Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Smaki dzieciństwa – ryż z jabłkami w kokilkach

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty, tradycyjny przepis na ryż z jabłkami i cynamonem. Smaki dzieciństwa. Do ryżu dodaję roztrzepane jajko, które spaja ryż i sprawia, że całość utrzymuje ładny kształt po wyjęciu z kokilek.

Ryż z jabłkami w kokilkach

  • 4 jabłka
  • laska cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)
  • 100 g ryżu
  • 2 szczyty soli
  • jajko
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • ok 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ok 80 ml gęstego jogurtu naturalnego

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Włożyć do garnka, dodać laskę cynamonu i łyżeczkę cukru. Zalać wrzątkiem do przykrycia jabłek i gotować około 15 minut aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. W międzyczasie ugotować ryż na miękko w delikatnie posolonej wodzie. Po ugotowaniu, lekko przestudzić i wymieszać z roztrzepanym jajkiem i łyżeczką cukru. Podzielić na dwie części. Jabłka odcedzić (sok można wykorzystać jako kompot) i wymieszać z połową cynamonu.

Kokilki do zapiekania wysmarować grubą warstwą masła. Połowę ryżu wyłożyć na spody kokilek. Przykryć całością jabłek rozdzielając równo między kokilki. Jabłka przykryć resztą ryżu, zalać śmietanką i obsypać wiórkami masła. Zapiekać ok pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić kokilki na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podawać z czapeczką z jogurtu naturalnego, obsypane pozostałym cynamonem i ewentualnie z kleksem domowego dżemu jabłkowego.

Ryż z jabłkami i cynamonem w kokilkach

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 Responses

  1. Ja z dzieciństwa pamiętam prosty ryż z musem jabłkowym i cynamonem… Był bardzo smaczny, dlatego wydaje mi się, że warto wypróbować ten przepis. Zastanawiam się tylko ile będę musiała biegać, żeby spalić śmietanę 😉

  2. Przyznam szczerze, że dla mnie to nie jest smak dzieciństwa 🙂 Chyba jako dzieci nie przepadaliśmy, bo pamiętam że mama robiła może raz czy dwa razy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g