- Potrzebny czas: 10 minut + marynowanie
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 grudnia 2020
Bardzo wyjątkowa sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowo – musztardowym. Brzmi dziwnie? Może trochę mnie poniosło 😉 Ale obiecuję Wam, że ten eksperyment kulinarny, zdecydowanie zaliczycie do bardzo, ale to bardzo udanych. Dużą rolę, jak zawsze, odgrywa jakość składników. Ja, tym razem, pozwoliłam sobie na uszlachetnienie moich śledzi miodem Manuka. Idą święta, a to wymaga wyjątkowej oprawy. Miody Manuka są zaś bardzo wyjątkowe. Już kiedyś pisałam Wam o nim, przy okazji batoników owsianych.
Miód jest silnie aromatyczny, w smaku dość charakterystyczny, bardzo wyjątkowy. Charakteryzuje się lekką goryczką i wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Jest naprawdę niesamowity. I co ważne, Nowa Zelandia jest jedynym krajem, który zakazuje stosowania hormonów i antybiotyków w ulach. A sama produkcja Miodu Manuka odbywa się tylko w odległych, dzikich obszarach, więc pszczoły nie są też narażone na działanie żadnych pestycydów. Decydując się na zakup, upewnijcie się, że posiada on certyfikat MGO™, by mieć pewność, że kupujecie w 100% oryginalny produkt. Tylko taki produkt, posiada te wszystkie magiczne, niesamowite walory smakowe i zdrowotne. Tylko uwaga! By tych walorów nie zepsuć, kategorycznie nie wolno miodu poddać obróbce termicznej!
Miody Manuka kupicie w wielu sklepach. Nie są najtańsze (niestety, za jakość się płaci), więc warto poszukać atrakcyjnych ofert cenowych – Miody Manuka oferty.
Ważne. Sałatka śledziowa z jabłkiem lubi sobie poleżakować. Po wymieszaniu składników, koniecznie należy dać im poleżeć minimum dobę, dla przegryzienia się smaków. Bardzo na tym zyskują.
Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowym
- 300 g śledzi solonych matijas
- pól cebuli
- ogórek kiszony
- pół jabłka
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka posiekanego koperku
- 50 ml miodu
- 30 g musztardy francuskiej
- łyżka oleju (polecam konopny, ale może być również rzepakowy)
- 15 ml octu
- po 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy i chili (lub mniej, do smaku)
Śledzie namoczyć w mleku przez noc. Odcedzić z mleka, opłukać pod wodą i osuszyć. Cebulę posiekać w drobne piórka, przełożyć na małe sitko i przelać kilkukrotnie wrzątkiem, by ją zblanszować. Ogórka i jabłko pokroić w mniej więcej równą kostkę. Orzechy i koperek posiekać. W małej miseczce wymieszać dokładnie miód, musztardę , olej, ocet i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki co najmniej na dobę, a najlepiej na 3 dni.