Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i winogronami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem, winogronami i orzechami. Świetnie sprawdzi się zarówno na kolację, na lekki obiad, a nawet do podania na imprezie. Zwłaszcza, że spokojnie można ją zrobić dzień przed podaniem. Nic nie straci na smaku. Wręcz przeciwnie. Po nocy w lodówce będzie jeszcze lepsza. Sałatka, dzięki dodatkowi kurczaka, sałatka jest dość sycąca, a połączenie selera naciowego z winogronami smakuje rewelacyjnie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji. to bardzo Was zachęcam

Ja do mojej sałatki wykorzystałam kurczaka z rosołu, o który moje dzieci proszą najrzadziej co kilka dni. Możecie też użyć filet z grilla, z rożna lub po prostu upiec kawałek piersi. Jakkolwiek wybierzecie, będzie przepysznie!

Wszystkie wysmakowane sałatki znajdziesz pod tagiem SAŁATKI. Z sałatek z kurczakiem polecam też bardzo prostą sałatkę na bazie grillowanych warzyw i pesto.

 

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i winogronami

  • spora garść posiekanych orzechów włoskich
  • pierś z kurczaka (upieczona, grillowana lub ugotowana)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kiść winogron najlepiej różowych
  • ćwiartka cebuli
  • ćwiartka cytryny
  • 1/3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 czubate łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego)
  • sól I świeżo mielony pieprz do smaku

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni. Mięso pokroić w kostkę. Seler i winogrona umyć. Seler posiekać w poprzek, na cieniutkie plasterki. Winogrona przekroić na pół i, jeśli mają pestki, to je usunąć. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. W kubeczku wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, sos Worcestershire, musztardę i majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić wedle uznania.

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić. Sałatka z selerem naciowym jest dobra od razu, ale po schłodzeniu w lodówce, jeszcze zyskuje.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i winogronami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami