
- Potrzebny czas: 10 minut + namoczenie śledzi
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 grudnia 2017
Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie, czyli śledzie w sosie tatarskim z dodatkiem kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Zdecydowanie bardzo udane połączenie smaków. Same śledzie koniecznie trzeba namoczyć przed zrobieniem, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Zamiast w wodzie można namaczać też w mleku. Śledzie będą wówczas delikatniejsze. Najlepsze po dwóch dniach marynowania.
Zapraszam po więcej pomysłów na śledzie. W Wysmakowanym repertuarze śledzie imbirowe oraz śledzie z suszonymi pomidorami.
Śledzie w sosie tatarskim
- 250 g filetów śledziowych solonych
- kiszony ogórek
- 6 marynowanych grzybków
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
- 1 łyżka śmietany 18%
- plasterek cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Śledzie wyjąć z zalewy i umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przełożyć do szerokiej miski i zalać zimną wodą tak by całe były przykryte. Łącznie mączyć około 2 godziny, zmieniając w międzyczasie dwukrotnie wodę. Po tym czasie spróbować. Jeśli wciąż będą za słone, ponownie wymienić wodę i odczekać jeszcze kolejne pół godziny.
Pod koniec namaczania przygotować resztę składników. Ogórki, odcedzone grzybki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do średniej miseczki. Dodać majonez, musztardę, chrzan, śmietanę, sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Śledzie wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz (u mnie paski ok 1 x 2 cm). Delikatnie wymieszać z sosem tatarskim. Wszystko przełożyć do słoika. Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni (przechowywać do tygodnia).
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
Ja tam jem śledzie cały rok, nie tylko na Wigilie wiec właśnie zjedliśmy wielka michę pani śledzi. Bardzo dobre wiec polecam wszystkim.
Aż sama nabrałam ochoty. Po co czekać do Świąt 😀
Moj maz uwielbia sledzia podrzuce mu przepis ?
pychota 🙂 pięknie wygląda Twój śledzik
O mamo jakiego mi smaka nadrobiłaś! Śledzie wyglądają zabójczo, a przepis jest tak prosty, że chyba poradzę sobie z przyrządzeniem na Wigilię
Pycha lubie takie śledzie 🙂
Interesująca wersja, śledzi w takim sosie jeszcze nie jadłam:)
przepis bardzo mi się spodobał na pewno wypróbuje 🙂
Ja sos tatarski zawsze robiłam z konserwowymi ogórkami.