- Potrzebny czas: 40 minut + łącznie 4 h chłodzenia
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 6 lipca 2022
SERNIK MANGO - TRUSKAWKA BEZ PIECZENIA
SERNIK MANGO – TRUSKAWKA bez pieczenia, czyli połączenie moich dwóch ukochanych owoców (jeszcze czereśni brakuje!), w wersji idealnej na lato, czyli z dala od piekarnika.
Sernik mango – truskawka to dwie delikatne warstwy: kremowego sernika 🍓🍓 i lekkiego musu mango. Przepis na sam sernik truskawkowy znacie już z przepis na SERNIK TRUSKAWOWY Z KREMEM I BEZĄ . Wyszedł przepyszny i wiedziałam, że z pewnością wrócę kiedyś do tego przepisu w innej sernikowej kombinacji. Natomiast przepis na sam mus mango znalazłam na stronie Smart Bake.
Nawet nie umiem opisać jak bardzo nam smakowało takie połączenie. Dawno, żadne ciasto tak szybko nie zniknęło ze stołu i nie było takiej walki o dokładkę 😅🙈 Zróbcie koniecznie póki sezon na truskawki trwa w najlepsze. Rozanielenie już po pierwszym kęsie gwarantowane!
Jeśli lubisz wypieki bez pieczenia to znajdziesz je pod TAG: BEZ PIECZENIA, natomiast same serniki na zimno siedzą pod TAG: SERNIK NA ZIMNO. Wszystkie serniki z działu mi szalenie smakowały, ale te dwa to chyba moi zdecydowani faworyci: SERNIK OREO i SERNIK KAJMAKOWY NA ZIMNO… i coś czuję, że sernik mango – truskawka dołączy do grona na podium
SERNIK MANGO - TRUSKAWKA BEZ PIECZENIA
SPÓD CIASTECZKOWY
- 120 g ciasteczek maślanych
- 35 g masła
SERNIK TRUSKAWKOWY
- 700 g truskawek
- 18 g żelatyny w proszku + 40 ml wody
- 250 g mascarpone
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g cukru pudru
- 150 g śmietany kremówki
MUS MANGO
- 3 słodkie, dojrzałe mango*
- sok wyciśnięty z cytryny
- 10 g żelatyny w proszku
- 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody
DEKORACJA
- kawałki świeżego mango i truskawki
- kilka bezików (opcjonalnie
- *można zastąpić całkowicie lub częściowo pulpą mango
SERNIK MANGO - TRUSKAWKA /// SPÓD CIASTECZKOWY
Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka wklepać palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.
SERNIK MANGO - TRUSKAWKA /// MASA SEROWO - TRUSKAWKOWA
Wszystkie składniki na sernik powinny być mocno schłodzone. Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować na gładki mus. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Ostudzić i zaprawić masą truskawkową (dodawać łyżka po łyżce masy truskawkowej do żelatyny, za każdym razem mieszając do połączenia). Dodać resztę masy i dokładanie wymieszać.
Ubić mascarpone z jogurtem do uzykania dość sztywnej konsystencji. Dodać masę truskawkową i cukier. Zmiksować. Na koniec ubić bitą śmietanę i delikatnie połączyć ją z masą truskawkową. Całość wylać na spód ciasteczkowy. Schłodzić min. 3 godz. w lodówce.
SERNIK MANGO - TRUSKAWKA /// MUS MANGO
Mango pokroić na kawałki. Zagotować razem z sokiem wyciśniętym z cytryny, aż mango bardzo zmięknie. W tym czasie żelatynę zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Mango zmiksować na gładki mus (można go dodatkowo przetrzeć, żeby się pozbyć, charakterystycznych dla mango „włosków”, ale nie jest to konieczne). Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Masę wyłożyć na sernik. wyrównać i schłodzić najlepiej całą noc.
Podawać schłodzone, udekorowane świeży mango i truskawkami oraz bezikami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.