Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy

przepis

Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, choć niewątpliwie wymaga sporo cierpliwości przy smażeniu i przekładaniu naleśników. Za to efekt wynagradza wszelkie trudy. Taka ilość cienkich warstw prezentuje się naprawdę ślicznie i niebywale okazale. Po schłodzeniu w lodówce i stężeniu ganache, tort fantastycznie się kroi nawet na bardzo cienkie plasterki.

Czekoladę znajdziecie tu tylko w ganache, za to śmietanka jest i w czekoladowym kremie i w samych naleśnikach. Tort jest mocno śmietankowy, przez co jest cudnie delikatny i puszysty. Do przygotowania naleśników śmietankowych użyłam płynną śmietankę 18% od MU! (może być też 12%). Takie naleśniki mniej się wysuszają i kruszą niż tradycyjne, więc nie ma ryzyka nieapetycznie wyglądających boków torciku po kilku godzinach pobytu w lodówce. Bardzo polecam.

Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy

  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 250 g śmietanki płynnej 18%
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • owoce i mięta do dekoracji

Do miski przesiać mąkę. Wbić całe jajka. Dodać śmietankę 18%, mleko, wodę gazowaną, cukier i olej. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić na ok 20 min, by odpoczęło. Mocno nagrzać suchą patelnię (o średnicy ok 15 cm). Zamieszać ciasto i dużą łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Kręcić patelnią, by ciasto rozpłynęło się równomiernie na dnie, możliwie najcieńszą warstwą. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Powtórzyć z resztą ciasta (wyjdzie ok 25 naleśników).

naleśniki śmietankowe

Po usmażeniu naleśników przygotować ganache czekoladowe. Śmietankę 36% włożyć do garnka i podgrzać do wrzenia. Natychmiast zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na ok 2 minuty, po czym wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok. 10 minut do ostudzenia.

Dwa naleśniki zostawić do dekoracji: na każdy wyłożyć łyżkę ganche i ściśle zwinąć w rulony. Schłodzić w lodówce. Na talerzu ułożyć jeden z pozostałych naleśników. Wyłożyć łyżkę ganache i rozsmarować równomiernie. Przykryć kolejnym naleśnikiem i znów rozsmarować łyżkę ganache. Powtórzyć do wyczerpania naleśników. Torcik schłodzić w lodówce do stężenia czekolady. Przed podaniem udekorować rulonikami z naleśników (pociętymi na mniejsze części), owocami i miętą.

prosty torcik naleśnikowyŚmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowytorcik naleśnikowy z kremem czekoladowymtort naleśnikowy jak zrobić śmietana

Na zimno torcik też jest pyszny, ale na ciepło chyba jeszcze lepszy! Nie jest to konieczny zabieg, ale jeśli jest taka możliwość to dobrze jest, po pokrojeniu, podgrzać talerzyki z porcjami dosłownie kilka sekund np. w mikrofali. Czekolada lekko się rozpuści i naleśniki zmiękną. Uwaga! Podgrzewamy tylko porcje. Torcik po podgrzaniu w całości nie da się pokroić.

 

Wpis powstał przy współpracy z marką Wart Milk.

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku, by być na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami!

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Śmietankowo – czekoladowy tort naleśnikowy
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 7 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

7 komentarzy

  • Kaja 4 lutego 2020 o 00:12 Odpowiedz

    Cudowny! Dzieciaki oszalały ze szczęścia i w sumie to ja tez. 😀

  • Karolina/Nasze Bąbelkowo 31 stycznia 2020 o 23:57 Odpowiedz

    Lubię naleśniki, a tort z nich wygląda przepysznie – ale właśnie utyłam już od samego patrzenia na niego 😉

  • Marta 31 stycznia 2020 o 13:32 Odpowiedz

    Takiej wersji naleśnikow jeszcze nie jadłam 🙂 A wygląda naprawdę fajnie 🙂

    • Wysmakowane 31 stycznia 2020 o 14:29 Odpowiedz

      I właśnie o wygląd tu chodzi 🙂 Nawet tak prosta rzecz jak naleśniki, może być podana całkiem efektownie 🙂

  • donna 31 stycznia 2020 o 12:18 Odpowiedz

    Już kiedyś podobny torcik robiłam 🙂 pyszotka!

  • Fani 30 stycznia 2020 o 23:22 Odpowiedz

    Całego torciku nie odważyłam się jeszcze robić ale skorzystałam z przepisu na naleśniki śmietankowe. Bardzo fajne, inne niż tradycyjne ale naprawdę smaczne.

  • Wiolka 21 stycznia 2020 o 11:06 Odpowiedz

    oo bardzo fajny pomysł! 🙂

MENU