Serowe krakersy

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Serowe krakersy z sera cheddar (i idealnie też z parmezanu). Chrupanie ich jest tak wciągające, że aż strach je robić kolejny raz. Bo fit to one nie są z całą pewnością. 😉 Świetnie smakują na wieczorną przegryzkę tak ot, ale i do podania np. z różnymi dipami. Jeśli robicie na imprezę to od razu róbcie z podwójnej, albo i potrójnej porcji bo znikają momentalnie. Można kombinować z dodatkami ziół zamieniając kminek np. na wędzoną paprykę, oregano czy sezam. Krakersy są tak proste w zrobieniu, że spokojnie do ich zrobienia możecie zaprosić Wasze pociechy, nawet te już 3 – 4 letnie Wałkowanie i wycinanie kształtów to prawdziwa frajda. Zwłaszcza jeśli tym kształtem jest miś (jak u mnie), lalka czy inne autko 🙂

 

Serowe krakersy

  • 100 g sera cheddar w kawałku
  • 30 g sera parmezan (można pominąć używając odpowiednio więcej sera cheddar)
  • ząbek czosnku
  • 120 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 2 łyżki mleka
  • 70 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej)
  • pół łyżeczki soli
  • do posypania: papryka ostra w proszku, kminek, sól gruboziarnista

Sery zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko, sery, miękkie masło i sól. Masę zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. 45 min.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować cienko, wykrawać dowolne kształty. Krakersy układać na przygotowanej blaszce zachowując ok. 2 cm odstępy.  Posypać „ciasteczka” papryką, kminkiem i solą gruboziarnistą. Wstawić do piekarnika i piec. ok 15 minut na rumiano.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Serowe krakery

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g