
Autor Wysmakowane 14 grudnia 2018
Sałata ze śmietaną to jeden z smaków mojego dzieciństwa. Też tak macie?? Teraz sporadycznie i ja ją serwuję u mnie w domu. Do tej pory bardziej z sentymentu i niesamowitej prostoty wykonania, natomiast od niedawna nawet częściej, bo okazało się …. że moja czteroletnia córeczka też tak przyrządzoną sałatę pochłania z apetytem. Co więcej to jest to jedyna forma w jakiej sałatę akceptuje. I teraz nie wiem. Czy ma to po mamusi, czy to po prostu jest uniwersalny „smak dzieciństwa” 🙂 Dacie znać jak to jest/ było u Was i Waszych dzieci? Bardzo jestem ciekawa!
Sałata ze śmietaną moim zdaniem fantastycznie pasuje do schabowego, kotletów mielonych czy indyka w sosie grzybowym.

Sałata ze śmietaną
- pół główki sałaty
- 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- drobno posiekany szczypiorek
Liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą i lekko osuszyć (najlepiej odwirować). Liście porwać na mniejsze kawałki. W niewielkim kubeczku wymieszać śmietanę z cukrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Gotowym sosem polać sałatę, delikatnie wymieszać. Posypać resztą szczypiorku i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
7 Responses
Pyszne 🙂 choć ja zawsze dodaje do tego jeszcze pomidorka, albo jajka gotowane na twardo pokrojone w paseczki. Geniusz tkwi w prostocie 😀
Z ugotowanym jajkiem też czasem robie i popieram że bardzo dobre 🙂
Proste, a nigdy chyba o tym nie pomyślałam 🙂
Naprawdę? To chyba klasyk stołówkowy 🙂 W przedszkolu i szkole pamiętam, ze była serwowana nałogowo.
To może właśnie dlatego 🙂 Nie chodziłam na stołówkę 😛
Zapomniałam o tym przepisie. Dzięki tobie zrobiłam i… okazało się ze wciaz uwielbiam 🙂
Takie smaki dzieciństwa maja coś w sobie ❤️