Przepisy

Więcej

Porcja
4-5 osób
Trudność
Łatwy
Porcja4-5 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sałatka jarzynowa była u nas w domu od zawsze na każdej większej uroczystości. Z grubsza kalkulując jadłam ją od małego co najmniej raz w miesiącu i… jakoś nigdy nie było mi dość. Nie wiem co ma w sobie takiego, ale chyba nigdy mi się nie znudzi. Z największą przyjemnością serwuję ją teraz i u mnie w domu i z jeszcze większą przyjemnością dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na idealnie dobrane składniki i ich proporcje. Jeśli czegoś nie macie/ macie za dużo/ za mało, to absolutnie się nie zniechęcajcie. Ta sałatka zawsze się udaje! Co więcej, spokojnie możecie wykorzystać do niej warzywa pozostałe z gotowania rosołu, a ziemniaki z poprzedniego dnia (idealnie jeśli były gotowane w mundurkach). Możecie też rozłożyć przygotowanie na dwa dni, jeśli tak Wam wygodniej. Pierwszego dnia ugotować i pokroić warzywa (szczelnie zamknąć), ugotować jajka i zrobić sos, a drugiego posiekać jajka i jabłka, odcedzić groszek i wszystko połączyć.

Polecam też inne Wysmakowane sałatki z dodatkiem jajek: tag: sałatka z jajkami. trochę bardziej lub mniej tradycyjne (co powiesz np. na połączenie z rzodkiewkami i tahini?!)

Sałatka jarzynowa

  • 3 małe ziemniaki
  • 4 średnie marchewki (ok 300 g)
  • 2 średnie pietruszki
  • ćwiartka średniego selera (ok 100 g)
  • 4 jajka
  • 60 g majonezu
  • 60 g gęstej śmietany 18%
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • duży ogórek kiszony
  • małe jabłko
  • 2/3 puszki groszku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Ziemniaki dobrze wyszorować (nie obierać). Marchew, selera, pietruszkę obrać, umyć. Wszystko zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 min). Odcedzić i ostudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. W garnku po gotowaniu warzyw (dla optymalizacji ilości zmywania ) ugotować jajka, odlać i ostudzić.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu: majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Uwaga na przyprawy, zwłaszcza na sól. Lepiej dodać mniej i na koniec doprawić do smaku po spróbowaniu, niż przesolić. Sos odstawić do lodówki.

Ogórka i obrane, pozbawione pestek jabłko pokroić w niewielką kostkę. Groszek odcedzić na sitku. Natkę bardzo drobno posiekać. Ostudzone warzywa (ziemniaki obrać) i jajka pokroić w kostkę. Włożyć do miski, razem z pozostałymi składnikami, (ogórek, jabłko, groszek, natka i sos). Delikatnie wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do tzw. przegryzienia się smaków.  Sałatka początkowo wydaje się rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce sałatka zgęstnieje.

 

Sałatka jarzynowa - tradycyjny przepis

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami