Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym

przepis

Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym, pestkami słonecznika, pomidorami w dwóch postaciach i chrupiącymi grzankami czosnkowo – ziołowymi. Jedząc tą sałatkę zastanawiałam się jak to jest możliwe, by dosłownie w 10 minut wyczarować coś tak dobrego. Pełen odlot! Składniki są rewelacyjnie skomponowane w pyszną całość, a do tego szpinak i pestki słonecznika spokojnie można wpisać na czołówkę listy tzw. superfoods. Naprawdę nie musicie wydawać fortuny na jagody acai, algi czy aloes by odżywiać się super zdrowo!

Taka malutka pestka słonecznika to prawdziwa bomba witaminowa: B, E, żelazo, miedź, magnez i masa innych. Natomiast szpinak to bogactwo luteiny, kwasu foliowego, żelaza, beta karotenu czy witaminy C. Szpinak jest także rewelacyjny dla osób na diecie: niskokaloryczny i ponoć przyspiesza metabolizm. Na stronie Makro, gdzie bardzo lubię zaopatrywać się w świeże owoce i warzywa (klik -> szpinak) przeczytałam, że bardzo ważne, by był spożyty w maksymalnie 2 tygodnie od zbioru. Bardzo ważne, by był spożyty w maksymalnie 2 tygodnie od zbioru. Po tym czasie znacząco traci swoje wartości odżywcze i smakowe. Jak rozpoznać świeży szpinak? Zwróć uwagę na barwę jego listków, a także na jędrność. Nie może mieć oznak więdnięcia, a listki nie powinny mieć żadnych przebarwień.

By było jeszcze zdrowiej (jeśli macie czas) to możecie zrobić grzanki w piekarniku. Wówczas kostki pieczywa należy wymieszać w miseczce z oliwą i ziołami. Wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 150 stopniach z termoobiegiem około 15-20 minut. W międzyczasie zamieszać.

Inspiracja do kompozycji znaleziona na Ladymama – dziękuję!

 

Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym

  • 2 garście liści szpinaku
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • ok 8 pomidorków suszonych
  • twaróg wędzony – ok 100 g
  • 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 2 grube kromki chleba (dowolny, polecam ciemny słonecznikowy)
  • przyprawy do grzanek: po ćwierć łyżeczki czosnku, papryki słodkiej, oregano, ziół prowansalskich; szczypta chilli
  • pełna łyżeczka octu balsamicznego
  • 6 łyżeczek oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotować sos balsamiczny. Dokładnie wymieszać ocet balsamiczny, połowę oliwy, miód, sól i pieprz (ilość do smaku). Ja wkładam wszystkie składniki do małego słoiczka, zamykam dokładnie i potrząsam, ale możecie też roztrzepać składniki widelcem.

Pieczywo pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać przyprawy i kostki pieczywa. Dokładnie wymieszać. Smażyć na dużym ogniu do zarumienienia z wszystkich stron, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie od szpinaku oderwać grubsze łodyżki. Listki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki umyć, przekroić na pół i wyłożyć na szpinak. Na to posiekane na mniejsze cząstki pomidorki suszone, pokruszony ser wędzony, grzanki i prażony słonecznik. Całość polać sosem balsamicznym i podawać.

Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

19 komentarzy

  • Tysia 8 listopada 2018 o 22:22 Odpowiedz

    Uwielbiam sałatki, pod każdą postacią. Dzięki za nową inspirację 😉

  • Karola Buszujwkuchni 8 listopada 2018 o 19:20 Odpowiedz

    Twaróg wędzony uwielbiam, choć staram się ograniczać nabiał. Ale dla tej sałatki zrobię wyjątek!

  • Olga 8 listopada 2018 o 16:04 Odpowiedz

    Szpinak przyjmę w każdych ilościach 🙂

  • Beata Herbata 8 listopada 2018 o 15:01 Odpowiedz

    Szerze mówiąc wygląda świetnie choć nigdy nie jadłam wędzonego twarogu 🙂

    • Wysmakowane 8 listopada 2018 o 15:16 Odpowiedz

      Spróbuj! Ja odkryłam niedawno i kupuje nałogowo! Jest super!

  • Aneta 8 listopada 2018 o 12:55 Odpowiedz

    Fajna taka sałatka. Świeza, lekka i zdrowa

  • Magda 8 listopada 2018 o 12:25 Odpowiedz

    fajna, lubię takie sałatki!

  • Wiola Korzeniowska 7 listopada 2018 o 23:19 Odpowiedz

    Uwielbiam wędzony twaróg! Coś zdecydowanie dla mnie! 🙂

    • Wysmakowane 7 listopada 2018 o 23:23 Odpowiedz

      Spróbuj go w towarzystwie szpinaku i sosu balsamicznego. Są dla siebie jeszcze bardziej stworzone niż truskawki i czekolada ;P

  • Sylwia R 7 listopada 2018 o 23:11 Odpowiedz

    Uwielbiam szpinak! 🙂 ale w takiej wersji jeszcze go nie probowalam 😉

  • Dorota 7 listopada 2018 o 21:56 Odpowiedz

    Pyszności! Masz rację z tym superfoods. Dużo ludzi zapomina, że wiele z regionalnych, polskich produktów jest równie zdrowe co te modne, egzotyczne.

    • Wysmakowane 7 listopada 2018 o 23:21 Odpowiedz

      Dokładnie! A jest mnóstwo produktów tanich i lokalnych, które są autentycznymi bombami witaminowymi! Dorzuciłabym jeszcze jarmuż, siemię lniane, świeżą żurawinę i masę innych,

  • Aga 7 listopada 2018 o 19:21 Odpowiedz

    Super ta sałatka lekka i do tego kolorowa

  • Paulina 7 listopada 2018 o 17:05 Odpowiedz

    Takie sałatki to ja uwielbiam💓

  • Amber 7 listopada 2018 o 11:43 Odpowiedz

    Smaczny zestaw!
    U mnie tylko brak już dobrych świeżych pomidorów…ale zaraz będę kupować z Sycylii, więc Twoja sałatka na pewno u mnie się pojawi.

    • Wysmakowane 7 listopada 2018 o 11:45 Odpowiedz

      No niestety. Sezon na pomidory jest zdecydowanie zbyt krótki.

  • Sylwia 7 listopada 2018 o 11:25 Odpowiedz

    Musi być pyszna ta sałatka 🙂 Ciekawi mnie smak wędzonego twarogu, nigdy nie jadłam 🙂

    • Wysmakowane 7 listopada 2018 o 11:39 Odpowiedz

      Spróbuj. Dobrze wkomponowany nadaje daniu rewelacyjny smak. Dostępne chyba we wszystkich większych sklepach.

  • Martusia 7 listopada 2018 o 09:45 Odpowiedz

    Super! Czekałam na jakąś sałatkę z szpinakiem. Poza sezonem kupuję warzywa tylko w makro albo w lidlu. Jakoś tam mam zaufanie, że naprawdę jest świeże wszystko. A połączenie z twarogiem wędzonym. Hmm. To może być naprawdę dobre. Wysyłam dziś męża na zakupy i będziemy testować.

MENU