
- Potrzebny czas: 20 minut + namoczenie śledzi
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 10 grudnia 2017
Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulką. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, można zwiększyć ilość papryczki chilli (użyłam suszonej). Same śledzie koniecznie trzeba namoczyć przed zrobieniem, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Zamiast w wodzie można namaczać też w mleku. Śledzie będą wówczas delikatniejsze. Najlepsze po dwóch dniach marynowania.
Poszukujesz więcej inspiracji na śledzie? Polecam też śledzie imbirowe.
Śledzie z suszonymi pomidorami
- 250 g solonych śledzi
- pół czerwonej cebuli
- ok 10 suszonych pomidorków
- 1/2 łyżeczka cukru
- papryczka chilli
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 listek laurowy
- pełna łyżka octu balsamicznego
- świeżo mielony kolorowy pieprz (do smaku)
- olej rzepakowy
Śledzie wyjąć z zalewy i umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przełożyć do szerokiej miski i zalać zimną wodą tak by całe były przykryte. Łącznie mączyć około 2 godziny, zmieniając w międzyczasie dwukrotnie wodę. Po tym czasie spróbować. Jeśli wciąż będą za słone, ponownie wymienić wodę i odczekać jeszcze kolejne pół godziny.
Pod koniec namaczania przygotować resztę składników. Pomidorki suszone posiekać na ćwiartki i przełożyć do niewielkiej miseczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Zmniejszyć grzanie na minimum i smażyć cebulkę by była zupełnie miękka (ok 10 minut) co jakiś czas mieszając. Dodać do suszonych pomidorków wraz z pozostałymi składnikami (oprócz śledzi) i dokładnie wymieszać.
Śledzie wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz (u mnie paski ok 1 x 2 cm). Delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami. Wszystko przełożyć do słoika i zalać olejem rzepakowym. Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni (przechowywać do tygodnia).
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
12 Responses
teo przepisu u Ciebie szukałam, spisuje składniki i będe robic na 1 dzień Świąt
zapowiada się przepysznie
Jestem ciekawa tego połączenia smaków 🙂
Mniam, pycha! 🙂
Uwielbiam śledzie ale nie lubię suszonych pomidorów więc to akurat mi koliduje ze sobą ale przepis fajny 🙂
Akurat ja śledzi nie jadam (choc wstyd sie przyznać), ale moj maż uwielbia i ten przepis na pewno mu sie spodoba 🙂
Narobiłaś mi smaka… 😀
Przepis zapisuje i skorzystam na święta
Nie przepadamy za śledziami, ale suszone pomidory mogłyby męża skusić 🙂
Nie przepadam za śledziami. 🙂
Wyglądają dobrze, ale nie jadłabym raczej, bo nie gustuję w śledziach.
Uwielbiam śledzie. Może skorzystam z przepisu w te święta