Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sałatka z gęsią i gruszką karmelizowaną

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszna, prosta sałatka z gęsią i gruszką karmelizowaną. Posypana wyrazistym serem pleśniowym i płatkami migdałów. Skropiona sosem musztardowo – miodowym. Brzmi rewelacyjne? To jest rewelacyjne! Taka sałatka z gęsią i gruszką to świetny pomysł na lekki obiad, na kolację czy nawet do podania na przyjęciu.

 

Pozostałe, wysmakowane propozycje na sałatki znajdziesz w dziale SAŁATKI. Nie przegap sałatki z batatami i szynką suszoną. Jest fantastyczna. Jeśli lubisz połączenie mięsa z owocami to bardzo zachęcam też do sprawdzenia przepisu na sałatkę z kurczakiem i z ananasem.

 

Pyszna sałatka z gęsią i gruszką karmelizowaną

  • duża gruszka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 garście rukoli
  • pierś upieczonej gęsi
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • garść płatków migdałów
  • kilka liści świeżej bazylii

 

Sałatka z gęsią i gruszką – DRESSING

  • 1,5 łyżki miodu
  • ćwiartka cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 szczypty imbiru, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • gęsty sos balsamiczny

 

Przygotować sos, by miał chwilę na „przegryzienie się smaków”. Miód włożyć do zamykanego słoiczka i bardzo delikatnie podgrzać (w mikrofali lub w kąpieli wodnej). Tylko na tyle, by zrobił się płynny. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, oliwę i przyprawy. Zakręcić i mocno potrząsnąć. Schować do lodówki i przygotować resztę sałatki.

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Na patelnię wysypać cukier i podgrzać (nie mieszając!) aż się całkowicie rozpuści i lekko zbrązowieje. Wówczas włożyć na patelnię gruszki i smażyć ok 2 minuty na stronę. Zdjąć z patelni.

Rukolę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerze. Mięso porwać na kawałki i wyłożyć na rukolę. Na mięso pokruszyć kawałki sera, obsypać migdałami i polać sosem miodowym. Na końcu skropić sosem balsamicznym, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i posypać listkami bazylii.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Pyszna sałatka z gęsią i gruszką karmelizowaną

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Za mięso z gęsi i kaczki to ja się dam pociąć i wysmarować miodem 😉 Tej wariacji spożycia gęsiny akurat nie znałam, więc przytulam do piersi – oczywiście przepis 😀

  2. Ale smakowicie wygląda! Ja uwielbiam różne sałatki. Niestety moja rodzina nie przepada, dlatego nie przygotowuję ich jakoś często. Sałatka z gęsią i z gruszką bardzo mnie zaciekawiła. Jest w ciekawy sposób podana i samo zdjęcie zachęca do spróbowania. Lubię testować nowe smaki, więc skorzystam z przepisu i mam nadzieję, że do tej sałatki przekona się moja rodzina 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami