fbpx

Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowym

przepis

Bardzo wyjątkowa sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowo – musztardowym. Brzmi dziwnie? Może trochę mnie poniosło 😉 Ale obiecuję Wam, że ten eksperyment kulinarny, zdecydowanie zaliczycie do bardzo, ale to bardzo udanych. Dużą rolę, jak zawsze, odgrywa jakość składników. Ja, tym razem, pozwoliłam sobie na uszlachetnienie moich śledzi miodem Manuka. Idą święta, a to wymaga wyjątkowej oprawy. Miody Manuka są zaś bardzo wyjątkowe. Już kiedyś pisałam Wam o nim, przy okazji batoników owsianych.

Miód jest silnie aromatyczny, w smaku dość charakterystyczny, bardzo wyjątkowy. Charakteryzuje się lekką goryczką i wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Jest naprawdę niesamowity. I co ważne, Nowa Zelandia jest  jedynym krajem, który zakazuje stosowania hormonów i antybiotyków w ulach. A sama produkcja Miodu Manuka odbywa się tylko w odległych, dzikich obszarach, więc pszczoły nie są też narażone na działanie żadnych pestycydów. Decydując się na zakup, upewnijcie się, że posiada on certyfikat MGO™, by mieć pewność, że kupujecie w 100% oryginalny produkt. Tylko taki produkt, posiada te wszystkie magiczne, niesamowite walory smakowe i zdrowotne. Tylko uwaga! By ich nie zepsuć, kategorycznie nie wolno miodu poddać obróbce termicznej!

Ważne. Po wymieszaniu składników, koniecznie należy dać im poleżeć minimum dobę, dla przegryzienia się smaków. Bardzo na tym zyskują.

 

Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowym

  • 300 g śledzi solonych matijas
  • pól cebuli
  • ogórek kiszony
  • pół jabłka
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 50 ml miodu
  • 30 g musztardy francuskiej
  • łyżka oleju (polecam konopny, ale może być również rzepakowy)
  • 15 ml octu
  • po 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy i chili (lub mniej, do smaku)

Śledzie namoczyć w mleku przez noc. Odcedzić z mleka, opłukać pod wodą i osuszyć.  Cebulę posiekać w drobne piórka, przełożyć na małe sitko i przelać kilkukrotnie wrzątkiem, by ją zblanszować. Ogórka i jabłko pokroić w mniej więcej równą kostkę. Orzechy i koperek posiekać. W małej miseczce wymieszać dokładnie miód, musztardę , olej, ocet i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki co najmniej na dobę, a najlepiej na 3 dni.

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło. 

Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramieżeby być na bieżąco z przepisami. 

Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowymśledzie z jabłkiem, ogórkiem i miodem

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka śledziowa z jabłkiem, ogórkiem i sosem miodowym
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU