Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)

przepis

Kuchnia Brazylijska. Arroz branco czyli biały ryż po brazylijsku, podsmażony i następnie gotowany metodą absorpcji. Metoda absorpcji polega na dodawaniu tylko takiej ilości wody, by cała została wchłonięta przez ryż. Dzięki temu ryż jest miękki, niemal puszysty i lekko klejący. Doskonały dodatek do wszelkich dań, nawet do naszego rodzimego schabowego 😉

Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)

  • 200 g suchego ryżu
  • pół cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Ok 400 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka masła

Ryż przepłukać chłodną, bieżącą wodą. Pozostawić na sitku by dokładnie odciekła woda. Posiekać drobno cebulę oraz czosnek. W garnku z przykrywką rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę z czosnkiem. Często mieszać, uważając by nie przypalić warzyw. Lekko zwiększyć moc i dodać ryż. Mieszając smażyć około 3 minuty. W osobnym garnku lub czajniku zagotować wodę i wrzątkiem zalać ryż. Posolić i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż będzie zupełnie miękki (w razie potrzeby dolewać wrzątek) i całkowicie wchłonie wodę (ok 18 minut). Na koniec dodać masło. Dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia i odczekać kilka minut przed podaniem.

Arroz Branco

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 6 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

4 komentarze

  • Dominika 22 lutego 2018 o 11:46 Odpowiedz

    Mniam 🙂 Ostatnio chodzi za mną dobrze ugotowany aromatyczny ryż właśnie z naszym polskim schabowym 🙂 Zainspiruję się! Dziękuję 🙂

  • Monika-blogmama.pl 21 lutego 2018 o 21:05 Odpowiedz

    Nigdy nie gotowałam w taki sposób ryżu, może dlatego, że nie lubię cebuli i czosnku..

    • Wysmakowane 21 lutego 2018 o 23:40 Odpowiedz

      🤣🤣 pewnie dlatego 🤣 w takim razie zapraszam na przepisy bez cebuli i czosnku 😉

  • Literatka kawy. 21 lutego 2018 o 21:01 Odpowiedz

    Jako pasjonaci ryży koniecznie będziemy musieli tego przepisu spróbować.

MENU