Autor Wysmakowane 4 lipca 2021
Dziś wyjątkowo, mam dla Was aż dwa przepisy w jednym wpisie. Na świeżo wyciskany sok i od razu na placki z pulpy po wyciskaniu soku.
Ostatnio przeżyłam spore zaskoczenie. Dowiedziałam się, że większość moich znajomych pulpę po wyciskaniu soku po prostu wyrzuca. A przecież można z niej zrobić tyle przepysznych rzeczy! Muffinki, zupę krem, pastę do pieczywa, placki i wiele, wiele innych pyszności. Akurat miałam ostatnio okazję się wyspecjalizować w sposobach na wykorzystanie pulpy. Hurom Polska przesłało mi swoją najnowszą wyciskarkę Hurom H200 All in One do przetestowania. I powiem Wam ze chyba nie oddam. Zakochałam się w niej! Jest designersko przepiękna! I wyciska z owoców i warzyw wszystko co da się z nich wycisnąć. No to wyciskam jak szalona i co dzień mamy świeży sok na śniadanie.
Test wyciskarki Hurom H200 All in One
Hurom H200 All in One posiada szereg ulepszeń, względem poprzednich modeli, które miałam okazję testować wcześniej. Jednym z najważniejszych dla mnie jest wyjątkowo pojemna komora wsadowa. Przy moich 4 głodomorach, to naprawdę ułatwia sprawę. Nie muszę owoców i warzyw drobno siekać, a często wchodzą one do komory po prostu w całości. Wsadzam, włączam i sok wyciska się sam. Magia. Ostrza automatycznie kroją i przepychają owoce do pojemnika.
I jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam w tym modelu, bo to dla mnie niezwykle istotne. Czyszczenie! W H200 All in One nie ma metalowego sita, które tak koszmarnie czyści się w innych wyciskarkach. Zamiast niego, zastosowane zostały filtry, które wystarczy zwyczajnie opłukać pod bieżącą wodą.
Teraz obiecane przepisy. Na początek poczęstuję Was dziś przepysznym sokiem z ananasów i grejpfruta. Proporcje nie są bardzo istotne. Jeśli macie ochotę dodać czegoś więcej lub mniej czy nawet pominąć, to oczywiście możecie tak zrobić. Mi bardzo smakowało poniższe wydanie, nie za słodkie, przyjemnie orzeźwiające.
Natomiast kolejnego dnia na śniadanie, zrobiłam placki z pulpy po wyciskaniu soku. W modelu H200 All in One wykorzystanie pulpy jest akurat bardzo wygodne. Gromadzi się ona wygodnie w osobnym pojemniku i nie trzeba wydłubywać jej z sita.
AKTUALIZACJA: TERAZ HUROM MA JESZCZE LEPSZE WYCISKARKI WOLNOOBROTOWE.
NA ZAKUP NAJNOWSZYCH MODELI (M100 2IN1, H300E, H310A , H320N) NA STRONIE HUROM, MACIE 5% ZNIŻKI NA HASŁO „WysmakowaneHurom5”
Świeżo wyciskany sok z ananasa i grejpfruta
- pół ananasa
- 1 grejpfrut
- pół cytryny
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 jabłka
- duża garść mięty
Ananas przekroić w poprzek na pół. Z dolnej połowy wykroić cały miąższ z środka, uważając by nie uszkodzić skorupki, jeśli będzie z niej robiony kubeczek. Usunąć twardą łodygę z środka.
Grejpfrut, cytrynę i marchewkę obrać z skóry. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie owoce pokroić na mniejsze kawałki. Miętę opłukać. Kilka listków zostawić do dekoracji.
Składniki dodawać na zmianę do wyciskarki, a potem już tylko cieszyć się pysznym sokiem.
Placki z pulpy po wyciskaniu soku
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g pulpy po wyciskaniu soku
- 100 ml mleka
- 50 g jogurtu naturalnego
- 20 g cukru drobnego (mniej jeśli macie słodką pulpę! Moja po grejfrucie była dość gorzka)
- 1 jajko
- kilka kostek czekolady
- olej roślinny do smażenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać pulpę, mleko, jogurt i cukier. Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby dosłodzić. Do mieszanki wbić jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kawałki posiekanej czekolady. Masę smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, aż placki będą ładnie rumiane z obu stron. Po zdjęciu z patelni, placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki po lekkim ostudzeniu, można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Wpis powstał we współpracy z Hurom