
Autor Wysmakowane 18 marca 2020
Szisz kebab czyli prosty kebab na patyku inspirowany kuchnią arabską. W mojej wersji z mielonym mięsem indyka, choć oryginalnie powinno użyć się jagnięciny, ewentualnie wołowiny, ale na pewno w żadnym razie nie wieprzowiny (toż to kuchnia arabska!).
Szisz kebab obowiązkowo przyrządzamy na grillu. Moja dzisiejsza wersja jeszcze na patelni grillowej, ale już nie mogę się doczekać startu sezonu grillowego w ogródku. To będzie nasz pierwszy sezon z własnym ogródkiem po przeprowadzce z bloku, więc nie skłamię, mówiąc, że czekamy z gigantyczną ekscytacją ? Po długich rozważaniach wszelkich za i przeciw różnych typów grilla (gazowe/ węglowe/ elektryczne) finalnie zdecydujemy się na grill gazowy. Węglowy jakoś nas nie przekonuje. Jednak wygoda użytkowania w porównaniu z gazowym jest nieporównywalnie mniejsza. Zdecydowanie przekonuje mnie fakt rozpalenia grilla w kilka sekund vs. kilkadziesiąt minut, możliwość podłączenia termometru (i dzięki temu kontrolowania temperatury smażonych dań) oraz dużo prostsze czyszczenie. Pozostaje wybór konkretnego modelu, a jest z czego wybierać! Te lepsze grille można obsłużyć smartfonem (!!), jeszcze lepiej absorbują ciepło, mają osobną regulację mocy na każdy z palników, efektywniej chronią palniki przed skapującym tłuszczem, a nawet mają opcję grillowania na kamieniu do pizzy bądź w woku, co znacznie rozszerza możliwości grillowania…. Teraz sami musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, które z tych funkcji naprawdę potrzebujemy. Chciałabym wszystkie! Ale to oczywiście ma przełożenie na cenę. Coś za coś. Z drugiej strony większość grilli ma gwarancję 10 lat, więc zakładam, że to jednak będzie zakup na długie lata.
Shish kebab z grilla
- 500 g mięsa mielonego z jagnięciny/ wołowiny/ cielęciny/ indyka
- łyżeczka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
- 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- sól do smaku.
- pieprz świeżo mielony do smaku.
- niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natka pietruszki.
- patyczki do szaszłyków
- do podania: sałatka z świeżymi pomidorkami, ryż lub pita i sos czosnkowy
- sos do kebabów: 100 g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, łyżka pasty tahini, łyżeczka posiekanej natki, łyżeczka sezamu i sól oraz pieprz do smaku (ewentualnie dodatkowo posiekana mięta)
Mięso ocieplić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać w misce. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso mielone, połowę natki. Dokładnie wyrobić rękami, najlepiej kilka minut, by mocno napowietrzyć mięso. Włożyć do miski i, jeśli to możliwe, zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. W tym czasie przygotować sos oraz patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Mięsem oblepiać równo patyczek formując kebab. Bardzo mocno nagrzać patelnię grillową. Gdy będzie gorąca, lekko ją natłuścić i smażyć szaszłyki z wszystkich stron. W wersji na grillu ogrodowym, szaszłyki smażyć kilka minut na wyższej półce, a na koniec obniżyć ruszt, by mocno zarumienić mięso. Kebaby podawać z ryżem lub chlebkami pita, w towarzystwie prostej sałatki, z sosem czosnkowo – sezamowym i posypane resztą natki.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DECOFIRE
Jedna odpowiedź
Niestety mieszkam w bloku, więc grillowanie nie wchodzi w grę.. 🙁 Przygotowałam mięso na patelni i wyszło naprawdę pyszne!