Przepisy

Więcej

Porcja
1 porcja
Trudność
Łatwy
Porcja1 porcja
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka z kozim serem, tahini i granatem

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosta szybka sałatka z kozim serem, tahini i granatem. Idealna na wyjątkową kolację, gdy chcemy dogodzić komuś bliskiemu, albo tylko samemu sobie :). Całość do zrobienia w jakieś 10 minut. Zacząć od przygotowania rewelacyjnego sosu tahini by miał chwilę by się „przegryźć”. Podawać natychmiast po przygotowaniu gdy ser jest ciepły i mięciutki.

Sałatka z kozim serem, tahini i granatem

  • łyżeczka orzeszków pinii
  • ćwiartka granatu
  • garść rukoli
  • gruby plaster sera koziego (ok 100 g)
  • łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • łyżeczka oliwy extra virgin
  • plasterek cytryny
  • sól, ostra papryka i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • woda

Przygotować sos: zmiksować lub energicznie roztrzepać pastę tahini, oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Dodać tyle wody by uzyskać w pełni płynną konsystencję sosu. Doprawić wedle uznania solą i ostrą papryką i jeszcze chwilę zmiksować by napuszyć sos.  Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni. Z granatu wyjąć pestki. Najłatwiej lekko go zgnieść a następnie w skorupkę stukać łyżką. Większość pestek wyjdzie sama. Rukolę umyć.

Na talerzu rozłożyć rukolę. Oprószyć pieprzem. Wylać sos, obsypać granatem. Ser podgrzać w rozgrzanym piekarniku lub w mikrofali aż zrobi się miękki i lekko ciągnący. Wyłożyć na przygotoway talerz. Obsypać orzeszkami i natychmiast podawać.

sałatka z kozim serem, tahini i granatem

Zainteresował Cię przepis? Wypróbuj więcej Wysmakowanych połączeń z pastą tahini. Przede wszystkim polecam rewelacyjną zupę krem z marchewki z tahini i świeżym imbirem. Niebanalne smaki skomponowane w przyjemną całość.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Lubię bardzo takie niebanalne przepisy. I muszę przyznać, że sałatka smakowała mi bardzo. Na pewno będę wracać do tego przepisu.

    1. Nie każdemu, ale mi bardzo. Lubię kombinować w kuchni 🙂 zreszta chyba nie ma przepisu który podpasowalby każdemu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami