Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka z kuskus, kozim serem i awokado

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ekspresowa w wykonaniu, bardzo dobra sałatka z kuskus, dojrzałym awokado i miękkim, rozpływającym się w ustach serem kozim. Pyszności Uwielbiam takie dania, zwłaszcza w zabieganym środku tygodnia, gdy nie mam czasu na wyszukane potrawy. Mimo, że to „tylko” sałatka – z powodzeniem wystarczy na danie obiadowe, jako, że i awokado i ser kozi są bardzo syte. Pamiętajcie też, że awokado zalicza się do superfoods, więc zdecydowanie warto je jeść!

Sałatka doskonale nadaje się na zapakowanie do lunch box do pracy, szczególnie, że nie trzeba jej nawet podgrzewać. Pamiętajcie tylko wówczas koniecznie o skropieniu awokado sokiem z cytryny, bo inaczej nieapetycznie ściemnieje.

Sałatka z kuskus, kozim serem i awokado

  • 3/4 kubka kaszy kuskus (ilość przed przygotowaniem)
  • pomidor
  • dojrzałe awokado
  • ok 8 plasterków sera koziego pleśniowego w roladzie
  • kilka gałązek natki

Dressing musztardowo – miodowy

  • 2 pełne łyżeczki miodu
  • 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotować dressing. Wszystkie składniki włożyć do kubeczka i energicznie wymieszać (można przełożyć do zamykanego słoiczka i potrząsać) do wymieszania składników. Odstawić na chwilę do lodówki.

Kuskus lekko posolić, wymieszać i przesypać do większej miski (takiej, by zmieściły się wszystkie składniki). Zalać wrzącą wodą na ok 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryć i zostawić do napęcznienia. W tym czasie umyć i pokroić pomidora na małe cząstki, awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę, ser kozi pokroić na plastry i każdy plasterek na 6 cząstek; natkę drobno posiekać.

Napęczniały kuskus rozdrobnić widelcem. Dodać pomidora, awokado, ser kozi i 3/4 natki. Delikatnie wymieszać i rozłożyć do dwóch miseczek. Polać dressingiem i posypać resztą natki.

Sałatka z kuskus, kozim serem i awokado

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami