fbpx

Schab pieczony sześciodniowy

przepis

Przepis na najbardziej soczysty schab pieczony na kanapki jaki kiedykolwiek udało mi się uzyskać. Najprostsza marynata z możliwych, ekstremalnie mało roboty. A potem długie, długie leżakowanie w samych przyprawach (bez tłuszczu!!). Muszę się przyznać, że sama podeszłam do przepisu bardzo nieufnie i fakt trzymania tak długo mięsa w lodówce przyprawiał mnie o zgrozę. Ale jak to? Nie zepsuje się?? Nie zepsuł się. I obiecuję Wam, że jest wart każdej godziny marynowania. Przepyszny, delikatny, soczysty, absolutnie rewelacyjny.

Soczysty schab pieczony sześciodniowy

  • 1 kg schabu w całości
  • 20 g pieprzu czarnego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka soli

W moździerzu rozetrzeć czosnek z pieprzem i z solą. Mięso umyć, oczyścić tylko z największych błonek i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Bardzo długo, intensywnie i dokładnie natrzeć mieszanką ze wszystkich stron. Dokładnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 6 dni.

W dniu pieczenia wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Zostawić do ocieplenia do temperatury pokojowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez godzinę. Co około 10 minut podlewać sokiem, który puści schab.

Soczysty schab pieczony sześciodniowy

Polecam domowe wędliny nie tylko na święta! To doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. U nas takie śniadanko to prawdziwy klasyk: świeże pieczywo posmarowane domowym smarowidłem (bardzo polecam pastę z ziaren słonecznika i dyni) z plasterkiem domowej wędliny.

Z innych domowych wędlin zdecydowanie polecam wędlinę z indyka pieczoną w maśle – jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Schab pieczony sześciodniowy
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 40 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

18 komentarzy

  • Marzena 18 grudnia 2020 o 11:54 Odpowiedz

    Aż 20g pieprzu na 1kg schabu?

    • Wysmakowane 18 grudnia 2020 o 11:57 Odpowiedz

      Tak, ja tyle użyłam. Dla dzieci otoczka była za ostra, wiec dla nich odkrajalam brzegi, ale dorosli wszyscy się zajadali. Jak się Pani bardzo obawia tej ilości, to można ją delikatnie zmniejszyć, ale nie nadmiernie.

      • Marzena 18 grudnia 2020 o 12:24 Odpowiedz

        Dziękuję za extra szybką odpowiedź. W takim razie zabieram się do pracy. Chociaż w zasadzie pracy przy tym schabiku praktycznie nie ma:)

  • kasia 27 sierpnia 2018 o 17:16 Odpowiedz

    Nie sądziłam, że znajdę przepis na schab w sześć dni. Bardzo ciekawy z pewnością wypróbuję, czy mięso nie zepsuje się po tylu dniach?

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2018 o 17:32 Odpowiedz

      Tez byłam pełna obaw. Nie zepsuł się. Był przepyszny. Ponoć można i dłużej.

  • Monika -blogMama.pl 27 lutego 2018 o 19:37 Odpowiedz

    Proste przepisy są najlepsze, kiedyś chyba moja mama taki robiła;-) Lubię wszystko co jest wykonane własnoręcznie, gdyż sklepowe wędliny są niesmaczne.

  • Natalia 27 lutego 2018 o 18:19 Odpowiedz

    Brzmi świetnie! Na pewno wypróbuję~!

  • krystynabozenna 27 lutego 2018 o 17:49 Odpowiedz

    A ja zrobiłam ten schab wg twojego przepisu dosłownie, krok po kroku i wyszedł taki jak piszesz, soczysty, nie wysuszony i bardzo smaczny , dziękuję za przepis 🙂 Polecam 🙂

    • Wysmakowane 27 lutego 2018 o 20:43 Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę że przetestowałaś przepis a jeszcze bardziej że smakowało 🙂

  • Ania, Kęsy Codzienności 31 stycznia 2018 o 21:35 Odpowiedz

    Ciekawy sposób na wędlinę, sama sądziłam, że bez konserwantów nie da się tak długo marynować! Mniam!

    Ciekawa jestem, czy dałoby się inne mięso tak przygotować? Bo do innych niż drobiowe jestem sama w domu…
    A jak długo upieczony utrzymuje świeżość?

    • Wysmakowane 31 stycznia 2018 o 22:18 Odpowiedz

      Aniu przyznam ze nie próbowałam z innymi mięsami. Przepis dostałam od babci koleżanki i absolutnie mnie zachwycił. Chyba rzeczywiście spróbuje kolejnym razem z indykiem. U nas schab zniknął w trzy dni. Założyłabym że tydzień max.

  • Wercia 19 grudnia 2017 o 11:38 Odpowiedz

    A czy może być czosnek granulowany nie ma moździerza

    • Wysmakowane 19 grudnia 2017 o 20:12 Odpowiedz

      Zdecydowanie nie polecam. Lepiej przecisnąć czosnek przez praskę lub rozgnieść nożem

  • Zielona karuzela 18 grudnia 2017 o 18:46 Odpowiedz

    Brzmi fantastycznie. Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

  • Szaman 18 grudnia 2017 o 18:18 Odpowiedz

    Takiego przepisu szukałem! Dzięki 🙂

  • Sylwia 18 grudnia 2017 o 17:40 Odpowiedz

    Czy ten schab można upiec w rękawie do pieczenia

    • Wysmakowane 18 grudnia 2017 o 19:06 Odpowiedz

      Nie, bo co 10 minut należy go podlewać sokami z dna naczynia.

  • Karolina 15 grudnia 2017 o 12:17 Odpowiedz

    Muszę zrobić – wędliny ze sklepu zwykle mi nie smakują…

MENU