Przepisy

Więcej

Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja dziś proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Roladki świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie (wtedy koniecznie co najmniej z podwójnej porcji!) czy kolacja na ciepło. Przyznaję, że przepis znalazłam w jakiejś gazecie, pstryknęłam zdjęcie telefonem, ale niestety tak skadrowane, że nie widać nazwy czasopisma. Więc niestety, mimo najszczerszych chęci, źródła Wam nie podam. Niemniej autorom przepisu pięknie dziękuję za pyszną inspirację.

Ciasto serowe

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g mocno schłodzonego masła min 82% tłuszczu + do natłuszczenia blachy
  • łyżeczka soli
  • 100 g tłustego sera twarogowego
  • ok 50 ml zimnej wody

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski przez dość drobne sitko. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekane w kosteczkę masło i rozcierając miedzy palcami wyrobić do powstania grudek. Dodać twaróg, sól i wodę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.

Nadzienie z sera bałkańskiego

  • 6 pomidorków suszonych
  • spora cebula dymka lub dwie małe
  • 200 g sera bałkańskiego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • świeżo zmielony pieprz
  • jajko

Pomidorki drobno pokroić. Dymkę posiekać w małą kosteczkę. Ser bałkański włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać pomidorki, zioła i oliwę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt ok 50 x 20 cm. Nadzienie rozsmarować wzdłuż szerszego boku. Zwinąć roladę. Roladę przekroić na 15 równych części, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut.

ciasto serowe roladki seroweRoladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami. Za każdym razem przepyszne ale chyba najlepsza podana wersja i druga z papryka i szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami