Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
6 dni
TrudnośćŁatwy
Czas6 dni
Wydrukuj

Schab pieczony sześciodniowy

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepis na najbardziej soczysty schab pieczony na kanapki jaki kiedykolwiek udało mi się uzyskać. Najprostsza marynata z możliwych, ekstremalnie mało roboty. A potem długie, długie leżakowanie w samych przyprawach (bez tłuszczu!!). Muszę się przyznać, że sama podeszłam do przepisu bardzo nieufnie i fakt trzymania tak długo mięsa w lodówce przyprawiał mnie o zgrozę. Ale jak to? Nie zepsuje się?? Nie zepsuł się. I obiecuję Wam, że jest wart każdej godziny marynowania. Przepyszny, delikatny, soczysty, absolutnie rewelacyjny.

Soczysty schab pieczony sześciodniowy

  • 1 kg schabu w całości
  • 20 g pieprzu czarnego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka soli

W moździerzu rozetrzeć czosnek z pieprzem i z solą. Mięso umyć, oczyścić tylko z największych błonek i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Bardzo długo, intensywnie i dokładnie natrzeć mieszanką ze wszystkich stron. Dokładnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 6 dni.

W dniu pieczenia wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Zostawić do ocieplenia do temperatury pokojowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez godzinę. Co około 10 minut podlewać sokiem, który puści schab.

Soczysty schab pieczony sześciodniowy

Polecam domowe wędliny nie tylko na święta! To doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. U nas takie śniadanko to prawdziwy klasyk: świeże pieczywo posmarowane domowym smarowidłem (bardzo polecam pastę z ziaren słonecznika i dyni) z plasterkiem domowej wędliny.

Z innych domowych wędlin zdecydowanie polecam wędlinę z indyka pieczoną w maśle – jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

    1. Tak, ja tyle użyłam. Dla dzieci otoczka była za ostra, wiec dla nich odkrajalam brzegi, ale dorosli wszyscy się zajadali. Jak się Pani bardzo obawia tej ilości, to można ją delikatnie zmniejszyć, ale nie nadmiernie.

      1. Dziękuję za extra szybką odpowiedź. W takim razie zabieram się do pracy. Chociaż w zasadzie pracy przy tym schabiku praktycznie nie ma:)

  1. Nie sądziłam, że znajdę przepis na schab w sześć dni. Bardzo ciekawy z pewnością wypróbuję, czy mięso nie zepsuje się po tylu dniach?

  2. A ja zrobiłam ten schab wg twojego przepisu dosłownie, krok po kroku i wyszedł taki jak piszesz, soczysty, nie wysuszony i bardzo smaczny , dziękuję za przepis 🙂 Polecam 🙂

  3. Ciekawy sposób na wędlinę, sama sądziłam, że bez konserwantów nie da się tak długo marynować! Mniam!

    Ciekawa jestem, czy dałoby się inne mięso tak przygotować? Bo do innych niż drobiowe jestem sama w domu…
    A jak długo upieczony utrzymuje świeżość?

    1. Aniu przyznam ze nie próbowałam z innymi mięsami. Przepis dostałam od babci koleżanki i absolutnie mnie zachwycił. Chyba rzeczywiście spróbuje kolejnym razem z indykiem. U nas schab zniknął w trzy dni. Założyłabym że tydzień max.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami