Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

W lodówce zalega mi mnóstwo serków topionych, które dostałam jakiś czas temu. Nie bardzo wiedziałam co z nimi począć, bo samych w sobie nie jadam, a na smarowidło do pieczywa mam lepsze sposoby 😉 Jednak, jako, że jedzenia z założenia i czysto ideologicznie nie wyrzucam, to urodziło mi się w głowie kilka pomysłów jak serki przerobić, żeby uzyskać ciekawe, pyszne połączenie. Dziś przedstawiam Wam pierwszy z nich: sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego. Proste, bardzo trafione połączenie, które wszyscy zgodnie, z apetytem spałaszowaliśmy na kolacje.

Sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego

  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • duży ogórek kiszony lub dwa mniejsze
  • niewielka, biała cebula
  • 50 g serka topionego o dowolnym smaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ćwierć łyżeczki oregano
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek mleka

Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, obrać i pokroić na półplasterki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Ogórka pokroić na półplasterki o grubości ok 3-4 mm. Cebulę posiekać w piórka. Jajka i warzywa rozłożyć ładnie na dwóch talerzach. W małym garnuszku roztopić serek topiony. Dodać tyle mleka by uzyskać idealną (gęstą, ale płynną) konsystencję Doprawić solą i oregano. Sosem serowym polać sałatkę. Oprószyć świeżym pieprzem, udekorować bazylią i podawać.

Zapraszam też na inne sałatki z wykorzystaniem jajek.

Sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

  1. W takie upaly wcale nie chce mi sie jesc nic, ale wtedy energia tez spada więc salatka to niejednokrotnie taka „deska ratunku”, do tego szybka i smaczna.

  2. Bardzo ciekawa propozycja! Serkow topionych nie używam, ale jakby zastąpić je np serem camombert byłoby idealnie 🙂

  3. Bardzo lubię sałatki z jajka, a ta wygląda bardzo apetycznie 🙂 Jednak podobnie jak Gosia unikam serków topionych i musiałabym go czymś innym zastąpić. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami