Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sernik Oreo na zimno

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik Oreo na zimno bez pieczenia. Nie mogłam oprzeć się wrażeniu że konsystencją i smakiem sernik przypomina ptasie mleczko: taka mleczna, delikatna, subtelna pianka. Ciasteczka dajemy na spód, do środka sernika i na wierzch do dekoracji. Użyłam Neo o smaku waniliowym i czekoladowym, ale można wykorzystać dowolne inne smaki. Koniecznie dajcie sernikowi posiedzieć w lodówce co najmniej dobę – nabierze właściwej konsystencji i ciasteczka odpowiednio zmiękną.

 

Spód

  • 35 g masła
  • 160 g ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)

Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka pokruszyć jak najdrobniej (najwygodniej w pojemniku blendera do siekania). Wymieszać dokładnie z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą ciasteczkową wklepując ją palcami w dno. Wstawić do lodówki na godzinę.

Sernik Oreo na zimno:

  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • opakowanie mascarpone 250 g
  • opakowanie serka kremowego 125 g (np. Philadelphia, Twój smak, Ostrovia czy inny)
  • 150 g cukru pudru
  • niepełne 6 łyżeczek żelatyny (ok 16 g)
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • ok. 160 g ciastek Oreo/ Neo

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sery włożyć do dużego naczynia i krótko zmiksować. Dodać cukier puder i zmiksować tylko do połączenia. Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody (ok. 60 ml) i dokładnie, energicznie wymieszać. Dodać łyżkę masy serowej i szybko wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy (łącznie około 5 łyżek) – upewnić się że nie ma żadnych grudek. W razie potrzeby zmiksować.

Zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Dodać pokrojone na połówki ciasteczka i bardzo delikatnie zamieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • Łyżka masła
  • Ciastka Oreo do dekoracji

Polewę przygotować gdy sernik już w pełni stężeje. Ubić na sztywno śmietanę w małym garnuszku. Zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać masło – wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać aż uzyskamy całkowicie gładką masę. Rozprowadzić masę czekoladową na wierzchu sernika, udekorować połówkami ciasteczek i wstawić do lodówki – najlepiej na całą dobę.

sernik Oreo na zimnoSernik Oreo na zimnoSernik Oreo na zimno

Jeśli lubisz połączenie sernika z znanymi słodyczami to koniecznie przetestuj też Sernik Dwa Michałki z dodatkiem i ciemnych i jasnych cukierków michałki oraz Sernik truflowy (naprawdę w środku są trufle!)

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten podbił moje serce. Zupełnie inna konsystencja niż w znanych mi sernikach na zimno. Przepyszne!

  2. A ja zrobilam dokladnie zgodnie z przepisem i nie bylo zadnego problemu z zelatyna ani z niczym innym. Przepis super

  3. Sara, często tak zaprawiam żelatynę i jest wszystko ok. Trzeba tylko natychmiast ją dokładnie wymieszać. Oczywiście jeśli masz już swój przetestowany sposób to możesz zrobić po swojemu. Natomiast wydaje mi się, że jest wtedy większe ryzyko pozostawienia potencjalnych grudek.

  4. Mam wątpliwości z opisanym sposobem połączenia żelatyny z kilkoma łyżkami masy serowej 🙁 Gdy do ciepłej żelatyny dodamy choćby jedną łyżkę zimnego sera, to masa natychmiast stężeje i nie można będzie jej już wmieszać z pozostałym serem. Też robię różne serniki na zimno, i żelatynę (mocno ciepłą) wlewam cienkim strumieniem do sera i jednocześnie miksuję. Ten sposób wydaje mi się łatwiejszy i pewniejszy 🙂 Poza tym przepis smakowity, warto spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami