Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, choć niewątpliwie wymaga sporo cierpliwości przy smażeniu i przekładaniu naleśników. Za to efekt wynagradza wszelkie trudy. Taka ilość cienkich warstw prezentuje się naprawdę ślicznie i niebywale okazale. Po schłodzeniu w lodówce i stężeniu ganache, tort fantastycznie się kroi nawet na bardzo cienkie plasterki.

Czekoladę znajdziecie tu tylko w ganache, za to śmietanka jest i w czekoladowym kremie i w samych naleśnikach. Tort jest mocno śmietankowy, przez co jest cudnie delikatny i puszysty. Do przygotowania naleśników śmietankowych użyłam płynną śmietankę 18% od MU! (może być też 12%). Takie naleśniki mniej się wysuszają i kruszą niż tradycyjne, więc nie ma ryzyka nieapetycznie wyglądających boków torciku po kilku godzinach pobytu w lodówce. Bardzo polecam.

Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy

  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 250 g śmietanki płynnej 18%
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • owoce i mięta do dekoracji

Do miski przesiać mąkę. Wbić całe jajka. Dodać śmietankę 18%, mleko, wodę gazowaną, cukier i olej. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić na ok 20 min, by odpoczęło. Mocno nagrzać suchą patelnię (o średnicy ok 15 cm). Zamieszać ciasto i dużą łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Kręcić patelnią, by ciasto rozpłynęło się równomiernie na dnie, możliwie najcieńszą warstwą. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Powtórzyć z resztą ciasta (wyjdzie ok 25 naleśników).

naleśniki śmietankowe

Po usmażeniu naleśników przygotować ganache czekoladowe. Śmietankę 36% włożyć do garnka i podgrzać do wrzenia. Natychmiast zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na ok 2 minuty, po czym wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok. 10 minut do ostudzenia.

Dwa naleśniki zostawić do dekoracji: na każdy wyłożyć łyżkę ganche i ściśle zwinąć w rulony. Schłodzić w lodówce. Na talerzu ułożyć jeden z pozostałych naleśników. Wyłożyć łyżkę ganache i rozsmarować równomiernie. Przykryć kolejnym naleśnikiem i znów rozsmarować łyżkę ganache. Powtórzyć do wyczerpania naleśników. Torcik schłodzić w lodówce do stężenia czekolady. Przed podaniem udekorować rulonikami z naleśników (pociętymi na mniejsze części), owocami i miętą.

prosty torcik naleśnikowyŚmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowytorcik naleśnikowy z kremem czekoladowymtort naleśnikowy jak zrobić śmietana

Na zimno torcik też jest pyszny, ale na ciepło chyba jeszcze lepszy! Nie jest to konieczny zabieg, ale jeśli jest taka możliwość to dobrze jest, po pokrojeniu, podgrzać talerzyki z porcjami dosłownie kilka sekund np. w mikrofali. Czekolada lekko się rozpuści i naleśniki zmiękną. Uwaga! Podgrzewamy tylko porcje. Torcik po podgrzaniu w całości nie da się pokroić.

 

Wpis powstał przy współpracy z marką Wart Milk.

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku, by być na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami!

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

    1. I właśnie o wygląd tu chodzi 🙂 Nawet tak prosta rzecz jak naleśniki, może być podana całkiem efektownie 🙂

  1. Całego torciku nie odważyłam się jeszcze robić ale skorzystałam z przepisu na naleśniki śmietankowe. Bardzo fajne, inne niż tradycyjne ale naprawdę smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami