
Autor Wysmakowane 21 lutego 2018
Kuchnia Brazylijska. Arroz branco czyli biały ryż po brazylijsku, podsmażony i następnie gotowany metodą absorpcji. Metoda absorpcji polega na dodawaniu tylko takiej ilości wody, by cała została wchłonięta przez ryż. Dzięki temu ryż jest miękki, niemal puszysty i lekko klejący. Doskonały dodatek do wszelkich dań, nawet do naszego rodzimego schabowego 😉
Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)
- 200 g suchego ryżu
- pół cebuli
- spory ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Ok 400 ml wody
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka masła
Ryż przepłukać chłodną, bieżącą wodą. Pozostawić na sitku by dokładnie odciekła woda. Posiekać drobno cebulę oraz czosnek. W garnku z przykrywką rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę z czosnkiem. Często mieszać, uważając by nie przypalić warzyw. Lekko zwiększyć moc i dodać ryż. Mieszając smażyć około 3 minuty. W osobnym garnku lub czajniku zagotować wodę i wrzątkiem zalać ryż. Posolić i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż będzie zupełnie miękki (w razie potrzeby dolewać wrzątek) i całkowicie wchłonie wodę (ok 18 minut). Na koniec dodać masło. Dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia i odczekać kilka minut przed podaniem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
4 odpowiedzi
Mniam 🙂 Ostatnio chodzi za mną dobrze ugotowany aromatyczny ryż właśnie z naszym polskim schabowym 🙂 Zainspiruję się! Dziękuję 🙂
Nigdy nie gotowałam w taki sposób ryżu, może dlatego, że nie lubię cebuli i czosnku..
?? pewnie dlatego ? w takim razie zapraszam na przepisy bez cebuli i czosnku 😉
Jako pasjonaci ryży koniecznie będziemy musieli tego przepisu spróbować.