Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowym

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo wyjątkowa sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowo – musztardowym. Brzmi dziwnie? Może trochę mnie poniosło 😉 Ale obiecuję Wam, że ten eksperyment kulinarny, zdecydowanie zaliczycie do bardzo, ale to bardzo udanych. Dużą rolę, jak zawsze, odgrywa jakość składników. Ja, tym razem, pozwoliłam sobie na uszlachetnienie moich śledzi miodem Manuka. Idą święta, a to wymaga wyjątkowej oprawy. Miody Manuka są zaś bardzo wyjątkowe. Już kiedyś pisałam Wam o nim, przy okazji batoników owsianych.

Miód jest silnie aromatyczny, w smaku dość charakterystyczny, bardzo wyjątkowy. Charakteryzuje się lekką goryczką i wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Jest naprawdę niesamowity. I co ważne, Nowa Zelandia jest  jedynym krajem, który zakazuje stosowania hormonów i antybiotyków w ulach. A sama produkcja Miodu Manuka odbywa się tylko w odległych, dzikich obszarach, więc pszczoły nie są też narażone na działanie żadnych pestycydów. Decydując się na zakup, upewnijcie się, że posiada on certyfikat MGO™, by mieć pewność, że kupujecie w 100% oryginalny produkt. Tylko taki produkt, posiada te wszystkie magiczne, niesamowite walory smakowe i zdrowotne. Tylko uwaga! By ich nie zepsuć, kategorycznie nie wolno miodu poddać obróbce termicznej!

Ważne. Po wymieszaniu składników, koniecznie należy dać im poleżeć minimum dobę, dla przegryzienia się smaków. Bardzo na tym zyskują.

 

Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowym

  • 300 g śledzi solonych matijas
  • pól cebuli
  • ogórek kiszony
  • pół jabłka
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 50 ml miodu
  • 30 g musztardy francuskiej
  • łyżka oleju (polecam konopny, ale może być również rzepakowy)
  • 15 ml octu
  • po 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy i chili (lub mniej, do smaku)

Śledzie namoczyć w mleku przez noc. Odcedzić z mleka, opłukać pod wodą i osuszyć.  Cebulę posiekać w drobne piórka, przełożyć na małe sitko i przelać kilkukrotnie wrzątkiem, by ją zblanszować. Ogórka i jabłko pokroić w mniej więcej równą kostkę. Orzechy i koperek posiekać. W małej miseczce wymieszać dokładnie miód, musztardę , olej, ocet i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki co najmniej na dobę, a najlepiej na 3 dni.

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło. 

Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramieżeby być na bieżąco z przepisami. 

Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowymśledzie z jabłkiem, ogórkiem i miodem

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MIODY MANUKA

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami