Sernik Oreo na zimno

przepis

Sernik Oreo na zimno bez pieczenia. Nie mogłam oprzeć się wrażeniu że konsystencją i smakiem sernik przypomina ptasie mleczko: taka mleczna, delikatna, subtelna pianka. Ciasteczka dajemy na spód, do środka sernika i na wierzch do dekoracji. Użyłam Neo o smaku waniliowym i czekoladowym, ale można wykorzystać dowolne inne smaki. Koniecznie dać sernikowi posiedzieć w lodówce co najmniej dobę – nabierze właściwej konsystencji i ciasteczka odpowiednio zmiękną.

 

Spód

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 35 g masła
  • 160 g ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)

[/list]Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka pokruszyć jak najdrobniej (najwygodniej w pojemniku blendera do siekania). Wymieszać dokładnie z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą ciasteczkową wklepując ją palcami w dno. Wstawić do lodówki na godzinę.

Sernik Oreo na zimno:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • opakowanie mascarpone 250 g
  • opakowanie serka kremowego 125 g (np. Philadelphia, Twój smak, Ostrovia czy inny)
  • 150 g cukru pudru
  • niepełne 6 łyżeczek żelatyny (ok 16 g)
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • ok. 160 g ciastek Oreo/ Neo

[/list]Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sery włożyć do dużego naczynia i krótko zmiksować. Dodać cukier i zmiksować tylko do połączenia (nie napowietrzać masy). Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody (ok 60ml) i dokładnie, energicznie wymieszać. Dodać łyżkę masy serowej i szybko wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy (łącznie około 5 łyżek) – upewnić się że nie ma żadnych grudek. W razie potrzeby zmiksować. Zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Dodać pokrojone na połówki ciasteczka i bardzo delikatnie zamieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 70 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • Łyżka masła
  • Ciastka Oreo do dekoracji

[/list]Polewę przygotować gdy sernik już w pełni stężeje. Ubić na sztywno śmietanę w małym garnuszku. Zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać masło – wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać aż uzyskamy całkowicie gładką masę. Rozprowadzić masę czekoladową na wierzchu sernika, udekorować połówkami ciasteczek i wstawić do lodówki – najlepiej na całą dobę.

sernik Oreo na zimnoSernik Oreo na zimnoSernik Oreo na zimno

Jeśli lubisz połączenie sernika z znanymi słodyczami to koniecznie przetestuj też Sernik Dwa Michałki z dodatkiem i ciemnych i jasnych cukierków michałki oraz Sernik truflowy (naprawdę w środku są trufle!)

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sernik oreo na zimno
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 35 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

10 komentarzy

  • Madzik 3 sierpnia 2018 o 13:23 Odpowiedz

    Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten podbił moje serce. Zupełnie inna konsystencja niż w znanych mi sernikach na zimno. Przepyszne!

  • Katarzynka 19 lipca 2018 o 20:26 Odpowiedz

    A ja zrobilam dokladnie zgodnie z przepisem i nie bylo zadnego problemu z zelatyna ani z niczym innym. Przepis super

    • Wysmakowane 19 lipca 2018 o 20:36 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę że wszystko poszło jak należy 🙂 Smacznego!

  • Michal 29 października 2017 o 15:10 Odpowiedz

    Ostatnio jadłem kupowany ciasto oreo. Nie wiedziałem że przepis jest tak prosty. Będę musiał spróbować się z nim zmierzyć.

    • Wysmakowane 29 października 2017 o 21:16 Odpowiedz

      Michał, super! Wierzę w pełny sukces bo przepis naprawdę nie jest skomplikowany. 🙂

  • Sikoreczka 29 października 2017 o 15:02 Odpowiedz

    Mniam mniam mniam aż chce się zjeść.

  • Anna Fit 29 października 2017 o 14:54 Odpowiedz

    Wygląda pysznie (i na pewno tak samo smakuje)! Ja niestety nie będę mogła spróbować, bo w składzie jest żelatyna 🙁

    • Wysmakowane 29 października 2017 o 21:15 Odpowiedz

      No niestety. Jest i ciężko ją pominąć zachowując konsystencje sernika. Mogę polecić tylko serniki pieczone.

  • Wysmakowane 20 sierpnia 2017 o 17:05 Odpowiedz

    Sara, często tak zaprawiam żelatynę i jest wszystko ok. Trzeba tylko natychmiast ją dokładnie wymieszać. Oczywiście jeśli masz już swój przetestowany sposób to możesz zrobić po swojemu. Natomiast wydaje mi się, że jest wtedy większe ryzyko pozostawienia potencjalnych grudek.

  • sara 20 sierpnia 2017 o 16:35 Odpowiedz

    Mam wątpliwości z opisanym sposobem połączenia żelatyny z kilkoma łyżkami masy serowej 🙁 Gdy do ciepłej żelatyny dodamy choćby jedną łyżkę zimnego sera, to masa natychmiast stężeje i nie można będzie jej już wmieszać z pozostałym serem. Też robię różne serniki na zimno, i żelatynę (mocno ciepłą) wlewam cienkim strumieniem do sera i jednocześnie miksuję. Ten sposób wydaje mi się łatwiejszy i pewniejszy 🙂 Poza tym przepis smakowity, warto spróbować 🙂

MENU