Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Śledzie w sosie tatarskim

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie, czyli śledzie w sosie tatarskim z dodatkiem kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Zdecydowanie bardzo udane połączenie smaków. Same śledzie koniecznie trzeba namoczyć przed zrobieniem, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Zamiast w wodzie można namaczać też w mleku. Śledzie będą wówczas delikatniejsze. Najlepsze po dwóch dniach marynowania.

Zapraszam po więcej pomysłów na śledzie. W Wysmakowanym repertuarze śledzie imbirowe oraz śledzie z suszonymi pomidorami.

Śledzie w sosie tatarskim

  • 250 g filetów śledziowych solonych
  • kiszony ogórek
  • 6 marynowanych grzybków
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Śledzie wyjąć z zalewy i umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przełożyć do szerokiej miski i zalać zimną wodą tak by całe były przykryte. Łącznie mączyć około 2 godziny, zmieniając w międzyczasie dwukrotnie wodę. Po tym czasie spróbować. Jeśli wciąż będą za słone, ponownie wymienić wodę i odczekać jeszcze kolejne pół godziny.

Pod koniec namaczania przygotować resztę składników. Ogórki, odcedzone grzybki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do średniej miseczki. Dodać majonez, musztardę, chrzan, śmietanę, sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Śledzie wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz (u mnie paski ok 1 x 2 cm). Delikatnie wymieszać z sosem tatarskim. Wszystko przełożyć do słoika. Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni (przechowywać do tygodnia).

Śledzie w sosie tatarskim

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Ja tam jem śledzie cały rok, nie tylko na Wigilie wiec właśnie zjedliśmy wielka michę pani śledzi. Bardzo dobre wiec polecam wszystkim.

  2. O mamo jakiego mi smaka nadrobiłaś! Śledzie wyglądają zabójczo, a przepis jest tak prosty, że chyba poradzę sobie z przyrządzeniem na Wigilię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami