Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Serowe ciasteczka z jabłkami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Serowe ciasteczka z jabłkami czyli prosty deserek z wykorzystaniem tylko kilku, podstawowych składników. Ciasteczka są nieco pracochłonne, ale smakują pysznie i ładnie się prezentują, więc myślę, że są warte czasu spędzonego w kuchni. Zwłaszcza, że ich przygotowanie można rozłożyć w czasie. Ciasto po zagnieceniu można zostawić w lodówce, szczelnie owinięte w folię, nawet na całą dobę. Zdecydowanie najlepsze są lekko ciepłe: chwilę po wyciągnięciu z piekarnika lub później, ale delikatnie podgrzane.

Serowe ciasteczka z jabłkami

  • 180 g twarogu
  • 180 g maki pszennej
  • 40 g cukru pudru + do posypania
  • 150 g masła
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 4 małe jabłka

Twaróg zmielić blenderem lub w maszynce do mięsa. Do dużej miski przesiać mąkę, sól i 40 g cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane masło i wanilię wydrążoną z laski. Zagnieść ciasto do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zwinąć w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę (można zostawić na dłużej). Bezpośrednio przed formowaniem ciasteczek przyszykować jabłka: obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować dość cienko (grubość ok 3 mm) i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką kółka (o średnicy ok 1 cm większej niż długość jabłek). Jabłka układać na połówce ciasta, przykrywając drugą połową. Zlepiać ciasto tylko po bokach, od przodu ma być widoczne jabłuszko. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Od razu po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.

Serowe ciasteczka z jabłkami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami