Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kuchnia Brazylijska. Arroz branco czyli biały ryż po brazylijsku, podsmażony i następnie gotowany metodą absorpcji. Metoda absorpcji polega na dodawaniu tylko takiej ilości wody, by cała została wchłonięta przez ryż. Dzięki temu ryż jest miękki, niemal puszysty i lekko klejący. Doskonały dodatek do wszelkich dań, nawet do naszego rodzimego schabowego 😉

Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)

  • 200 g suchego ryżu
  • pół cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Ok 400 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka masła

Ryż przepłukać chłodną, bieżącą wodą. Pozostawić na sitku by dokładnie odciekła woda. Posiekać drobno cebulę oraz czosnek. W garnku z przykrywką rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę z czosnkiem. Często mieszać, uważając by nie przypalić warzyw. Lekko zwiększyć moc i dodać ryż. Mieszając smażyć około 3 minuty. W osobnym garnku lub czajniku zagotować wodę i wrzątkiem zalać ryż. Posolić i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż będzie zupełnie miękki (w razie potrzeby dolewać wrzątek) i całkowicie wchłonie wodę (ok 18 minut). Na koniec dodać masło. Dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia i odczekać kilka minut przed podaniem.

Arroz Branco

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Mniam 🙂 Ostatnio chodzi za mną dobrze ugotowany aromatyczny ryż właśnie z naszym polskim schabowym 🙂 Zainspiruję się! Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami