Przepisy

Więcej

Soczyste roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszne roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Roladki możecie cienko pokroić i przygotować z ich udziałem fantastyczne kanapki, lub pokroić w grube plastry i serwować obiadowo. Dzięki pieczeniu na parze, mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne. Parę w piekarniku możecie wytworzyć stawiając blaszkę z wodą na dnie piekarnika. Taka namiastka pieczenia parowego. My mieliśmy tym razem bardzo ułatwione zadanie, bo wciąż mamy do testów piekarnik z funkcją pary BAKEandSTEAM od Gotie, więc nasze roladki miały prawdziwą kąpiel wodną. Do tego odkryliśmy w piekarniku dedykowaną, już zaprogramowaną funkcję do pieczenia frytek, więc dodatek do obiadu zdefiniował się sam 😉 Frytki wyszły niemalże jak z frytownicy, tyle, że bez litra oleju, więc o niebo zdrowsze. Przepis na pieczone frytki znajdziecie tutaj: frytki z piekarnika.

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • podwójna pierś kurczaka (ok 500 g)
  • 12 pomidorów suszonych
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 spore ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kurczaka ocieplić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami. W każdej piersi zrobić (od najgrubszej strony) jak najgłębsze i najdłuższe nacięcie, uważając by nie przebić mięsa na wylot.

Pomidory suszone drobno posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami. Farsz podzielić na dwie części i nadziać każdą pierś. Zamknąć kieszonki, tak by nadzienie nie wypadło podczas marynowania. Można mięso obwiązać sznurkiem do pieczenia lub przebić wykałaczkami.

Przygotować marynatę: dokładnie roztrzepać oliwę z sokiem z cytryny, zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą i dokładnie natrzeć z wszystkich stron. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik (parowy do 110 stopni, tradycyjny z blaszką z wodą na dnie – do 170 stopni). Naczynie z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli parowej (piekarnik parowy ok 30 min, tradycyjny 20 minut). Pod koniec sprawdzić w najgrubszym miejscu czy mięso jest gotowe w środku. Wyjąć z piekarnika. Jeśli mięso jest na kanapki – odstawić do całkowitego ostudzenia, jeśli będzie podawane od razu na ciepło, to wystarczy odczekać kilka minut przed pokrojeniem na plastry.

pieczenie na parze soczyste mięsoRoladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 odpowiedzi

  1. Zrobilam w takiej kapieli wodnej i rzeczywiscie czuc roznice. Bardzo delikatne wyszly a zawsze z kurczakiem man problem ze za suchy.

    1. Niestety to częste utrapienie przy pieczeniu kurczaka w piekarniku. Cieszę się, ze ten sposób sie u Ciebie sprawdził 🙂

  2. Nie jem mięsa, więc takie roladki u mnie nie przejdą. ALE fajny farsz – myślę, że można spokojnie zastosować np w połączeniu z ciastem francuskim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami