Serowe ciasteczka z jabłkami

przepis

Serowe ciasteczka z jabłkami czyli prosty deserek z wykorzystaniem tylko kilku, podstawowych składników. Ciasteczka są nieco pracochłonne, ale smakują pysznie i ładnie się prezentują, więc myślę, że są warte czasu spędzonego w kuchni. Zwłaszcza, że ich przygotowanie można rozłożyć w czasie. Ciasto po zagnieceniu można zostawić w lodówce, szczelnie owinięte w folię, nawet na całą dobę. Zdecydowanie najlepsze są lekko ciepłe: chwilę po wyciągnięciu z piekarnika lub później, ale delikatnie podgrzane.

Serowe ciasteczka z jabłkami

  • 180 g twarogu
  • 180 g maki pszennej
  • 40 g cukru pudru + do posypania
  • 150 g masła
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 4 małe jabłka

Twaróg zmielić blenderem lub w maszynce do mięsa. Do dużej miski przesiać mąkę, sól i 40 g cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane masło i wanilię wydrążoną z laski. Zagnieść ciasto do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zwinąć w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę (można zostawić na dłużej). Bezpośrednio przed formowaniem ciasteczek przyszykować jabłka: obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować dość cienko (grubość ok 3 mm) i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką kółka (o średnicy ok 1 cm większej niż długość jabłek). Jabłka układać na połówce ciasta, przykrywając drugą połową. Zlepiać ciasto tylko po bokach, od przodu ma być widoczne jabłuszko. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Od razu po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.

Serowe ciasteczka z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Serowe ciasteczka z jabłkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

5 komentarzy

  • super dzieciaczki 18 września 2017 o 10:32 Odpowiedz

    Ale mi smaka narobiłaś 🙂

  • Anna Kot 11 września 2017 o 07:56 Odpowiedz

    ale pychotka! 🙂

  • Ela 10 września 2017 o 23:23 Odpowiedz

    Smakowicie 🙂

  • Monika 10 września 2017 o 18:25 Odpowiedz

    Wyglądają pysznie. To moje smaki dzieciństwa.

    • Wysmakowane 10 września 2017 o 18:30 Odpowiedz

      Też mi się kojarzą z dzieciństwem 🙂 ale teraz mi równie bardzo smakowały 😛

MENU