fbpx

Śledzie w sosie tatarskim

przepis

Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie, czyli śledzie w sosie tatarskim z dodatkiem kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Zdecydowanie bardzo udane połączenie smaków. Same śledzie koniecznie trzeba namoczyć przed zrobieniem, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Zamiast w wodzie można namaczać też w mleku. Śledzie będą wówczas delikatniejsze. Najlepsze po dwóch dniach marynowania.

Zapraszam po więcej pomysłów na śledzie. W Wysmakowanym repertuarze śledzie imbirowe oraz śledzie z suszonymi pomidorami.

Śledzie w sosie tatarskim

  • 250 g filetów śledziowych solonych
  • kiszony ogórek
  • 6 marynowanych grzybków
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Śledzie wyjąć z zalewy i umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przełożyć do szerokiej miski i zalać zimną wodą tak by całe były przykryte. Łącznie mączyć około 2 godziny, zmieniając w międzyczasie dwukrotnie wodę. Po tym czasie spróbować. Jeśli wciąż będą za słone, ponownie wymienić wodę i odczekać jeszcze kolejne pół godziny.

Pod koniec namaczania przygotować resztę składników. Ogórki, odcedzone grzybki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do średniej miseczki. Dodać majonez, musztardę, chrzan, śmietanę, sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Śledzie wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz (u mnie paski ok 1 x 2 cm). Delikatnie wymieszać z sosem tatarskim. Wszystko przełożyć do słoika. Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni (przechowywać do tygodnia).

Śledzie w sosie tatarskim

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Śledzie w sosie tatarskim
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

9 komentarzy

  • Karol 2 listopada 2019 o 08:29 Odpowiedz

    Ja tam jem śledzie cały rok, nie tylko na Wigilie wiec właśnie zjedliśmy wielka michę pani śledzi. Bardzo dobre wiec polecam wszystkim.

    • Wysmakowane 2 listopada 2019 o 08:47 Odpowiedz

      Aż sama nabrałam ochoty. Po co czekać do Świąt 😀

  • Sandra 14 grudnia 2017 o 13:16 Odpowiedz

    Moj maz uwielbia sledzia podrzuce mu przepis ?

  • kasia 14 grudnia 2017 o 13:16 Odpowiedz

    pychota 🙂 pięknie wygląda Twój śledzik

  • Keight 14 grudnia 2017 o 11:44 Odpowiedz

    O mamo jakiego mi smaka nadrobiłaś! Śledzie wyglądają zabójczo, a przepis jest tak prosty, że chyba poradzę sobie z przyrządzeniem na Wigilię

  • krystynabozenna 14 grudnia 2017 o 10:32 Odpowiedz

    Pycha lubie takie śledzie 🙂

  • Maria Tamara 13 grudnia 2017 o 19:38 Odpowiedz

    Interesująca wersja, śledzi w takim sosie jeszcze nie jadłam:)

  • womens view home&work 13 grudnia 2017 o 19:14 Odpowiedz

    przepis bardzo mi się spodobał na pewno wypróbuje 🙂

  • Ania 13 grudnia 2017 o 18:59 Odpowiedz

    Ja sos tatarski zawsze robiłam z konserwowymi ogórkami.

MENU