fbpx

Soczyste roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

przepis

Przepyszne roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Roladki możecie cienko pokroić i przygotować z ich udziałem fantastyczne kanapki, lub pokroić w grube plastry i serwować obiadowo. Dzięki pieczeniu na parze, mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne. Parę w piekarniku możecie wytworzyć stawiając blaszkę z wodą na dnie piekarnika. Taka namiastka pieczenia parowego. My mieliśmy tym razem bardzo ułatwione zadanie, bo wciąż mamy do testów piekarnik z funkcją pary BAKEandSTEAM od Gotie, więc nasze roladki miały prawdziwą kąpiel wodną. Do tego odkryliśmy w piekarniku dedykowaną, już zaprogramowaną funkcję do pieczenia frytek, więc dodatek do obiadu zdefiniował się sam 😉 Frytki wyszły niemalże jak z frytownicy, tyle, że bez litra oleju, więc o niebo zdrowsze. Przepis na pieczone frytki znajdziecie tutaj: frytki z piekarnika.

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • podwójna pierś kurczaka (ok 500 g)
  • 12 pomidorów suszonych
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 spore ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kurczaka ocieplić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami. W każdej piersi zrobić (od najgrubszej strony) jak najgłębsze i najdłuższe nacięcie, uważając by nie przebić mięsa na wylot.

Pomidory suszone drobno posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami. Farsz podzielić na dwie części i nadziać każdą pierś. Zamknąć kieszonki, tak by nadzienie nie wypadło podczas marynowania. Można mięso obwiązać sznurkiem do pieczenia lub przebić wykałaczkami.

Przygotować marynatę: dokładnie roztrzepać oliwę z sokiem z cytryny, zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą i dokładnie natrzeć z wszystkich stron. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik (parowy do 110 stopni, tradycyjny z blaszką z wodą na dnie – do 170 stopni). Naczynie z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli parowej (piekarnik parowy ok 30 min, tradycyjny 20 minut). Pod koniec sprawdzić w najgrubszym miejscu czy mięso jest gotowe w środku. Wyjąć z piekarnika. Jeśli mięso jest na kanapki – odstawić do całkowitego ostudzenia, jeśli będzie podawane od razu na ciepło, to wystarczy odczekać kilka minut przed pokrojeniem na plastry.

pieczenie na parze soczyste mięsoRoladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

12 komentarzy

  • Andżelika 4 czerwca 2019 o 20:36 Odpowiedz

    Zrobilam w takiej kapieli wodnej i rzeczywiscie czuc roznice. Bardzo delikatne wyszly a zawsze z kurczakiem man problem ze za suchy.

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:47 Odpowiedz

      Niestety to częste utrapienie przy pieczeniu kurczaka w piekarniku. Cieszę się, ze ten sposób sie u Ciebie sprawdził 🙂

  • Justa 27 maja 2019 o 00:10 Odpowiedz

    Uwielbiam wszystko co ma w sobie pomidorki 😀

  • Katarzyna 26 maja 2019 o 10:48 Odpowiedz

    Rewelacyjny pomysł na obiad. Chętnie wypróbuję i w naszej kuchni 🙂

    • Wysmakowane 26 maja 2019 o 23:11 Odpowiedz

      Polecam! Zwłaszcza w tzw. kąpieli wodnej. Zdecydowanie widać różnicę.

  • Newenglandblog.pl 25 maja 2019 o 21:38 Odpowiedz

    „piec w kąpieli parowej” – ciekawe. Tak jeszcze nie przygotowywałam potraw.

    • Wysmakowane 25 maja 2019 o 22:18 Odpowiedz

      spróbuj koniecznie! bardzo dobry patent i na mięsa i na ryby i na sernik też 🙂

  • Karolina / Nasze Babelkowo 25 maja 2019 o 00:25 Odpowiedz

    Roladki wyglądają bardzo apetycznie, nadzienie z suszonych pomidorów i szpinaku w 100% mi odpowiada 🙂

  • Aga 23 maja 2019 o 18:43 Odpowiedz

    Uwielbiam suszone pomidory w każdym zestawieniu jak najbardziej moje smaki 🙂

  • Anna 23 maja 2019 o 15:43 Odpowiedz

    Nie jem mięsa, więc takie roladki u mnie nie przejdą. ALE fajny farsz – myślę, że można spokojnie zastosować np w połączeniu z ciastem francuskim 🙂

  • Strażaczka 23 maja 2019 o 15:05 Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie , lubię takie roladki.

    • Wysmakowane 26 maja 2019 o 23:12 Odpowiedz

      Spróbuj kiedyś upiec je w tzw. „kąpieli wodnej”. Robi różnicę.

MENU