Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sok i placki z pulpy po wyciskaniu soku

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dziś wyjątkowo, mam dla Was aż dwa przepisy w jednym wpisie. Na świeżo wyciskany sok i od razu na placki z pulpy po wyciskaniu soku.

Ostatnio przeżyłam spore zaskoczenie. Dowiedziałam się, że większość moich znajomych pulpę po wyciskaniu soku po prostu wyrzuca. A przecież można z niej zrobić tyle przepysznych rzeczy! Muffinki, zupę krem, pastę do pieczywa, placki i wiele, wiele innych pyszności. Akurat miałam ostatnio okazję się wyspecjalizować w sposobach na wykorzystanie pulpy.  Hurom Polska przesłało mi swoją najnowszą wyciskarkę Hurom H200 All in One do przetestowania. I powiem Wam ze chyba nie oddam. Zakochałam się w niej! Jest designersko przepiękna! I wyciska z owoców i warzyw wszystko co da się z nich wycisnąć. No to wyciskam jak szalona i co dzień mamy świeży sok na śniadanie.

Test wyciskarki Hurom H200 All in One

Hurom H200 All in One posiada szereg ulepszeń, względem poprzednich modeli, które miałam okazję testować wcześniej. Jednym z najważniejszych dla mnie jest wyjątkowo pojemna komora wsadowa. Przy moich 4 głodomorach, to naprawdę ułatwia sprawę. Nie muszę owoców i warzyw drobno siekać, a często wchodzą one do komory po prostu w całości. Wsadzam, włączam i sok wyciska się sam. Magia. Ostrza automatycznie kroją i przepychają owoce do pojemnika.

I jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam w tym modelu, bo to dla mnie niezwykle istotne. Czyszczenie! W H200 All in One nie ma metalowego sita, które tak koszmarnie czyści się w innych wyciskarkach. Zamiast niego, zastosowane zostały filtry, które wystarczy zwyczajnie opłukać pod bieżącą wodą.

Teraz obiecane przepisy. Na początek poczęstuję Was dziś przepysznym sokiem z ananasów i grejpfruta. Proporcje nie są bardzo istotne. Jeśli macie ochotę dodać czegoś więcej lub mniej czy nawet pominąć, to oczywiście możecie tak zrobić. Mi bardzo smakowało poniższe wydanie, nie za słodkie, przyjemnie orzeźwiające.

Natomiast kolejnego dnia na śniadanie, zrobiłam placki z pulpy po wyciskaniu soku.  W modelu H200 All in One wykorzystanie pulpy jest akurat bardzo wygodne. Gromadzi się ona wygodnie w osobnym pojemniku i nie trzeba wydłubywać jej z sita.

 

AKTUALIZACJA: TERAZ HUROM MA JESZCZE LEPSZE WYCISKARKI WOLNOOBROTOWE.

NA ZAKUP NAJNOWSZYCH MODELI (M100 2IN1,  H300E, H310A , H320N) NA STRONIE HUROM, MACIE 5% ZNIŻKI NA HASŁO „WysmakowaneHurom5”

 

Wyciskarka Hurom H200 All in One test

 

Świeżo wyciskany sok z ananasa i grejpfruta

  • pół ananasa
  • 1 grejpfrut
  • pół cytryny
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 jabłka
  • duża garść mięty

Ananas przekroić w poprzek na pół. Z dolnej połowy wykroić cały miąższ z środka, uważając by nie uszkodzić skorupki, jeśli będzie z niej robiony kubeczek. Usunąć twardą łodygę z środka.

Grejpfrut, cytrynę i marchewkę obrać z skóry. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie owoce pokroić na mniejsze kawałki. Miętę opłukać. Kilka listków zostawić do dekoracji.

Składniki dodawać na zmianę do wyciskarki, a potem już tylko cieszyć się pysznym sokiem.

Świeżo wyciskany sok z ananasa i grejpfruta

Placki z pulpy po wyciskaniu soku

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g pulpy po wyciskaniu soku
  • 100 ml mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru drobnego (mniej jeśli macie słodką pulpę! Moja po grejfrucie była dość gorzka)
  • 1 jajko
  • kilka kostek czekolady
  • olej roślinny do smażenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać pulpę, mleko, jogurt i cukier. Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby dosłodzić. Do mieszanki wbić jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kawałki posiekanej czekolady. Masę smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, aż placki będą ładnie rumiane z obu stron. Po zdjęciu z patelni, placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki po lekkim ostudzeniu, można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

Co zrobić z pulpą po wyciskaniu sokuPlacki z pulpy po wyciskaniu sokuPlacki z pulpy z wyciskarki ananas

 

Wpis powstał we współpracy z Hurom

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g