
Autor Wysmakowane 31 maja 2017
Prosty, tradycyjny przepis na ryż z jabłkami i cynamonem. Smaki dzieciństwa. Do ryżu dodaję roztrzepane jajko, które spaja ryż i sprawia, że całość utrzymuje ładny kształt po wyjęciu z kokilek.
Ryż z jabłkami w kokilkach
- 4 jabłka
- laska cynamonu
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)
- 100 g ryżu
- 2 szczyty soli
- jajko
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- ok 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30%
- ok 80 ml gęstego jogurtu naturalnego
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Włożyć do garnka, dodać laskę cynamonu i łyżeczkę cukru. Zalać wrzątkiem do przykrycia jabłek i gotować około 15 minut aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. W międzyczasie ugotować ryż na miękko w delikatnie posolonej wodzie. Po ugotowaniu, lekko przestudzić i wymieszać z roztrzepanym jajkiem i łyżeczką cukru. Podzielić na dwie części. Jabłka odcedzić (sok można wykorzystać jako kompot) i wymieszać z połową cynamonu.
Kokilki do zapiekania wysmarować grubą warstwą masła. Połowę ryżu wyłożyć na spody kokilek. Przykryć całością jabłek rozdzielając równo między kokilki. Jabłka przykryć resztą ryżu, zalać śmietanką i obsypać wiórkami masła. Zapiekać ok pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić kokilki na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podawać z czapeczką z jogurtu naturalnego, obsypane pozostałym cynamonem i ewentualnie z kleksem domowego dżemu jabłkowego.
4 Responses
Ja z dzieciństwa pamiętam prosty ryż z musem jabłkowym i cynamonem… Był bardzo smaczny, dlatego wydaje mi się, że warto wypróbować ten przepis. Zastanawiam się tylko ile będę musiała biegać, żeby spalić śmietanę 😉
oj tam! jak biegasz to nie masz się co przejmować. Też biegam, wsuwam śmietanę i mam się dobrze! 😛
Przyznam szczerze, że dla mnie to nie jest smak dzieciństwa 🙂 Chyba jako dzieci nie przepadaliśmy, bo pamiętam że mama robiła może raz czy dwa razy…
Co rodzina to tradycja. I dobrze! Ciekawe czy teraz miałoby szansę Ci zasmakować.