- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 21 czerwca 2019
Sernik na zimno z mascarpone… a nawet podwójnie z mascarpone, bo serek znajdziemy i w samym serniku i w musie czekoladowym (bez jajek!). Obie warstwy są mocno kremowe i wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli dodacie do tego sezonowe owoce (truskawki z powodzeniem możecie podmieniać na to co aktualnie króluje na straganach) to zrobi się już naprawdę wykwitnie pysznie.
Spód ciasta bez pieczenia
- 150 g herbatników kakaowych
- 90 g masła
- 250 g truskawek
Ciasteczka zmielić na „piasek” i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. Ciasteczka mocno wklepać palcami w dno. Tortownicę włożyć do lodówki i schłodzić min 40 minut (można dłużej). Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na schłodzonym spodzie.
Sernik na zimno z mascarpone
- 10 g żelatyny w proszku
- 250 g serka kremowego (np. Philadelphia/ Ostrovia/ Twój Smak/ itp)
- 300 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- laska wanilii
- 250 ml śmietany słodkiej 30% – mocno schłodzona
- 250 g truskawek
Żelatynę wsypać do większego kubka i zalać 50 ml bardzo gorącej (nie wrzącej!) wody. Szybko wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić na bok do lekkiego ostudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić do sztywności. Serki kremowe, mascarpone, cukier puder I ziarenka wydrążone z laski wanilii przełożyć do misy miksera. Zmiksować dokładnie (te same końcówki co do ubicia śmietany), aż do otrzymania zupełnie jednolitej masy. Zaprawić żelatynę (masę serową dodawać łyżka po łyżce do żelatyny, energicznie mieszając – łącznie 5 – 6 łyżek). Tak zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i razem zmiksować. Na koniec dodać do masy śmietanę delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia.
Masę wyłożyć na spód. Wyrównać wierzch. Schłodzić chwilę do lekkiego stężenia masy serowej i poukładać na wierzchu kolejną warstwę z truskawek pokrojonych w plasterki. Owoce delikatnie wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki i przygotować mus czekoladowy.
Mus czekoladowy bez jajek
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mascarpone
- 250 ml śmietany słodkiej 30% – mocno schłodzona
- 3 łyżki cukru pudru
- dekoracja: kilka kostek białej czekolady i świeże truskawki
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietankę dodać w dwóch turach do masy czekoladowej. I delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na sernik i dobrze schłodzić w lodówce.
Białą czekoladę rozpuścić jak powyżej. Delikatną strużką wylewać dekoracyjnie na zimny mus czekoladowy. Można ozdobić dodatkowo truskawkami.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
9 Responses
Musi być pyszne :))
Ale spód tez jest czekoladowy, jak to zrobilaś? Ten mus….musi być pyszny 🙂
Spód jest po prostu na herbatnikach kakaowych. Bardzo prosty w wykonaniu, a zdecydowanie pasuje do całości.
OK, zapamiętam 🙂
Fajne to ciacho
Truskawkowe szaleństwo trwa, jak widzę, a ta propozycja tak cudna, że aż ślinka już ,,cieknie,, ? Ależ bym skosztowała. ?
To musi być pyszne! 🙂 mniam, takiej wersji jeszcze nie jadłam.
Sernik, czekolada i truskawki! Stworzone dla siebie!
Ciasto marzenie! Połączenie sera i czekolady to rewelacyjny pomysł