Przepisy

Więcej

Porcja
4-5 osób
Trudność
Łatwy
Porcja4-5 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka jarzynowa z łososiem i marynowanymi grzybami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sałatka jarzynowa z łososiem i marynowanymi grzybami. Trochę inna odmiana, tak znanej i powszechnie lubianej sałatki jarzynowej (zobacz przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową) . Pomysł na sałatkę narodził mi się w momencie, gdy uświadomiłam sobie, że przy świątecznych śniadaniach, nałogowo zajadam się kanapką z łososiem wędzonym i jednocześnie pałaszuję sałatkę jarzynową. Jakoś świetnie mi to z sobą współgrało. Gdy ostatnio doskoczył do tego marynowany grzybek z letnich zbiorów moich rodziców, to już była pełnia szczęścia. To jest TO! Sprawdźcie takie połączenie. Jestem pewna, że nie tylko ja pokocham taką wariację sałatki jarzynowej.

Ja do sałatki jarzynowej zazwyczaj używam warzywa, które zostają mi po gotowaniu bulionu/ rosołu. Wówczas do sałatki muszę ugotować już tylko ziemniaki.

 

Sałatka jarzynowa

  • 3 małe ziemniaki
  • 4 średnie marchewki (ok 300 g)
  • ćwiartka średniego selera (ok 100 g)
  • 2 średnie pietruszki
  • 4 jajka
  • duży ogórek konserwowy
  • 80 g łososia wędzonego na zimno
  • kilka grzybów marynowanych

SOS

  • 60 g majonezu
  • 60 g gęstej śmietany 18%
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Ziemniaki dobrze wyszorować (nie obierać). Marchew, selera, pietruszkę obrać, umyć. Wszystko zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 min). Odcedzić i ostudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. W garnku po gotowaniu warzyw (dla optymalizacji ilości zmywania ) ugotować jajka, odlać i ostudzić.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Uwaga na przyprawy, zwłaszcza na sól. Lepiej dodać mniej i na koniec doprawić do smaku po spróbowaniu, niż przesolić. Sos odstawić do lodówki.

Ogórka, łososia i grzybki pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa (ziemniaki obrać) i jajka pokroić w kostkę. Włożyć do miski, razem z pozostałymi składnikami,. Delikatnie wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do tzw. przegryzienia się smaków.  Sałatka początkowo wydaje się rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce sałatka zgęstnieje.

 

Sałatka jarzynowa z łososiem i marynowanymi grzybami

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami