Autor Wysmakowane 23 grudnia 2019
Sałatka jarzynowa była u nas w domu od zawsze na każdej większej uroczystości. Z grubsza kalkulując jadłam ją od małego co najmniej raz w miesiącu i… jakoś nigdy nie było mi dość. Nie wiem co ma w sobie takiego, ale chyba nigdy mi się nie znudzi. Z największą przyjemnością serwuję ją teraz i u mnie w domu i z jeszcze większą przyjemnością dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na idealnie dobrane składniki i ich proporcje. Jeśli czegoś nie macie/ macie za dużo/ za mało, to absolutnie się nie zniechęcajcie. Ta sałatka zawsze się udaje! Co więcej, spokojnie możecie wykorzystać do niej warzywa pozostałe z gotowania rosołu, a ziemniaki z poprzedniego dnia (idealnie jeśli były gotowane w mundurkach). Możecie też rozłożyć przygotowanie na dwa dni, jeśli tak Wam wygodniej. Pierwszego dnia ugotować i pokroić warzywa (szczelnie zamknąć), ugotować jajka i zrobić sos, a drugiego posiekać jajka i jabłka, odcedzić groszek i wszystko połączyć.
Polecam też inne Wysmakowane sałatki z dodatkiem jajek: tag: sałatka z jajkami. trochę bardziej lub mniej tradycyjne (co powiesz np. na połączenie z rzodkiewkami i tahini?!)
Sałatka jarzynowa
- 3 małe ziemniaki
- 4 średnie marchewki (ok 300 g)
- 2 średnie pietruszki
- ćwiartka średniego selera (ok 100 g)
- 4 jajka
- 60 g majonezu
- 60 g gęstej śmietany 18%
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- duży ogórek kiszony
- małe jabłko
- 2/3 puszki groszku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
Ziemniaki dobrze wyszorować (nie obierać). Marchew, selera, pietruszkę obrać, umyć. Wszystko zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 min). Odcedzić i ostudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. W garnku po gotowaniu warzyw (dla optymalizacji ilości zmywania ) ugotować jajka, odlać i ostudzić.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu: majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Uwaga na przyprawy, zwłaszcza na sól. Lepiej dodać mniej i na koniec doprawić do smaku po spróbowaniu, niż przesolić. Sos odstawić do lodówki.
Ogórka i obrane, pozbawione pestek jabłko pokroić w niewielką kostkę. Groszek odcedzić na sitku. Natkę bardzo drobno posiekać. Ostudzone warzywa (ziemniaki obrać) i jajka pokroić w kostkę. Włożyć do miski, razem z pozostałymi składnikami, (ogórek, jabłko, groszek, natka i sos). Delikatnie wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do tzw. przegryzienia się smaków. Sałatka początkowo wydaje się rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce sałatka zgęstnieje.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
Jedna odpowiedź
Szczerze mówiąc nigdy nie dodawałam do sałatki jarzynowej śmietany. Zazwyczaj używałam jogurtu lub śmietany. Muszę spróbować. 🙂