Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjna w swej prostocie sałatka z awokado, mozzarellą i pesto zielonym z bazylii. Z świeżymi pomidorami, parmezanem i orzeszkami pinii smakuje naprawdę wybornie. Szykuje się szybko i bezproblemowo. Ze względu na sałatę najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Uwielbiam taką sałatkę na lekką letnią kolację i  na podwieczorek i na śniadanie w sumie też 🙂

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

  • łyżka orzeszków pinii (można zastąpić pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi)
  • miękkie awokado
  • plasterek cytryny
  • pełna łyżka pesto zielonego
  • średni pomidor
  • ok 70 g mozzarelli w kulce
  • kawałek twardego sera np. parmezan czy grana padano
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia – kilka listków

Mocno rozgrzać suchą patelnię i podprażyć orzeszki do zarumienienia. Awokado obrać, usunąć pestkę i miąższ pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Delikatnie wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i z pesto. Pomidora umyć i pokroić w kostkę podobnej wielkości jak awokado. Mozzarellę poszarpać palcami na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Parmezan pokroić w jak najcieńsze plasterki.

Na talerze wyłożyć porwane liście sałat. Oprószyć solą i pieprzem. Na sałatę wyłożyć awokado, mozzarellę i pomidora. Obsypać orzeszkami i parmezanem. Ponownie oprószyć solą i pieprzem (uwaga na ilość soli, gdyż samo pesto i parmezan mogą być już mocno słone). Udekorować bazylią tuż przed podaniem.

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto pomidory sezonowa

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g