
- Potrzebny czas: 15 minut + 30 min marynowania + pieczenie
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 22 maja 2019
Przepyszne roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Roladki możecie cienko pokroić i przygotować z ich udziałem fantastyczne kanapki, lub pokroić w grube plastry i serwować obiadowo. Dzięki pieczeniu na parze, mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne. Parę w piekarniku możecie wytworzyć stawiając blaszkę z wodą na dnie piekarnika. Taka namiastka pieczenia parowego. My mieliśmy tym razem bardzo ułatwione zadanie, bo wciąż mamy do testów piekarnik z funkcją pary BAKEandSTEAM od Gotie, więc nasze roladki miały prawdziwą kąpiel wodną. Do tego odkryliśmy w piekarniku dedykowaną, już zaprogramowaną funkcję do pieczenia frytek, więc dodatek do obiadu zdefiniował się sam 😉 Frytki wyszły niemalże jak z frytownicy, tyle, że bez litra oleju, więc o niebo zdrowsze. Przepis na pieczone frytki znajdziecie tutaj: frytki z piekarnika.
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- podwójna pierś kurczaka (ok 500 g)
- 12 pomidorów suszonych
- spora garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 spore ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kurczaka ocieplić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami. W każdej piersi zrobić (od najgrubszej strony) jak najgłębsze i najdłuższe nacięcie, uważając by nie przebić mięsa na wylot.
Pomidory suszone drobno posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami. Farsz podzielić na dwie części i nadziać każdą pierś. Zamknąć kieszonki, tak by nadzienie nie wypadło podczas marynowania. Można mięso obwiązać sznurkiem do pieczenia lub przebić wykałaczkami.
Przygotować marynatę: dokładnie roztrzepać oliwę z sokiem z cytryny, zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą i dokładnie natrzeć z wszystkich stron. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik (parowy do 110 stopni, tradycyjny z blaszką z wodą na dnie – do 170 stopni). Naczynie z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli parowej (piekarnik parowy ok 30 min, tradycyjny 20 minut). Pod koniec sprawdzić w najgrubszym miejscu czy mięso jest gotowe w środku. Wyjąć z piekarnika. Jeśli mięso jest na kanapki – odstawić do całkowitego ostudzenia, jeśli będzie podawane od razu na ciepło, to wystarczy odczekać kilka minut przed pokrojeniem na plastry.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
12 Responses
Zrobilam w takiej kapieli wodnej i rzeczywiscie czuc roznice. Bardzo delikatne wyszly a zawsze z kurczakiem man problem ze za suchy.
Niestety to częste utrapienie przy pieczeniu kurczaka w piekarniku. Cieszę się, ze ten sposób sie u Ciebie sprawdził 🙂
Uwielbiam wszystko co ma w sobie pomidorki 😀
Rewelacyjny pomysł na obiad. Chętnie wypróbuję i w naszej kuchni 🙂
Polecam! Zwłaszcza w tzw. kąpieli wodnej. Zdecydowanie widać różnicę.
„piec w kąpieli parowej” – ciekawe. Tak jeszcze nie przygotowywałam potraw.
spróbuj koniecznie! bardzo dobry patent i na mięsa i na ryby i na sernik też 🙂
Roladki wyglądają bardzo apetycznie, nadzienie z suszonych pomidorów i szpinaku w 100% mi odpowiada 🙂
Uwielbiam suszone pomidory w każdym zestawieniu jak najbardziej moje smaki 🙂
Nie jem mięsa, więc takie roladki u mnie nie przejdą. ALE fajny farsz – myślę, że można spokojnie zastosować np w połączeniu z ciastem francuskim 🙂
Wygląda bardzo apetycznie , lubię takie roladki.
Spróbuj kiedyś upiec je w tzw. „kąpieli wodnej”. Robi różnicę.