
- Potrzebny czas: 25 min + godz chłodzenia + 20 min pieczenia
- Porcja: 15roladek
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 30 grudnia 2018
Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja dziś proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Roladki świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie (wtedy koniecznie co najmniej z podwójnej porcji!) czy kolacja na ciepło. Przyznaję, że przepis znalazłam w jakiejś gazecie, pstryknęłam zdjęcie telefonem, ale niestety tak skadrowane, że nie widać nazwy czasopisma. Więc niestety, mimo najszczerszych chęci, źródła Wam nie podam. Niemniej autorom przepisu pięknie dziękuję za pyszną inspirację.
Ciasto serowe
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 65 g mocno schłodzonego masła min 82% tłuszczu + do natłuszczenia blachy
- łyżeczka soli
- 100 g tłustego sera twarogowego
- ok 50 ml zimnej wody
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski przez dość drobne sitko. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekane w kosteczkę masło i rozcierając miedzy palcami wyrobić do powstania grudek. Dodać twaróg, sól i wodę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
Nadzienie z sera bałkańskiego
- 6 pomidorków suszonych
- spora cebula dymka lub dwie małe
- 200 g sera bałkańskiego
- łyżka posiekanej natki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- świeżo zmielony pieprz
- jajko
Pomidorki drobno pokroić. Dymkę posiekać w małą kosteczkę. Ser bałkański włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać pomidorki, zioła i oliwę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt ok 50 x 20 cm. Nadzienie rozsmarować wzdłuż szerszego boku. Zwinąć roladę. Roladę przekroić na 15 równych części, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
11 Responses
Wygląda przepysznie! Jutro biorę się do roboty i zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje, że przynajmniej w połowie tak apetyczne jak tutaj 😀
Nie mam żadnych wątpliwości 🙂
Robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami. Za każdym razem przepyszne ale chyba najlepsza podana wersja i druga z papryka i szczypiorkiem
Pyszne modyfikacje. Mam pomysł na kilka nowych 🙂
Bardzo apetycznie na Twoim blogu 🙂 dużo ciekawych i fajnych dań.
Dziękuje pięknie i polecam się mocno 🙂
Fajna przekąska, a że ja lubię wszystko co z serem to spróbuję 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 muszę spróbować tego przepisu przy najbliższej imprezie 🙂
Ile tej wody do ciasta
Ok 50 ml. Już dopisuje w treści
Jutro pędzę po składniki i robię te roladki.
Nie mam pomysłu ,aby zrobic coś oryginalnego.
Spadły mi z nieba!