martyna 18 czerwca 2019 o 10:38 Odpowiedz

    Robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami. Za każdym razem przepyszne ale chyba najlepsza podana wersja i druga z papryka i szczypiorkiem

    • Wysmakowane 18 czerwca 2019 o 11:30 Odpowiedz

      Pyszne modyfikacje. Mam pomysł na kilka nowych 🙂

  • rybka 6 stycznia 2019 o 13:32 Odpowiedz

    Bardzo apetycznie na Twoim blogu 🙂 dużo ciekawych i fajnych dań.

    • Wysmakowane 6 stycznia 2019 o 13:42 Odpowiedz

      Dziękuje pięknie i polecam się mocno 🙂

  • Roksana www.kopanina.pl 2 stycznia 2019 o 17:38 Odpowiedz

    Fajna przekąska, a że ja lubię wszystko co z serem to spróbuję 🙂

  • Marzena 2 stycznia 2019 o 17:30 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie 🙂 muszę spróbować tego przepisu przy najbliższej imprezie 🙂

  • Kasia 31 grudnia 2018 o 04:06 Odpowiedz

    Ile tej wody do ciasta

    • Wysmakowane 31 grudnia 2018 o 07:39 Odpowiedz

      Ok 50 ml. Już dopisuje w treści

  • Irena-Hooltayewpodrozy 30 grudnia 2018 o 11:21 Odpowiedz

    Jutro pędzę po składniki i robię te roladki.
    Nie mam pomysłu ,aby zrobic coś oryginalnego.
    Spadły mi z nieba!

MENU