- Porcja: tortownica 20 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 12 listopada 2016
Puszysty sernik – zupełnie inny niż wszystkie pozostałe serniki na blogu. Przygotowanie zaprzeczające wszelkim twardym regułom szykowania sernika idealnego mazistego (porady): długo miksujemy, ubijamy białka, napuszamy. To co zostaje niezmienne i święte to: pokojowa temperatura składników, długie pieczenie w kąpieli wodnej i konsumpcja nie wcześniej niż po 24 godzinach.
Sernik w trakcie pieczenie rośnie, a w trakcie studzenia opada i powierzchnia staje się całkowicie płaska. Nie zastąpi na piedestale mojego sernika idealnego (kocham serniki maziste w konsystencji, rozpływające się na języku), niemniej jest tak dobry, że cała blaszka rozeszła się momentalnie. Przygotowałam na czekoladowo orzechowym spodzie i wykończyłam polewą na bazie powideł i pomarańczy.
Czekoladowy spód
- 30 g mlecznej czekolady
- 30 g miękkiego masła
- pół jajka
- 18 g mąki przesianej
- spora szczypta sody
- garść orzechów laskowych
Formę okrągłą o średnicy 20 m wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Orzechy podprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Wsadzić do woreczka foliowego. Po kilkunastu minutach wyjąć, obrać z skórki i zblendować na sypko. Można blenderem w pojemniku do siekania, w moździerzu bądź wsadzić do ściereczki i rozbić tłuczkiem.
Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki razem z masłem i roztopić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą – dno miseczki nie może dotykać do wody). Jajko lekko roztrzepać. Miskę z czekoladą zdjąć znad garnka i wymieszać z jajkiem. Dodać mąkę, sodę i orzechy. Wymieszać i rozprowadzić równo po dnie tortownicy. Piec 10 minut w 175 stopniach.
Puszysty sernik:
- 480g kremowego serka (Ostrovia/ Twój smak/ Philadelphia) smak naturalny
- 4 małe jajka
- budyń waniliowy w proszku niesłodzony
- 100g cukru pudru
- 8g wanilinowego
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać budynie, ubić. Dodawać stopniowo serki cały czas ubijając. Następnie w oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno. Dodawać porcjami po 2-3 łyżki piany do żółtek i delikatnie mieszać łyżką.
Na dno piekarnika postawić małą keksówkę wypełnioną zagotowaną gorącą wodą (zapobiegnie to pękaniu sernika). Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 minut. Studzić powoli: przetrzymać kilkanaście minut w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo coraz bardziej uchylając drzwiczki.
Polewa śliwkowa:
- 65g powideł ze śliwki węgierki
- Łyżka soku z limonki
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- Kilka orzechów laskowych do dekoracji
Powidła zblendować z sokami wyciśniętymi z owoców. Włożyć do małego garnuszka, zagotować i chwilę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozprowadzić na powierzchni sernika. Ozdobić lekko posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce co najmniej całą noc.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
7 Responses
Znakomity, przepyszny, a jaki łatwy do zrobienia! Zawsze sie udaje i znika w mig ze stołu 🙂
Goście nie mogli się go nachwalić 🙂
Wygląda mega smacznie
Dziękuję. 🙂 Taki właśnie jest.
Lubie serniki , a dodatek śliwki nadaje im takiego lepszego specyficznego smaku, pycha 🙂
dokładnie. świetnie się komponuje
Uwielbiam serniki A ten wygląda bardzo apetycznie.
Idealnie puszysty wyszedł! Dokładnie takie uwielbiam najbardziej!