Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Shish kebab z grilla

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szisz kebab czyli prosty kebab na patyku inspirowany kuchnią arabską. W mojej wersji z mielonym mięsem indyka, choć oryginalnie powinno użyć się jagnięciny, ewentualnie wołowiny, ale na pewno w żadnym razie nie wieprzowiny (toż to kuchnia arabska!).

Szisz kebab obowiązkowo przyrządzamy na grillu. Moja dzisiejsza wersja jeszcze na patelni grillowej, ale już nie mogę się doczekać startu sezonu grillowego w ogródku. To będzie nasz pierwszy sezon z własnym ogródkiem po przeprowadzce z bloku, więc nie skłamię, mówiąc, że czekamy z gigantyczną ekscytacją ? Po długich rozważaniach wszelkich za i przeciw różnych typów grilla (gazowe/ węglowe/ elektryczne) finalnie zdecydujemy się na grill gazowy. Węglowy jakoś nas nie przekonuje. Jednak wygoda użytkowania w porównaniu z gazowym jest nieporównywalnie mniejsza. Zdecydowanie przekonuje mnie fakt rozpalenia grilla w kilka sekund vs. kilkadziesiąt minut, możliwość podłączenia termometru (i dzięki temu kontrolowania temperatury smażonych dań) oraz dużo prostsze czyszczenie. Pozostaje wybór konkretnego modelu, a jest z czego wybierać! Te lepsze grille można obsłużyć smartfonem (!!), jeszcze lepiej absorbują ciepło, mają osobną regulację mocy na każdy z palników, efektywniej chronią palniki przed skapującym tłuszczem, a nawet mają opcję grillowania na kamieniu do pizzy bądź w woku, co znacznie rozszerza możliwości grillowania…. Teraz sami musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, które z tych funkcji naprawdę potrzebujemy. Chciałabym wszystkie! Ale to oczywiście ma przełożenie na cenę. Coś za coś. Z drugiej strony większość grilli ma gwarancję 10 lat, więc zakładam, że to jednak będzie zakup na długie lata.

 

Shish kebab z grilla

  • 500 g mięsa mielonego z jagnięciny/ wołowiny/ cielęciny/ indyka
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • sól do smaku.
  • pieprz świeżo mielony do smaku.
  • niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natka pietruszki.
  • patyczki do szaszłyków
  • do podania: sałatka z świeżymi pomidorkami, ryż lub pita i sos czosnkowy
  • sos do kebabów: 100 g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, łyżka pasty tahini, łyżeczka posiekanej natki, łyżeczka sezamu i sól oraz pieprz do smaku (ewentualnie dodatkowo posiekana mięta)

Mięso ocieplić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać w misce. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso mielone, połowę natki. Dokładnie wyrobić rękami, najlepiej kilka minut, by mocno napowietrzyć mięso. Włożyć do miski i, jeśli to możliwe, zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. W tym czasie przygotować sos oraz patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Mięsem oblepiać równo patyczek formując kebab. Bardzo mocno nagrzać patelnię grillową. Gdy będzie gorąca, lekko ją natłuścić i smażyć szaszłyki z wszystkich stron. W wersji na grillu ogrodowym, szaszłyki smażyć kilka minut na wyższej półce, a na koniec obniżyć ruszt, by mocno zarumienić mięso.  Kebaby podawać z ryżem lub chlebkami pita, w towarzystwie prostej sałatki, z sosem czosnkowo – sezamowym i posypane resztą natki.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Shish kebab z grilla

 

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DECOFIRE

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami