Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sernik z adwokatem / ajerkoniakiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik z adwokatem … z dużą ilością adwokatu, więc zdecydowanie dozwolony od lat 18 stu ?. Prosty, szybki i przyjemny w wykonaniu (a jeszcze przyjemniejszy w jedzeniu!). Najprostszy spód z pokruszonych ciasteczek i kremowa masa sernikowa z mocno wyczuwalną ilością adwokatu/ ajerkoniaku. Na wierzch cienka warstwa żelki adwokatowej i starta gorzka czekolada, którą posypujemy jeszcze lekko ciepłą żelkę, tak by częściowo delikatnie się roztopiła. Dzięki temu będzie się ładnie trzymać sernika i będzie czymś pośrednim między polewą i posypką. Ten wypiek nie może się nie udać! Sernik nie rośnie, więc i nie opada. Po upieczeniu jest gładki jak stół, przez co pięknie prezentuje się nawet na świątecznym stole.  Musicie jedynie pamiętać o kluczowych zasadach pieczenia takiego sernika, tj. wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, krótkie miksowanie składników i długie pieczenie w coraz niższej temperaturze (najlepiej w kąpieli wodnej (całość zasad tutaj: sernik mazisty idealny).

 

Spód sernika

  • 160 g ciasteczek owsianych
  • 30 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków nie wykładać, ani nie sparować tłuszczem). Ciasteczka równomiernie rozłożyć i wklepać palcami mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania sernika.

Sernik z adwokatem

  • 750 g twarogu tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml likieru jajecznego adwokat/ ajerkoniak
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa i dekoracja

  • 60 ml ml likieru jajecznego adwokat/ ajerkoniak
  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • ok 80 g gorzkiej czekolady na wierzch

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Ser, cukier, ajerkoniak i mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Masę sernikową wylać na schłodzony spód. Piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wykonać żelkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i ostudzić. Wymieszać z adwokatem. Masę wylać na sernik i obsypać z wierzchu startą czekoladą. Gdy żelka całkowicie stężeje, wyjąć sernik z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

sernik adwokatowysernik z ajerkoniakowysernik z adwokatemsernik z likierem jajecznym

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Mam ajerkoniak, który dostałam od koleżanki na urodziny, a jakoś niespecjalnie się palę do picia go, więc dzieki za pomysł;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami