Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sodzioki / placki na sodzie

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sodzioki! A może sachłaje/ piergiełki/ korże czy powałki?! Co region to inna nazwa, ale zwał nie zwał, są świetne! Niesamowicie proste, szybciutkie wykonaniu i takie dobre. Sodzioki są genialną alternatywą, gdy w domu zwyczajnie zabraknie świeżego pieczywa. Często smażę je zanim wstaną dzieci, zawijam w ściereczkę i chowam pod kołdrę, by były gotowe, jeszcze cieplutkie, gdy maluchy się obudzą. Zawsze witane są piskiem radości ? Można je zajadać na słono, można na ostro, ale i jak najbardziej można na słodko. Teoretycznie sodzioki wyjdą też na zwykłym mleku, ale osobiście nie polecam. Placki zdecydowanie sporo tracą vs. te robione na zsiadłym mleku. Pozostałe przepisy na placki na jogurcie/ mleku/ maślance/ kefirze itd znajdziecie w tag: PLACKI.

Sodzioki – placki na zsiadłym mleku i sodzie

  • 250 ml zsiadłego mleka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody kuchennej
  • wersja słodka: pełna łyżka cukru drobnego
  • wersja słona: duży ząbek czosnki i po pół łyżeczki: sól, świeżo mielony pieprz, oregano i zioła prowansalskie
  • ok 250 g mąki
  • olej do smażenia

Zsiadłe mleko, szczyptę soli, sodę i dodatki (słodkie lub słone) wyłożyć do dużej miski. Bezpośrednio do miski przesiać mąkę (może wyjść więcej, ciasto ma być dość gęste by dało się je wyrobić i wałkować). Wyrobić ciasto kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i pokroić na romby. Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć sodzioki po ok minutę na stronę, aż będą rumiane.

sodzioki placki na zsiadłym mleku i sodziesachłaje placki na sodzie i mleku zsiadłym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. ale świetny przepis. Co prawda ze zsiadłym mlekiem będę miała problem (jakoś od małego mi nie smakuje), ale coś pokombinuję i na pewno wypróbuję. Będą idealne na sobotnie, leniwe śniadanie 🙂

    1. Ja zsiadłego tez nie jadam ot taj. Kupuje tylko do chłodnika i właśnie do sodziokow 🙂 Nie czuć jego smaku a nadaje wyjątkowej konsystencji.

  2. Ale fajny i prosty przepis 🙂 Ciekawe czy mojemu synkowi by smakowały, lubi takie rzeczy. Idę do sklepu po mleko zsiadłe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami