fbpx

Sałatka z brokułów i fety z prażonymi migdałami

przepis

Szybka i pyszna sałatka z brokułów i fety oblana sosem jogurtowo – czosnkowym i obsypana prażonymi migdałami. Całość przygotowania można spokojnie zamknąć w jakieś 12 minut, jeśli sos jogurtowy i prażenie migdałów wykonacie podczas gotowania brokułów (tą wersję podaję w przepisie). Choć, jeśli macie czas, to lepiej sos jogurtowy zrobić przynajmniej pół godziny wcześniej i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia” się smaków.

Taka sałatka świetnie pasuje do naprawdę wielu, bardzo różnorodnych dań. Polecam np. do kurczaka po kijowsku, różnorakich pulpecikówczy też bardzo fajnego dania jakim są beczułki z indyka.

 

Sałatka z brokułów i fety z prażonymi migdałami

  • 1 niewielki brokuł
  • garść płatków migdałów (ewentualnie można wymienić na pestki słonecznika)
  • mały kubeczek (120 ml) jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu (można dodać, ale nie trzeba, wg. preferencji)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (z umiarem – ser feta/ bałkański same w sobie są słone)
  • świeżo zmielony pieprz
  • ok 80 g sera feta lub sera bałkańskiego

Zagotować wodę w garnku (takim, by zmieścił się cały brokuł). Lekko posolić. Nagrzać niewielką patelnię. Brokuł opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i włożyć w całości do garnka. Gotować około 6 minut (ma pozostać lekko al. dente). W tym czasie na nagrzaną patelnię wsypać płatki migdałów i uprażyć do lekkiego zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Odstawić na bok. Jogurt, majonez (opcjonalnie), zmiażdżony czosnek, pieprz i odrobinę soli wymieszać w kubeczku. Ser feta pokroić w kostkę.

Brokuł wyjąć z wody i odsączyć. Podzielić na różyczki i ułożyć na talerzu. Na brokuły wyłożyć ser pokrojony w niewielką kostkę. Całość polać sosem jogurtowym, obsypać prażonymi migdałami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać.

 Sałatka z brokułów i fety

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Sałatka z brokułów i fety z prażonymi migdałami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

7 komentarzy

  • sunspot 23 stycznia 2019 o 19:03 Odpowiedz

    Jak rozpoznać dobrą fetę? Jest masa podróbek ;/

    • Wysmakowane 23 stycznia 2019 o 21:08 Odpowiedz

      W sklepie po składzie (sery feto-podobne są z lub głównie z krowiego mleka, a prawdziwa feta z owczego i/ lub koziego) i … jeszcze po cenie 🙂 A po otwarciu prawdziwa feta powinna być lekko krucha a nie tłusta i być prawdziwie biała.

  • Bogumiła 21 stycznia 2019 o 19:20 Odpowiedz

    Sałatkę brokułową robimy od lat,serdecznie polecam,ale sól naprawdę jest zbędna.

    • Wysmakowane 21 stycznia 2019 o 21:25 Odpowiedz

      Wiele zależy od tego jak bardzo słony jest ser i oczywiście od osobistych preferencji. Choć z pewnością zdrowiej jest pominąć.

  • Bookendorfina 15 stycznia 2019 o 21:32 Odpowiedz

    Chętnie ją skosztujemy, wszystkie składniki zdobyły naszą przychylność smakową. 🙂

  • Olga 15 stycznia 2019 o 16:07 Odpowiedz

    Kilka lat temu bratowa zrobiła ją na wigilię, od tej pory to stały element wigilijnego stolu.

    • Wysmakowane 15 stycznia 2019 o 20:09 Odpowiedz

      Wow! Super! U nas raczej babcie kultywują mocno tradycyjnie.

MENU