Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sos indyjski z orzechów nerkowca

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kiedyś ktoś zapytał mnie kuchnię którego kraju lubię najbardziej. Najpierw odpowiedziałam bez wahania, że meksykańską. Po chwili namysłu, że jednak tajską… no albo może jednak indyjską. Choć włoską przecież też uwielbiam!

Męczyło mnie to z tydzień i nic nie postanowiłam 😛 Na świecie jest tyle tak fantastycznych smaków, aromatów i sposobów gotowania, że chyba życia mi nie starczy, by poznać je wszystkie. A mimo to, jak bumerang wracam do mojego ukochanego przepisu na sos indyjski z orzechów nerkowca. Kremowy, sycący, lekko orientalny, przepyszny. To jest takie dobre i takie proste, że bez żadnych wymówek, koniecznie łapcie przepis i testujcie!

Zarówno masło klarowane jak i orzechy nerkowca, dostaniecie w dobrej cenie i świetnej jakości na Bazar Zdrowia. Przyprawy są natomiast dostępne już właściwie w każdym większym markecie. Oryginalnie sos podaje się najczęściej obsypany kolendrą, ale mi bardzo pasuje dodatek mięty. Świetnie się tu komponuje.

Jeśli lubisz kuchnię indyjską i jak już zaopatrzysz się w solidne opakowanie orzechów nerkowca, to bardzo polecam przetestowanie też Curry w sosie z nerkowców.

 

Sos indyjski z orzechów nerkowca

  • 150 g orzechów nerkowca + do dekoracji
  • po pół łyżeczki przypraw: garam masala, kumin, ziarna kolendry
  • po ćwierć łyżeczki kardamonu, cynamonu, chilli, kurkumy i soli
  • 1,5 łyżki masła ghee
  • cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 250 ml mleka kokosowego
  • gruby plaster limonki
  • do podania: świeża mięta

Rozgrzać dużą, suchą patelnię i uprażyć orzechy nerkowca, aż ładnie się zarumienią (ale nie przypalą) z obu stron. Orzechy zsunąć z patelni na talerz, a na patelnię dodać wszystkie przyprawy, oprócz soli. Prażyć 2 minuty, często mieszając. Po czym przyprawy przełożyć do moździerza i utrzeć. Przyprawy i orzechy ostudzić całkowicie, po czym zmiksować razem na pastę.

Ponownie rozgrzać patelnię i na maśle, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Na patelnię dodać masę orzechową oraz puszkę pomidorów, razem z całym sokiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wówczas do całości dać mleko kokosowe i sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne kilka minut, do uzyskania gęstego, kremowego sosu. Podawać posypane listkami mięty, najlepiej w towarzystwie placków naan.

 

Sos indyjski z orzechów nerkowcaorzechy nerkowca przepis

Post powstał we współpracy z Bazar Zdrowia.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami