Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik na zimno z mascarpone, czekoladą i truskawkami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik na zimno z mascarpone… a nawet podwójnie z mascarpone, bo serek znajdziemy i w samym serniku i w musie czekoladowym (bez jajek!). Obie warstwy są mocno kremowe i wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli dodacie do tego sezonowe owoce (truskawki z powodzeniem możecie podmieniać na to co aktualnie króluje na straganach) to zrobi się już naprawdę wykwitnie pysznie.

Spód ciasta bez pieczenia

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 90 g masła
  • 250 g truskawek

Ciasteczka zmielić na „piasek” i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. Ciasteczka mocno wklepać palcami w dno. Tortownicę włożyć do lodówki i schłodzić min 40 minut (można dłużej). Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na schłodzonym spodzie.

Sernik na zimno z mascarpone

  • 10 g żelatyny w proszku
  • 250 g serka kremowego (np. Philadelphia/ Ostrovia/ Twój Smak/ itp)
  • 300 g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 250 ml śmietany słodkiej 30% – mocno schłodzona
  • 250 g truskawek

Żelatynę wsypać do większego kubka i zalać 50 ml bardzo gorącej (nie wrzącej!) wody. Szybko wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić na bok do lekkiego ostudzenia.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić do sztywności. Serki kremowe, mascarpone, cukier puder I ziarenka wydrążone z laski wanilii przełożyć do misy miksera. Zmiksować dokładnie (te same końcówki co do ubicia śmietany), aż do otrzymania zupełnie jednolitej masy. Zaprawić żelatynę (masę serową dodawać łyżka po łyżce do żelatyny, energicznie mieszając – łącznie 5 – 6 łyżek). Tak zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i razem zmiksować. Na koniec dodać do masy śmietanę delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia.

Masę wyłożyć na spód. Wyrównać wierzch. Schłodzić chwilę do lekkiego stężenia masy serowej i poukładać na wierzchu kolejną warstwę z truskawek pokrojonych w plasterki. Owoce delikatnie wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki i przygotować mus czekoladowy.

Mus czekoladowy bez jajek

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mascarpone
  • 250 ml śmietany słodkiej 30% – mocno schłodzona
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dekoracja: kilka kostek białej czekolady i świeże truskawki

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietankę dodać w dwóch turach do masy czekoladowej. I delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na sernik i dobrze schłodzić w lodówce.

Białą czekoladę rozpuścić jak powyżej. Delikatną strużką wylewać dekoracyjnie na zimny mus czekoladowy. Można ozdobić dodatkowo truskawkami.

Sernik na zimno z mascarpone, czekoladą i truskawkamiSernik z mascarpone na zimnosernik bez pieczenia z mascarpone i czekoladą

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

    1. Spód jest po prostu na herbatnikach kakaowych. Bardzo prosty w wykonaniu, a zdecydowanie pasuje do całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami