Shish kebab z grilla

przepis

Szisz kebab czyli prosty kebab na patyku inspirowany kuchnią arabską. W mojej wersji z mielonym mięsem indyka, choć oryginalnie powinno użyć się jagnięciny, ewentualnie wołowiny, ale na pewno w żadnym razie nie wieprzowiny (toż to kuchnia arabska!).

Szisz kebab obowiązkowo przyrządzamy na grillu. Moja dzisiejsza wersja jeszcze na patelni grillowej, ale już nie mogę się doczekać startu sezonu grillowego w ogródku. To będzie nasz pierwszy sezon z własnym ogródkiem po przeprowadzce z bloku, więc nie skłamię, mówiąc, że czekamy z gigantyczną ekscytacją 😊 Po długich rozważaniach wszelkich za i przeciw różnych typów grilla (gazowe/ węglowe/ elektryczne) finalnie zdecydujemy się na grill gazowy. Elektryczny odpadł z założenia w przedbiegach, a węglowy finalnie też poległ w starciu z gazowym. Jednak wygoda użytkowania jest nieporównywalnie większa. Zdecydowanie przekonuje mnie fakt rozpalenia grilla w kilka sekund vs. kilkadziesiąt minut, możliwość podłączenia termometru (i dzięki temu kontrolowania temperatury smażonych dań) oraz dużo prostsze czyszczenie. Pozostaje wybór konkretnego modelu, a jest z czego wybierać! Te lepsze grille można obsłużyć smartfonem (!!), jeszcze lepiej absorbują ciepło, mają osobną regulację mocy na każdy z palników, efektywniej chronią palniki przed skapującym tłuszczem, a nawet mają opcję grillowania na kamieniu do pizzy bądź w woku, co znacznie rozszerza możliwości grillowania…. Teraz sami musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, które z tych funkcji naprawdę potrzebujemy. Chciałabym wszystkie! Ale to oczywiście ma przełożenie na cenę. Coś za coś. Z drugiej strony większość grilli ma gwarancję 10 lat, więc zakładam, że to jednak będzie zakup na długie lata.

 

Shish kebab z grilla

  • 500 g mięsa mielonego z jagnięciny/ wołowiny/ cielęciny/ indyka
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • sól do smaku.
  • pieprz świeżo mielony do smaku.
  • niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natka pietruszki.
  • patyczki do szaszłyków
  • do podania: sałatka z świeżymi pomidorkami, ryż lub pita i sos czosnkowy
  • sos do kebabów: 100 g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, łyżka pasty tahini, łyżeczka posiekanej natki, łyżeczka sezamu i sól oraz pieprz do smaku (ewentualnie dodatkowo posiekana mięta)

Mięso ocieplić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać w misce. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso mielone, połowę natki. Dokładnie wyrobić rękami, najlepiej kilka minut, by mocno napowietrzyć mięso. Włożyć do miski i, jeśli to możliwe, zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. W tym czasie przygotować sos oraz patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Mięsem oblepiać równo patyczek formując kebab. Bardzo mocno nagrzać patelnię grillową. Gdy będzie gorąca, lekko ją natłuścić i smażyć szaszłyki z wszystkich stron. W wersji na grillu ogrodowym, szaszłyki smażyć kilka minut na wyższej półce, a na koniec obniżyć ruszt, by mocno zarumienić mięso.  Kebaby podawać z ryżem lub chlebkami pita, w towarzystwie prostej sałatki, z sosem czosnkowo – sezamowym i posypane resztą natki.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Shish kebab z grilla

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Shish kebab z grilla
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

  • LanaDelRey 3 kwietnia 2020 o 13:26 Odpowiedz

    Niestety mieszkam w bloku, więc grillowanie nie wchodzi w grę.. 🙁 Przygotowałam mięso na patelni i wyszło naprawdę pyszne!

MENU