Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka z brokułów i fety z prażonymi migdałami

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka i pyszna sałatka z brokułów i fety oblana sosem jogurtowo – czosnkowym i obsypana prażonymi migdałami. Całość przygotowania można spokojnie zamknąć w jakieś 12 minut, jeśli sos jogurtowy i prażenie migdałów wykonacie podczas gotowania brokułów (tą wersję podaję w przepisie). Choć, jeśli macie czas, to lepiej sos jogurtowy zrobić przynajmniej pół godziny wcześniej i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia” się smaków.

Taka sałatka świetnie pasuje do naprawdę wielu, bardzo różnorodnych dań. Polecam np. do kurczaka po kijowsku, różnorakich pulpecikówczy też bardzo fajnego dania jakim są beczułki z indyka.

 

Sałatka z brokułów i fety z prażonymi migdałami

  • 1 niewielki brokuł
  • garść płatków migdałów (ewentualnie można wymienić na pestki słonecznika)
  • mały kubeczek (120 ml) jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu (można dodać, ale nie trzeba, wg. preferencji)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (z umiarem – ser feta/ bałkański same w sobie są słone)
  • świeżo zmielony pieprz
  • ok 80 g sera feta lub sera bałkańskiego

Zagotować wodę w garnku (takim, by zmieścił się cały brokuł). Lekko posolić. Nagrzać niewielką patelnię. Brokuł opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i włożyć w całości do garnka. Gotować około 6 minut (ma pozostać lekko al. dente). W tym czasie na nagrzaną patelnię wsypać płatki migdałów i uprażyć do lekkiego zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Odstawić na bok. Jogurt, majonez (opcjonalnie), zmiażdżony czosnek, pieprz i odrobinę soli wymieszać w kubeczku. Ser feta pokroić w kostkę.

Brokuł wyjąć z wody i odsączyć. Podzielić na różyczki i ułożyć na talerzu. Na brokuły wyłożyć ser pokrojony w niewielką kostkę. Całość polać sosem jogurtowym, obsypać prażonymi migdałami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać.

 Sałatka z brokułów i fety

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 Responses

    1. W sklepie po składzie (sery feto-podobne są z lub głównie z krowiego mleka, a prawdziwa feta z owczego i/ lub koziego) i … jeszcze po cenie 🙂 A po otwarciu prawdziwa feta powinna być lekko krucha a nie tłusta i być prawdziwie biała.

    1. Wiele zależy od tego jak bardzo słony jest ser i oczywiście od osobistych preferencji. Choć z pewnością zdrowiej jest pominąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g