Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Puszysty sernik z powidłami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Puszysty sernik  – zupełnie inny niż wszystkie pozostałe serniki na blogu. Przygotowanie zaprzeczające wszelkim twardym regułom szykowania sernika idealnego mazistego (porady): długo miksujemy, ubijamy białka, napuszamy. To co zostaje niezmienne i święte to: pokojowa temperatura składników, długie pieczenie w kąpieli wodnej i konsumpcja nie wcześniej niż po 24 godzinach.
Sernik w trakcie pieczenie rośnie, a w trakcie studzenia opada i powierzchnia staje się całkowicie płaska. Nie zastąpi na piedestale mojego sernika idealnego (kocham serniki maziste w konsystencji, rozpływające się na języku), niemniej jest tak dobry, że cała blaszka rozeszła się momentalnie. Przygotowałam na czekoladowo orzechowym spodzie i wykończyłam polewą na bazie powideł i pomarańczy.

Czekoladowy spód

  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g miękkiego masła
  • pół jajka
  • 18 g mąki przesianej
  • spora szczypta sody
  • garść orzechów laskowych

Formę okrągłą o średnicy 20 m wyłożyć  na dnie papierem do pieczenia.
Orzechy podprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Wsadzić do woreczka foliowego. Po kilkunastu minutach wyjąć, obrać z skórki i zblendować na sypko. Można blenderem w pojemniku do siekania, w moździerzu bądź wsadzić do ściereczki i rozbić tłuczkiem.
Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki razem z masłem i roztopić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą – dno miseczki nie może dotykać do wody). Jajko lekko roztrzepać. Miskę z czekoladą zdjąć znad garnka i wymieszać z jajkiem. Dodać mąkę, sodę i orzechy. Wymieszać i rozprowadzić równo po dnie tortownicy. Piec 10 minut w 175 stopniach. 

Puszysty sernik:

  • 480g kremowego serka (Ostrovia/ Twój smak/ Philadelphia) smak naturalny
  • 4 małe jajka
  • budyń waniliowy w proszku niesłodzony
  • 100g cukru pudru
  • 8g wanilinowego

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać budynie, ubić. Dodawać stopniowo serki cały czas ubijając. Następnie w oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno. Dodawać porcjami po 2-3 łyżki piany do żółtek i delikatnie mieszać łyżką.
Na dno piekarnika postawić małą keksówkę wypełnioną zagotowaną gorącą wodą (zapobiegnie to pękaniu sernika). Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 minut. Studzić powoli: przetrzymać kilkanaście minut w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo coraz bardziej uchylając drzwiczki.

Polewa śliwkowa:

  • 65g powideł ze śliwki węgierki
  • Łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • Kilka orzechów laskowych do dekoracji

Powidła zblendować z sokami wyciśniętymi z owoców. Włożyć do małego garnuszka, zagotować i chwilę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozprowadzić na powierzchni sernika. Ozdobić lekko posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce co najmniej całą noc.

Puszysty sernik z powidłamiPuszysty sernik z powidłami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Znakomity, przepyszny, a jaki łatwy do zrobienia! Zawsze sie udaje i znika w mig ze stołu 🙂
    Goście nie mogli się go nachwalić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami