Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryż smażony z jajkiem i marchewką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najszybszy sposób na pyszny, prosty i lekko orientalny obiad: ryż smażony z jajkiem i marchewką – w opcji bezmięsnej. Za to z cała gamą cudownych, aromatycznych przypraw i dodatków, przez co danie jest mocno wyraziste i zdecydowanie nietuzinkowe. Kolendrę możecie podmienić na natkę, choć osobiście mocno polecam pozostać przy kolendrze, bo zdecydowanie dodaje pazura temu daniu. Całość do przygotowania w 25 minut… a jeśli macie już ugotowany ryż (np.z poprzedniego dnia) to nawet w 13 minut, tak więc danie z impetem wpada do działu SZYBKI OBIAD.

 

Ryż smażony z jajkiem i marchewką

  • 150 g ryżu jaśminowego
  • duża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżka masła klarowanego
  • po 1/3 łyżeczki curry, kuminu, imbiru i słodkiej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól – wedle potrzeb

Ugotować i ostudzić ryż. Podczas studzenia obrać marchew i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę i papryczkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej roślinny z masłem i zeszklić cebulę. Dodać drobno posiekaną papryczkę i czosnek. Wymieszać i smażyć minutę, po czym na patelnię dodać marchewkę i przyprawy (curry, kumin, imbir i paprykę słodką). Wymieszać i smażyć razem kolejne 3 minuty na dość dużej mocy palnika. Dodać ugotowany ryż i sos sojowy. Wymieszać dokładnie. Po chwili na patelnię wbić jajka i szybko wymieszać je z całością, tak by jajka nie ścięło się w dużych kawałkach. Powinny „oblepić” danie. Smażyć do pełnego ścięcia jajek.  Zestawić z palnika. Wymieszać z olejem sezamowym, szczypiorkiem i kolendrą. W razie potrzeby posolić i doprawić do smaku.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Ryż smażony z jajkiem i marchewką

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Będę sobie próbowała przyrządzać, bo lubię dania typu ryżu lub chińskiego makaronu smażonego z warzywami i jajkiem (najchętniej, dla wygody, wykorzystuję właściwie nie tyle warzywa jako takie, tylko pół kostki tofu i mieszane kiełki), ale średnio mi to wychodzi. Tylko to już będę modyfikować po swojemu: żadnej cebuli (nie lubię, mogę tolerować w malych ilościach, ale sama z siebie nie używam jej w ogóle) i żadnego sezamu (uczulenie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami