- Potrzebny czas: 10 min + 40 min chłodzenia + 15 min pieczenia
- Porcja: ok. 30 ciasteczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 lipca 2020
Serowe krakersy z sera cheddar (i idealnie też z parmezanu). Chrupanie ich jest tak wciągające, że aż strach je robić kolejny raz. Bo fit to one nie są z całą pewnością. 😉 Świetnie smakują na wieczorną przegryzkę tak ot, ale i do podania np. z różnymi dipami. Jeśli robicie na imprezę to od razu róbcie z podwójnej, albo i potrójnej porcji bo znikają momentalnie. Można kombinować z dodatkami ziół zamieniając kminek np. na wędzoną paprykę, oregano czy sezam. Krakersy są tak proste w zrobieniu, że spokojnie do ich zrobienia możecie zaprosić Wasze pociechy, nawet te już 3 – 4 letnie Wałkowanie i wycinanie kształtów to prawdziwa frajda. Zwłaszcza jeśli tym kształtem jest miś (jak u mnie), lalka czy inne autko 🙂
Serowe krakersy
- 100 g sera cheddar w kawałku
- 30 g sera parmezan (można pominąć używając odpowiednio więcej sera cheddar)
- ząbek czosnku
- 120 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki -> MIARY)
- 2 łyżki mleka
- 70 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej)
- pół łyżeczki soli
- do posypania: papryka ostra w proszku, kminek, sól gruboziarnista
Sery zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko, sery, miękkie masło i sól. Masę zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. 45 min.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować cienko, wykrawać dowolne kształty. Krakersy układać na przygotowanej blaszce zachowując ok. 2 cm odstępy. Posypać „ciasteczka” papryką, kminkiem i solą gruboziarnistą. Wstawić do piekarnika i piec. ok 15 minut na rumiano.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Jedna odpowiedź
Super ciasteczka, koniecznie muszę spróbować 🙂