fbpx

Sernik na zimno z mascarpone, czekoladą i truskawkami

przepis

Sernik na zimno z mascarpone… a nawet podwójnie z mascarpone, bo serek znajdziemy i w samym serniku i w musie czekoladowym (bez jajek!). Obie warstwy są mocno kremowe i wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli dodacie do tego sezonowe owoce (truskawki z powodzeniem możecie podmieniać na to co aktualnie króluje na straganach) to zrobi się już naprawdę wykwitnie pysznie.

Spód ciasta bez pieczenia

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 90 g masła
  • 250 g truskawek

Ciasteczka zmielić na „piasek” i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. Ciasteczka mocno wklepać palcami w dno. Tortownicę włożyć do lodówki i schłodzić min 40 minut (można dłużej). Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na schłodzonym spodzie.

Sernik na zimno z mascarpone

  • 10 g żelatyny w proszku
  • 250 g serka kremowego (np. Philadelphia/ Ostrovia/ Twój Smak/ itp)
  • 300 g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 250 ml śmietany słodkiej 30% – mocno schłodzona
  • 250 g truskawek

Żelatynę wsypać do większego kubka i zalać 50 ml bardzo gorącej (nie wrzącej!) wody. Szybko wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić na bok do lekkiego ostudzenia.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić do sztywności. Serki kremowe, mascarpone, cukier puder I ziarenka wydrążone z laski wanilii przełożyć do misy miksera. Zmiksować dokładnie (te same końcówki co do ubicia śmietany), aż do otrzymania zupełnie jednolitej masy. Zaprawić żelatynę (masę serową dodawać łyżka po łyżce do żelatyny, energicznie mieszając – łącznie 5 – 6 łyżek). Tak zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i razem zmiksować. Na koniec dodać do masy śmietanę delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia.

Masę wyłożyć na spód. Wyrównać wierzch. Schłodzić chwilę do lekkiego stężenia masy serowej i poukładać na wierzchu kolejną warstwę z truskawek pokrojonych w plasterki. Owoce delikatnie wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki i przygotować mus czekoladowy.

Mus czekoladowy bez jajek

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mascarpone
  • 250 ml śmietany słodkiej 30% – mocno schłodzona
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dekoracja: kilka kostek białej czekolady i świeże truskawki

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietankę dodać w dwóch turach do masy czekoladowej. I delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na sernik i dobrze schłodzić w lodówce.

Białą czekoladę rozpuścić jak powyżej. Delikatną strużką wylewać dekoracyjnie na zimny mus czekoladowy. Można ozdobić dodatkowo truskawkami.

Sernik na zimno z mascarpone, czekoladą i truskawkamiSernik z mascarpone na zimnosernik bez pieczenia z mascarpone i czekoladą

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sernik na zimno z mascarpone, czekoladą i truskawkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

9 komentarzy

  • Ola 1 lipca 2019 o 08:19 Odpowiedz

    Musi być pyszne :))

  • Magdalena Szymańska 26 czerwca 2019 o 17:13 Odpowiedz

    Ale spód tez jest czekoladowy, jak to zrobilaś? Ten mus….musi być pyszny 🙂

    • Wysmakowane 26 czerwca 2019 o 17:16 Odpowiedz

      Spód jest po prostu na herbatnikach kakaowych. Bardzo prosty w wykonaniu, a zdecydowanie pasuje do całości.

  • Milena 25 czerwca 2019 o 22:02 Odpowiedz

    Fajne to ciacho

  • Aneta 21 czerwca 2019 o 14:15 Odpowiedz

    Truskawkowe szaleństwo trwa, jak widzę, a ta propozycja tak cudna, że aż ślinka już ,,cieknie,, 😋 Ależ bym skosztowała. 😍

  • Donna 21 czerwca 2019 o 13:19 Odpowiedz

    To musi być pyszne! 🙂 mniam, takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    • Wysmakowane 21 czerwca 2019 o 13:21 Odpowiedz

      Sernik, czekolada i truskawki! Stworzone dla siebie!

  • Konesso 21 czerwca 2019 o 12:52 Odpowiedz

    Ciasto marzenie! Połączenie sera i czekolady to rewelacyjny pomysł

MENU