Sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis

przepis

Sałatka jarzynowa była u nas w domu od zawsze na każdej większej uroczystości. Z grubsza kalkulując jadłam ją od małego co najmniej raz w miesiącu i… jakoś nigdy nie było mi dość. Nie wiem co ma w sobie takiego, ale chyba nigdy mi się nie znudzi. Z największą przyjemnością serwuję ją teraz i u mnie w domu i z jeszcze większą przyjemnością dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na idealnie dobrane składniki i ich proporcje. Jeśli czegoś nie macie/ macie za dużo/ za mało, to absolutnie się nie zniechęcajcie. Ta sałatka zawsze się udaje! Co więcej, spokojnie możecie wykorzystać do niej warzywa pozostałe z gotowania rosołu, a ziemniaki z poprzedniego dnia (idealnie jeśli były gotowane w mundurkach). Możecie też rozłożyć przygotowanie na dwa dni, jeśli tak Wam wygodniej. Pierwszego dnia ugotować i pokroić warzywa (szczelnie zamknąć), ugotować jajka i zrobić sos, a drugiego posiekać jajka i jabłka, odcedzić groszek i wszystko połączyć.

Polecam też inne Wysmakowane sałatki z dodatkiem jajek: tag: sałatka z jajkami. trochę bardziej lub mniej tradycyjne (co powiesz np. na połączenie z rzodkiewkami i tahini?!)

Sałatka jarzynowa

  • 3 małe ziemniaki
  • 4 średnie marchewki (ok 300 g)
  • 2 średnie pietruszki
  • ćwiartka średniego selera (ok 100 g)
  • 4 jajka
  • 60 g majonezu
  • 60 g gęstej śmietany 18%
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • duży ogórek kiszony
  • małe jabłko
  • 2/3 puszki groszku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Ziemniaki dobrze wyszorować (nie obierać). Marchew, selera, pietruszkę obrać, umyć. Wszystko zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 min). Odcedzić i ostudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. W garnku po gotowaniu warzyw (dla optymalizacji ilości zmywania 😉) ugotować jajka, odlać i ostudzić. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu: majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Uwaga na przyprawy, zwłaszcza na sól. Lepiej dodać mniej i na koniec doprawić do smaku po spróbowaniu, niż przesolić. Sos odstawić do lodówki. Ogórka i obrane, pozbawione pestek jabłko pokroić w niewielką kostkę. Groszek odcedzić na sitku. Natkę bardzo drobno posiekać. Ostudzone warzywa (ziemniaki obrać) i jajka pokroić w mniej więcej równą kostkę. Wlożyć do miski razem z pozostałymi składnikami (ogórek, jabłko, groszek, natka i sos). Delikatnie wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do tzw. przegryzienia się smaków.

Marchewki, pietruszki oraz selera gotujemy do miękkości i kroimy w drobną kosteczkę. W takiej samej wielkości kostkę kroimy obrane jabłka oraz ogórki. Do pokrojonych warzyw dodajemy odcedzony groszek, drobno posiekane jajka i bardzo drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i przez chwilę energicznie mieszamy należy uważać z soleniem sosu, ponieważ majonez jest już doprawiony). Sos przelewamy do warzyw i delikatnie mieszamy. Sałatka początkowo wydaje się rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce sałatka zgęstnieje.

Sałatka jarzynowa - tradycyjny przepis

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sałatka jarzynowa - tradycyjny przepis
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 1 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

No Comments

    MENU