
Autor Wysmakowane 13 stycznia 2019
Szybka i pyszna sałatka z brokułów i fety oblana sosem jogurtowo – czosnkowym i obsypana prażonymi migdałami. Całość przygotowania można spokojnie zamknąć w jakieś 12 minut, jeśli sos jogurtowy i prażenie migdałów wykonacie podczas gotowania brokułów (tą wersję podaję w przepisie). Choć, jeśli macie czas, to lepiej sos jogurtowy zrobić przynajmniej pół godziny wcześniej i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia” się smaków.
Taka sałatka świetnie pasuje do naprawdę wielu, bardzo różnorodnych dań. Polecam np. do kurczaka po kijowsku, różnorakich pulpecików, czy też bardzo fajnego dania jakim są beczułki z indyka.
Sałatka z brokułów i fety z prażonymi migdałami
- 1 niewielki brokuł
- garść płatków migdałów (ewentualnie można wymienić na pestki słonecznika)
- mały kubeczek (120 ml) jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu (można dodać, ale nie trzeba, wg. preferencji)
- 2 ząbki czosnku
- sól (z umiarem – ser feta/ bałkański same w sobie są słone)
- świeżo zmielony pieprz
- ok 80 g sera feta lub sera bałkańskiego
Zagotować wodę w garnku (takim, by zmieścił się cały brokuł). Lekko posolić. Nagrzać niewielką patelnię. Brokuł opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i włożyć w całości do garnka. Gotować około 6 minut (ma pozostać lekko al. dente). W tym czasie na nagrzaną patelnię wsypać płatki migdałów i uprażyć do lekkiego zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Odstawić na bok. Jogurt, majonez (opcjonalnie), zmiażdżony czosnek, pieprz i odrobinę soli wymieszać w kubeczku. Ser feta pokroić w kostkę.
Brokuł wyjąć z wody i odsączyć. Podzielić na różyczki i ułożyć na talerzu. Na brokuły wyłożyć ser pokrojony w niewielką kostkę. Całość polać sosem jogurtowym, obsypać prażonymi migdałami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
7 Responses
Jak rozpoznać dobrą fetę? Jest masa podróbek ;/
W sklepie po składzie (sery feto-podobne są z lub głównie z krowiego mleka, a prawdziwa feta z owczego i/ lub koziego) i … jeszcze po cenie 🙂 A po otwarciu prawdziwa feta powinna być lekko krucha a nie tłusta i być prawdziwie biała.
Sałatkę brokułową robimy od lat,serdecznie polecam,ale sól naprawdę jest zbędna.
Wiele zależy od tego jak bardzo słony jest ser i oczywiście od osobistych preferencji. Choć z pewnością zdrowiej jest pominąć.
Chętnie ją skosztujemy, wszystkie składniki zdobyły naszą przychylność smakową. 🙂
Kilka lat temu bratowa zrobiła ją na wigilię, od tej pory to stały element wigilijnego stolu.
Wow! Super! U nas raczej babcie kultywują mocno tradycyjnie.